#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Sahul albaiulian... mondial

Sahul albaiulian... mondial

Revista nr. 257 | 29-09-2014 | Alexandru Mitchievici


Final fericit pentru aventura şahistă sudafricană a juniorului albaiulian Mihnea Costachi. După ce în penultima rundă l-a învins pe austriacul Florian Mesaros, Mihnea Costachi a reuşit să îşi păstreze invincibilitatea la mondialele de juniori de la Durban (Africa de Sud) şi în ultima rundă, când l-a avut în faţă pe rusul Sergei Lobanov, favoritul numărul 3 al turneului.

Jucând foarte solid deschiderea, Mihnea a obţinut un uşor avantaj poziţional, însă treptat adversarul său a reuşit să anihileze iniţiativa juniorului albaiulian, partida încheindu-se remiză la mutarea 41... după 4 ore de joc.

Cu 6 victorii şi 5 remize în cele 11 runde ale turneului, Mihnea Costachi s-a clasat pe locul 3 din 99 de participanţi la categoria de vârstă juniori sub 14 ani, la egalitate de puncte cu al doilea clasat, Amin Tabatabaei (Iran), dar cu un coeficient Bucholtz inferior, şi la un punct în spatele campionului mondial Liu Yan (China), care după ce s-a salvat miraculous în partida din runda a 9-a împotriva lui Mihnea, a reuşit un finiş perfect cu 2 victorii în ultimele 2 runde.

Locurile următoare au fost ocupate de Alexey Sarana (Rusia), Vignesh Panchanatham (SUA) ambii cu 8 puncte, Haik Martirosyan (Armenia), Sergei Lobanov (Rusia), Abhimanyu Puranik (India), Igor Janik (Polonia), Angel Hernandez (SUA) şi Bryce Tiglon (SUA) toţi cu 7,5 puncte.

Un rezultat remarcabil pentru Mihnea Costachi, care obţine singura medalie a delegaţiei României la mondialele de juniori din Africa de Sud, o competiţie la care au participat 955 de juniori din 88 de ţări. De altfel, ţara noastră nu mai obţinuse nici o medalie la mondialele de juniori din 2007, când Cristian Chirilă cucerea titlul mondial de juniori sub 16 ani în Turcia, într-o competiţie în care Mihnea Costachi, atunci în vârstă de 7 ani şi aflat la debut în arena şahistă internaţională, obţinea un merituos loc 30 din 123 de participanţi la categoria copii sub 8 ani.

Seriozitatea lui Mihnea, ambiţia şi perseverenţa cu care s-a pregătit în toţi aceşti ani, sunt acum răsplătite cu această clasare pe podiumul campionatelor mondiale de juniori... o performanţă unică în istoria şahului albaiulian.
 

MARIUS CETERAŞ, antrenor

 

Taguri: sahul, albaiulian, mondial, Mihnea Costachi, locul 3, Marius Ceteras, victorie

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>