#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
La Ocolis, in judetul Alba, muntele dispare cu totul, dus de camioanele celor care exploateaza piatra ilegal

La Ocolis, in judetul Alba, muntele dispare cu totul, dus de camioanele celor care exploateaza piatra ilegal

Revista nr. 21 | 05-03-2010 | Alexandru Mitchievici

La Ocoliş, în nordul judeţului Alba, la graniţa cu judeţul Cluj, o firmă din Turda exploatează piatra fără a avea licenţe de exploatare, susţine Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) din Cluj. Afirmaţiile au fost făcute într-un comunicat de presă intitulat „Exploatare ilegala la Ocolis”...
CIDRM afirmă că „exploatarea se face cu încălcarea gravă a legislaţiei privind protecţia mediului, autorizarea activităţilor miniere precum şi cu încălcarea drepturilor de proprietate ale locuitorilor din zonă”. Firma respectivă se ocupă cu materialele de construcţii şi deocamdată acţionează neconturbată la Ocoliş. Nimeni nu a deranjat firma până acum, nici o autoritate locală, judeţeană sau naţională!
Nu că le-ar păsa celor care exploatează în zonă... Dar localitatea Ocoliş este situată în reţeaua de arii protejate la nivel european NATURA 2000 (în aria de protecţie specială avi-faunistică ROSPA 0087 Munţii Trascăului şi în situl de importanţă comunitară ROSCI0253 Trascău). Zona respectivă găzduieşte specii importante de faună şi floră, iar peisajul său intact, precum şi arhitectura tradiţională a satului ar putea face din zonă un areal ideal pentru turism. Ar putea face, spunem noi, pentru că nu se ocupă nimeni de turism la Ocoliş.
În ultimii ani mai multe firme care se ocupă cu materialele de construcţii şi-au manifestat interesul de a exploata zona respectivă, dar imediat s-a născut şi opoziţia: locuitorii de aici şi mai multe ONG-uri pentru protecţia mediului (din păcate doar ONG-urile din Cluj par interesate de salvarea naturii la Ocoliş) se împotrivesc posibilelor activităţi miniere pentru că exploatările masive în carieră presupun defrişări, folosirea explozibilului, transport cu maşini de mare capacitate, instalaţii de concasare, ceea ce ar duce la distrugerea muntelui şi a peisajului, la poluarea fonică şi cu pulberi a satului, precum şi la afectarea unor specii importante de faună şi floră din zonă.
CIDRM afirmă că pentru exploatarea de la Ocoliş firma Transilvania Impact nu deţine acord de mediu din partea autorităţii competente, este vorba de Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba, şi nici licenţă de exploatare minieră din partea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. Locuitorii zonei nu au fostconsultaţi şi, mai mult decât atât, exploatarea se desfăşoară pe terenuri care nu aparţin companiei.
CIDRM susţine că în timpul zilei utilajele companiei excavează piatra, distrug peisajul şi încalcă proprietăţile private ale localnicilor, iar în timpul nopţii zeci de maşini de mare tonaj transportă piatra în afara localităţii.
„Pe această cale tragem un semnal de alarmă cu privire la ilegalităţile grave sărâvşite de firma Transilvania Impact şi vom solicita, prin adrese către toate autorităţile competente, sancţionarea companiei şi obligarea ei la repararea prejudiciului deja adus mediului şi comunităţii locale prin aceste activităţi miniere ilegale”, afirmă Ştefania Simion, director executiv al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

În tot acest timp ONG-urile din Alba Iulia tac sau nici măcar nu ştiu despre crima împotriva naturii de la Ocoliş, undeva în judeţul Alba...


La Ocolis, in judetul Alba, muntele dispare cu totul, dus de camioanele celor care exploateaza piatra ilegal La Ocolis, in judetul Alba, muntele dispare cu totul, dus de camioanele celor care exploateaza piatra ilegal La Ocolis, in judetul Alba, muntele dispare cu totul, dus de camioanele celor care exploateaza piatra ilegal La Ocolis, in judetul Alba, muntele dispare cu totul, dus de camioanele celor care exploateaza piatra ilegal
Taguri:Ocolis, judetul Alba, muntele, dispare, cu totul, dus, camioanele, celor, exploateaza, ilegal, piatra

Ratari

Criticisme (1)

cristina
24-01-2012
Primaria si politia unde sunt? s-au sunt mana in mana? Zona este superba si trebuie protejata cei ce se fac vinovati sa fie trasi la raspundere.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>