#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009

Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009

Revista nr. 21 | 28-02-2010 | Alexandru Mitchievici

Fărşangul maghiarilor din Ardeal este un obicei preşuat de la coloniştii saşi (Faschung) probabil în sec. XVI, după cum spun cercetătorii. Evident, maghiarii din Rimetea (în maghiară localitatea se numeşte Torocko), judeţul Alba, sărbătoresc şi ei Fărşangul la terminarea iernii.
În mod normal Fărşangul are loc la intrarea în postul catolic (şi reformat), care în acest an a picat în 13 februarie (iar Miercurea Cenuşii în 17 februarie). Organizatorii de la Rimetea au amânat aşadar Fărşangul şi nu a fost o decizie foarte norocoasă, pentru că sâmbătă, 27 februarie, a plouat mocăneşte la Rimetea...
Dar vremea rece, închisă, nu a fost un impediment pentru sutele de localnici şi turişti veniţi din tot Ardealul şi din Ungaria să vadă acest obicei neobişnuit.
Un obicei care a devenit un eveniment organizat de Consiliul Judeţean Alba. De altfel Servicul Turism al CJ Alba (prin directorul Lucian Docea) a coordonat partea CJ Alba în această sărbătoare.

Dar să revenim la obiceiul propriu-zis. Tinerii din sat – doar băieţi – se îmbracă în diferite costume, reperezentând personaje de genul: ursul, ţiganul, evreul, soldaţi, mireasă, doctor, hoinari, cerşetori etc. La finalul alaiului se afla o căruţă trasă de un măgar, căruţă care duce un sicriu, iar două „bocitoare” plâng în urmă. Alaiul colindă prin tot satul pentru a alunga lucrurile rele din anul care a trecut: un băiat colectează bani şi ouă nefierte de la localnici. Câţiva băieţi costumaţi în draci murdăresc lumea pe faţă cu negru şi roşu... e un soi de alungare a răului. După un popas la unul din tineri, alaiul ajunge în centrul localităţii: după ce sunt rostite toate lucrurile greşite sau neplăcute din sat (e singura zi în care pot fi spuse orice adevăr, oricât de neplăcut ar fi: că un beţiv a făcut o prostie, că primarul nu a făcut ceva anume, că o fată nu se poate căsători din cauza unui cusur spus tare în public etc), sicriul este distrus cu bâtele de către feciori: astfel sunt alungate duhurile rele şi iarna cu toate greutăţile ei. Oamenii se duc apoi la căminul cultural unde are loc balul Fărşangului: e ultima petrecere, pentru că oamenii devin cumpătaţi, acum în Postul Paştelui.
La invitaţia primarului Szocs Francisc au venit să asiste la înmormântarea iernii mai mulţi reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi lideri şi parlamentari PD-L: preşedintele CJ Alba Ion Dumitrel, Alin Cucui, Sorin Bumb, senatorul Alexandru Pereş, prefectul Ştefan Bardan, deputatul Cornel Olar (aşadar şi moţii pot petrece alături de unguri), viceprimarul Aiudului Adalbert Krecsak, primarul orasului Turda Tudor Ştefănie; de asemenea, numeroşi invitaţi din Ungaria, incusiv primarul sectorului 5 din Budapesta, reprezentanţi ai judeţului Tolna şi din localităţi înfrăţite cu Rimetea. Din partea UDMR au fost prezenţi mai mulţi lideri judeţeni, de asemenea a fost prezent Kelemen Hunor, ministru al Culturii în guvernul lui Emil Boc. Era aşteptat şi Laszlo Borbely, ministrul Mediului, dar acesta nu a mai sosit...
Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a fost foarte amabil şi a stat la poveşti cu toată lumea, inclusiv cu ziariştii prezenţi la eveniment cărora le-a declarat entuziast: „Am fost prima oară la Rimetea în 1990 sau 1991, de atunci am fost de câteva ori. Cred că e o sărbătoare care trebuie îngrijită, menţinută, pentru că face parte din tradiţia noastră comună, şi a maghiarilor şi a românilor. Avem o intenţie de a păstra tot ce înseamnă peisaj natural, construcţiile tradiţionale, şi am primit o solicitare de a include Rimetea pe lista tentativă a UNESCO, dacă nu în 2010, atunci în 2011”.

*În cursul dimineţii ministrul Kelemen Hunor a luat parte la vernisajul expoziţiei lui Ştefan Balog, artist plastic din Aiud. Lucrările au fost prezentate de Ioan Hădărig - director artistic al Inter-Art Aiud şi doamna Horvath Gyongyver, grafician din Cluj... Printre cei prezenţi s-au numărat şi primarul din Rimetea, domnul Szocs Francisc, şi viceprimarul din Aiud, Adalbert Krecsak, nelipsit de la evenimentele culturale realizate de artiştii plastici din Aiud.
 


Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009 Maghiarii din Rimetea au ingropat Farsangul, au alungat iarna si duhurile rele ale anului 2009
Taguri:maghiarii, Rimetea, au ingropat, Farsangul, au alungat, iarna, duhurile, rele, Torocko, 2010, Faschung

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>