#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Sarbatoare la Sebes - 90 de ani de la nasterea poetului Radu Stanca

Sarbatoare la Sebes - 90 de ani de la nasterea poetului Radu Stanca

Revista nr. 21 | 05-03-2010 | Alexandru Mitchievici

Radu Stanca s-a născut la 5 martie 1920 la Sebeş. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Regele Ferdinand din Cluj în anul 1942.
În timpul războiului, Facultatea de Litere a Universităţii din Cluj s-a refugiat la Sibiu, unde a luat fiinţă Cercul literar de la Sibiu. Cercul a încercat sa salveze tradiţia literaturii române, dar a fost lichidat după instaurarea regimului comunist. Membrii lui au fost denumiţi ulterior de criticii şi istoricii literari membrii „generaţiei pierdute”.
A fost, pe rând, asistent al lui Lucian Blaga la catedra de filosofie a culturii, profesor de estetică al teatrului, la Sibiu, redactor, actor şi regizor. A făcut parte din Cercul literar de la Sibiu, alături de Ştefan Augustin Doinaş, Eugen Todoran, Ion Negoiţescu, Cornel Regman, Nicolae Balotă şi alţii.
A debutat în 1943 cu eseul critic „Problema cititului”.
Opere publicate: Dona Juana, Ştefan Braborescu, Versuri, Teatru, Acvariu, Poezii, Roman epistolar, Versuri, iar după 1989: Doti (2001), Turnul Babel (2002).
A debutat în teatru cu comedia tragică Dona Juana, pentru care a primit premiul Sburătorul pe anul 1947.
Patru piese de teatru publicate au apărut într-un volum publicat la editura Paralela 45, intitulat Turnul Babel: Turnul Babel (tragedie), Drumul magilor (vifleem tragic), Povestea dulgherului şi a frumoasei soţii (legendă dramatică), Greva femeilor (comedie).
Teatrul Naţional din Sibiu poartă numele lui Radu Stanca.
Radu Stanca s-a stins la 26 decembrie 1962.

Taguri:sarbatoare, Sebes, 90 de ani, nasterea, lui, Radu Stanca

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>