#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Ziua Rosiei Montane sarbatorita la Cugir

Ziua Rosiei Montane sarbatorita la Cugir

Revista nr. 223 | 05-02-2014 | Alexandru Mitchievici


Oraşul Cugir este al patrulea din judeţ unde va fi sărbătorită Roşia Montană.

Cugirul se alătură oraşelor Alba Iulia, Zlatna şi Cîmpeni care vor găzdui evenimente dedicate împlinirii a 1.883 de ani de la prima atestare documentară a Roşiei Montane.

La Cugir evenimentul este organizat de voluntari ai campaniei „Salvaţi Roşia Montană”, împreună cu membrii Asociaţiei Ecologice şi de Turism Năsâpişte, prin proiecţie de film, o expoziţie de fotografie, dezbateri şi prezentări, într-un cadru cultural foarte plăcut.

Ziua Roşiei Montane este un eveniment care promovează patrimoniul cultural şi natural al Roşiei Montane şi care îşi propune să accentueze importanţa şi necesitatea conservării şi punerii în valoare a acestui patrimoniu de o valoare excepţională, demnă de includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO. Totodată, este un prilej de a aduce în dezbatere riscurile la care este supusă zona Roşiei Montane, prin propunerea proiectului minier aurifer în carieră deschisă a companiei Roşia Montană Gold Corporation (Gabriel Resources).

Această sărbătoare este organizată în zeci de oraşe din ţară şi străinătate cu implicarea voluntară a zeci de oameni. Este un eveniment apolitic, în cadrul căruia nu dorim afişarea de simboluri politice de nici un fel, nu dorim prezenţa personalităţilor politice, nici partizanatul ideologic sau politic - după cum anunţă organizatorii.

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum 1.883 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman şi actul de naştere al poporului român. Peisajul cultural de la Roşia Montană este compus dintr-o concentrare extraordinară de vestigii care atestă evoluţia exploatărilor miniere într-un interval de timp excepţional – 2.000 de ani – din perioadă pre-romană până în epocă contemporană, spun organizatorii campaniei „Salvaţi Roşia Montană”.


 

Taguri: ziua, Rosia, Montana, sarbatorita, Cugir, 6 februarie 131, Alburnus Maior, salvati, campania, Nasapiste

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>