#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Investitia ZEWA la Sebes, o disputa fara sfarsit

Investitia ZEWA la Sebes, o disputa fara sfarsit

Revista nr. 216 | 14-12-2013 | Alexandru Mitchievici


Continuă disputa din Consiliul Local Sebeş privind vânzarea unui teren - situat în Petreşti - firmei suedeze care produce hârtia ZEWA.

Consilierul local PDL Dorin Nistor îl atacă pe liderul consilierilor liberali, care a fost un susţinător fervent al investiţiei ZEWA.

Dorin Nistor: „Am constatat cu surprindere cum consilierul PNL Radu Cristian îşi permite, cu o incredibilă nonşalanţă, să declare că eu şi unii colegi din consiliul local se opun unei investiţii de 120 milioane de euro a firmei SCA care astfel va crea 100 de locuri de muncă, asta inainte de a aproba vânzarea prin licitaţie publică deschisă a unui teren. Atunci am crezut că, din dorinţa acestui personaj de a avea şi el o tema politică, încearcă să atragă atenţia asupra sa cu aşa zisele bunele lui intenţii de a incuraja investiţiile la nivelul municipiului Sebeş, dar azi concluzionez din declaraţiile lui că simpla speculaţie în asumarea unor aşa zise merite nu este singura intenţie sau cel puţin aşa se pare. Asta în condiţiile în care şi după ce s-a aprobat vânzarea cu menţionarea articolelor de lege care clarifică clar condiţiile legale privind terenul în cauză (articole de lege pentru stipularea carora a votat tot consiliul şi prevederi care au fost discutate şi la întâlnirea avută cu o zi înaintea şedinţei), continuă să facă afirmaţii care pun mari semne de întrebare privind imparţialitatea sa, citez:

„Pentru că în caietul de sarcini au fost introduse prevederi care spun că cel care câştigă licitaţia trebuie să respecte normele de urbanism prevăzute prin Planul Urbanistic Zonal. Ori PUZ-ul arată că destinaţia terenului respectiv este mixtă, constructii civile şi construcţii industriale. Asta în condiţiile în care cei de la Pehart Tec doresc doar construcţii industriale. Au fost amendamente introduse de uni consilieri cu scopul de a sabota acest proiect. Consilierii au votat aceste amendamente pentru că nu se specifică foarte clar ce înseamna respectarea restricţiilor de urbanism. Aşa ne-am trezit că de fapt şi de drept prin prin modificarea caietului de sarcini s-a blocat tot proiectul”.

Afirmaţiile sunt foarte suspecte în situaţia în care condiţiile de care vorbeşte dl consilier sunt prevederi legale; sau dansul nu doreşte să fie luată o hotărâre cu respectarea tuturor prevederilor legale? Şi dacă un articol de lege nu trebuie aplicat conform dorinţelor dlui consilier, de ce a fost avizată de secretarul CL şi de Prefectură? Dacă nu a fost legal, de ce reprezentantul Pehart Tec a declarat că trebuie clarificată situaţia urbanistică înainte de licitaţie, acesta fiind motivul pentru care de fapt nu s-au prezentat la nici unul din cele trei termene, recomandare făcută de o casă de avocatură care reprezintă pe cei ce doresc să achiziţioneze acţiunile Pehart Tec.

Dl. consilier este într-o eroare şi mai mare deoarece declară că „destinaţia terenului respectiv este mixtă”, dar în realitate vorbim de două parcele: una cu destinaţie zonă industrială, şi una cu destinaţie de zona rezidenţială; sau oare doreşte astfel să inducă lumea în eroare prezentând în fals situaţia?

Interesantă nemulţumirea şi declaraţiile acestui consilier în condiţiile în care el a făcut parte şi din comisia de licitaţie!? Mai are tupeul să declare că eu sabotez acest proiect - să înţeleg că nu trebuie aplicată legea decât selectiv?

Curios că tot Radu Cristian este cel care, la întrebarea dacă proiectul rămâne blocat, declara următoarele:

„Nici vorbă. Există o solicitare a Pehart Tec care se oferă să plătească pentru modificarea PUZ-lui existent, astfel încât zona să fie exclusiv industrială. În cazul în care nu se ajunge la un consens iîn consiliu, voi iniţia eu un proiect de hotărâre pentru actualizare PUZ-lui. Voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru ca aceste teren de 3,6 hectare să fie scos la licitaţie şi acolo să se dezvolte o investiţie serioasă......... Dacă Zewa nu vine la Sebeş, Pehart Tec, care deţine actuala fabrică de hârtie, îşi va muta liniile la Dej”.

Din declaraţia de mai sus dl consilier recunoaşte că trebuia rezolvată problema de urbanism înainte de scoaterea la licitaţie. Iată că îmi dă dreptate, dar în continuare declară şi cine trebuie să fie câştigătorul licitaţiei, pentru că altfel cineva se mută.

E trist că în România de azi am ajuns să fim ameninţaţi şi şantajaţi emoţional pentru a acorda un vot după bunul plac a unora care vor să aplice în cazul acestei vânzări doar anumite prevederi legislative şi altele nu. Mai mult, s-a ajuns la strângerea de semnături de la diverse persoane, care nu au toate informaţiile privind această vânzare, pentru a crea o presiune şi mai mare asupra consiliului local care trebuie, după cum declară unii, să vândă acest teren la o anumită societate, eu nu cred ca cei care au semnat doresc vânzarea terenului fără a fi respectată întreaga legislaţie.

Să înţeleg că în Sebeş nu se aplică Legea construcţiilor nr. 50 din 1991, republicată în Monitorul Oficial 933 din 2004, actualizată în 2011, sau se aplică selectiv?

Dl consilier declară că investiţiile vor fi de 120 milioane de euro şi se vor crea 100 de noi locuri de muncă pe acest teren, dar curios că reprezentantul suedezilor de la SCA în şedinţa de consiliu declara că ei nu au avansat nici o valoare a investiţiei, nici o perioadă de timp în realizarea ei şi nici o cifră cu numarul de locuri de muncă nou create, atunci întrebarea care se pune ce şi cu cine discuta acest domn consilier şi oare care este scopul acestor dezinformări sau ce informaţii are?

Să vedem ce proiecte se vor mai depune şi cine le va semna în continuare? După declaraţii ar trebui să iniţieze dl consilier Radu Cristian o actualizare a PUZ-lui sau nu se mai ţine de cuvânt?

Şi uite aşa, din circ în circ, nu se face nimic şi aceasta pentru că aparatul primarului nu doreşte să facă acest PUZ şi astfel blochează faza urmatoare”.

 

Taguri: investitia, ZEWA, Sebes, disputa, fara, sfarsit, Dorin Nistor, Radu Cristian, Petresti, SCA

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>