#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Senatorul Peres ii da o lectie de istorie pe premierul Victor Ponta

Senatorul Peres ii da o lectie de istorie pe premierul Victor Ponta

Revista nr. 215 | 11-12-2013 | Alexandru Mitchievici


Senatorul PDL de Alba Alexandru Pereş a făcut o declaraţie politică în Senat, o declaraţie care îl pune la punct pe premierul Victor Ponta. Evident şi Viorel.


Textul acestei declaraţii:

„La 1 Decembrie, Alba Iulia, uitată de guvernanţi!

Domnule Preşedinte,
Onorat Senat,

Mi-aş fi dorit ca domnul prim-ministru Victor Viorel Ponta să fie aici, prezent, fiindcă declaraţia mea politică de astăzi reprezintă şi o scurtă lecţie de istorie a românilor, lecţie care cred că domniei sale îi lipseşte!

Citez: „...Marea Unire din 1918 a fost şi rămâne cea mai sublimă pagină a istoriei româneşti. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera niciunui om politic, a nici unui guvern, a niciunui partid; este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit cu putere din străfundurile conştiinţei unităţii neamului. [...] O necesitate istorică - naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional - s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţă aspiraţiei sale: statul naţional”. L-am citat pe istoricul Florin Constantinescu, deoarece a punctat extrem de bine însemnătatea Marii Uniri de la Alba Iulia, de la 1 Decembrie 1918, dar şi rolul pe care politicul l-a avut în cadrul realizării acestui vis.

Ce face o bună parte din politicienii de azi cu moştenirea lăsată de înaintaşii noştri? Cei mai mulţi îşi manifestă patriotismul doar în discursuri găunoase despre reîntregirea ţării şi prosperitatea neamului; la aceştia, interesul personal sau de partid primează asupra interesului naţional. Domnilor parlamentari, cetăţenii ţării, ca şi istoria, ne judecă după faptele, nu după spusele noastre! În ultimii ani, o bună parte din guvernanţi pare să ignore semnificaţia şi însemnătatea Alba Iuliei. Cum poate fi interpretată altfel decizia Guvernului USL, în speţă a premierului Victor Viorel Ponta, nu numai de a lipsi, acum, la 95 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, de la festivităţile prilejuite la Alba Iulia de această importantă sărbătoare naţională, ci şi de a tăia, practic, finanţarea acestei festivităţi? Să fie de vină oare culoarea politică dominantă portocalie a administraţiei Judeţului Alba? Sau meschine jocuri de interese legate de viitoarea capitală a euroregiunii?

Anul acesta, spre exemplu, Guvernul Ponta a alocat 15.000 de RON pentru eveniment, o sumă de 10 ori mai mică decât cea solicitată de Instituţia Prefectului şi care nu a acoperit decât costul coroanelor depuse la monumentele consacrate.

Comparativ, pentru parada militară din Bucureşti, Guvernul a alocat peste 1 milion de euro! Pentru ca românii sosiţi cu miile din ţară şi străinătate să se simtă totuşi bine, administraţia locală – Primăria, Consiliul Judeţean – au fost nevoite să ruptă cum au putut din sărăcia unor bugete vitregite şi aşa simţitor de politica uselistă şi şi-au onorat datoria de gazde primitoare, cum e sufletul românilor ardeleni.

O parada militară reprezintă, desigur, forţa unei naţiuni, dar spiritul acestei naţiuni este manifest în toată plenitudinea lui în Sala Unirii din Alba Iulia, locul unde a fost semnată şi citită Rezoluţiunea Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 18 Noiembrie/ 1 Decembrie 1918! Pentru cei care au lipsit de la lecţiile de istorie, subliniez: Alba Iulia este cu adevărat capitala de suflet a românilor de pretutindeni! Nu trebuie să mutăm, în funcţie de apetitul „patriotic” al guvernanţilor, definitiv şi total, sărbătoarea naţională a românilor în capitala administrativă!

Doamnelor şi domnilor senatori,

Vă propun astăzi, aşa cum spune poetul Vasile Alecsandri, să dăm mână cu mână şi să nu mai permitem repetarea unei astfel de situaţii! Depinde de noi ca istoria românilor să rămână vie! Haideţi să nu ştergem importanţa municipiului Alba Iulia de pe harta istorică a ţării! Ar fi ca şi cum am încerca să ştergem ceva din sufletul românilor. Alba Iulia trebuie să rămână pentru copiii noştri, şi pentru copiii copiilor noştri, ca un loc de pelerinaj la Cetatea Naţiunii Române. Iar odată cu bătaia marilor clopote ale catedralei, aceştia să respire o fărâmă de istorie, să fie mândri că sunt români şi să înţeleagă sacrificiile pe care străbunii lor le-au făcut pentru ca astăzi Banatul, Transilvania, Moldova, Crişana, Dobrogea, Maramureşul şi Regatul Român să însemne, de fapt, România!

Vă mulţumesc.

Alexandru Pereş, senator PDL de Alba
10 decembrie 2013”


*În ziua declaraţiei lui Pereş, premierul Ponta se afla la Johannesburg, la funerariile fostului luptător împotriva apertheidului, Nelson Mandela.


 

Taguri: senatorul, PDL, Alba, Alexandru Peres, da, lectie, istorie, premierul, Victor Ponta, USL

Ratari

Criticisme (1)

ALEXANDRU GIDALI
11-12-2013
Cu toata lipsa de fonduri,a fost ea mai frumoasa zi de 1 DECEMBRIE ,farav politicieni si fara multa gargara.Felicitari edililor pentru frumoasele realizari ce se vad cu ochiul liber si daca n-au fost suficiente portii de cirnati cu fasole sau sarmale,de aceasta data iarba dun parcul CETATE a scapat necalata in picioare si nedistrusa.NU E NEAPARATA NEVOIE CA UNIREA SA FIE SARBATORITA PRINTR-O PARADA MILITARA,E SUFICIENTA PREZENTA POPORULUI CARE ,ORIUM A FOST,ESTE SI VA FI MINTIT DE POLOITICIENI,DUPA TALENTUL FIECARUIA.CRED CA TOTI POLITIIENII,INDIFERENT DE PARTID SAU DE CULOAREA POLITICA AU PRIMIT O LECTIE DE VIATA LA ALBA-IULIA ,IN 1 DECEMBREI 2013.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>