#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Al doilea refugiu la Saruni, realizat de voluntarii Trascau Corp

Al doilea refugiu la Saruni, realizat de voluntarii Trascau Corp

Revista nr. 207 | 19-10-2013 | Alexandru Mitchievici


Voluntarii Trascău Corp au realizat al doilea refugiu la Săruni de pe Vârful Dâmbău, lângă Zlatna. De asemenea a fost construit un cuptor pentru... pită.

Aşa că dacă drumurile vă duc paşi la Săruni, aveţi un pat bun şi o pâine bună!

Conform site-ului Trascău Corp, Dâmbăul, este cel mai înalt punct din Munţii Trascău, 1.369 de metri, având o importanţă deosebită pentru oraşul Zlatna. Zona Dâmbău, cuprinde şi o parte din aria protejată Cheile Feneşului şi de asemenea este o zonă carstica importantă, cu mai multe peşteri şi avene, dintre care se distinge Peştera Dâmbau (1.200 m lungime) şi Avenul Gemenele. De asemenea, Dâmbăul constituie un important punct de belvedere; de aici în zilele senine de toamnă sau iarnă poate fi văzuţi Muntele Mare, Masivul Vulcan, Vârful Găina, Biharia, Retezatul, Parângul, Şureanul, Făgăraşul.

Din cauza accesului dificil, această locaţie este recomandată celor care doresc să iasă din tumultul oraşului, cu o pregătire fizică medie (la cerere se poate ajunge „motorizat” la 20 minute de refugiu), nu foarte pretenţioşi şi care vor să găsească un peisaj montan atipic, inedit şi în acelaşi timp liniştit. Cei care încă nu s-au îndrăgostit de munte, o vor face acum, căci le garantăm o experienţă specială în inima Munţilor Apuseni - mai spun cei de la Trascău Corp.

Refugiul este ridicat din lemn,cu o structură de grinzi de fag, placata cu placi OSB - plăci stratificate presate, din aşchii orientate-interior, exterior, izolat cu vată minerală. Clădirea este acoperită cu şindrilă de fag, şindrilă pentru care voluntarii Trascău Corp au lucrat 10 săptămâni. Clădirea este prevăzută cu o cameră jos, dimensiuni 6 m x 3,5 m, care are rol şi de bucătarie, cu un pat supra-etajat, masă, scaune la care se adaugă o verandă de-a lungul construcţiei de 1,5 m x 6 m. La parter este montată o sobă cu plită. La etaj, mansarda, cu priciuri pentru dormit, dimensiunile camerei fiind de 5,5 m x 6 m. Clădirea e prevăzută şi cu o supra-mansardă (La Cucurigu) unde se mai pot caza suplimentar încă 5 persoane.

Capacitate de cazare: 20 persoane. În caz de urgenţă putem caza chiar 25, eventual 30.
Altitudine: 1.250 m înălţime.

La refugiul Dâmbău se ajunge pornind din Zlatna, pe traseul cruce albastră Zlatna-Lacul Iezer. În zona numită Poiana cu Urzici (din zona indicatorului către Vf. Dâmbău - 1h), continuă apx. 20-30 minute până la refugiu, apoi după încă 5 minute se uneşte din nou cu traseul cruce albastră în zona tăbliţei indicatoare cu „Vf. Dâmbău - 30 min”...


 


Al doilea refugiu la Saruni, realizat de voluntarii Trascau Corp Al doilea refugiu la Saruni, realizat de voluntarii Trascau Corp Al doilea refugiu la Saruni, realizat de voluntarii Trascau Corp
Taguri: al doilea, refugiu, Saruni, realizat, voluntarii, ATE Trascau, corp, Zlatna, cheile, Fenesului

Ratari

Criticisme (1)

eco
21-10-2013
"bine baieti"
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>