#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
116.000 metri cubi de material lemnos au disparut dintr-un singur ocol silvic din Muntii Apuseni

116.000 metri cubi de material lemnos au disparut dintr-un singur ocol silvic din Muntii Apuseni

Revista nr. 197 | 06-08-2013 | Alexandru Mitchievici


În judeţul Alba dispar păduri întregi... Dacă IPJ Alba se laudă în primele 6 luni ale anului cu confiscarea a 6.050 metri cubi material lemnos, ITRSV Cluj a identificat la un singur ocol silvic din judeţul Alba dispariţia a 116.000 metri cubi material lemnos - adică pădurea a fost tăiată şi valorificată.

În ultimele zile Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Cluj şi Ministerul Apelor şi Pădurilor au făcut verificări la ocoalele silvice din Apuseni. Ceea ce au găsit este un dezastru: la un singur ocol silvic s-a identificat lipsa a 116.000 metri cubi de material lemnos, în valoare de 9,3 milioane de euro.

„Există însă un număr de 10, maxim 15 societăţi comerciale care taie pădurile după cum le taie capul. Şi vă dau un exemplu. O societate comercială licitează un parchet de 1.500 metri cubi. La verificare descoperim că a vândut 5.000 de metri cubi, iar în momentul în care mergem la faţa locului vedem că lemnul licitat şi pe care ar fi trebuit să îl exploateze e tot acolo. Asta înseamnă că pur şi simplu a tăiat 5.000 de metri cubi din altă parte. Din altă pădure, de la stat, din ocoale private”, a declarat prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer.

Însă pădurea are de suferit nu doar din cauza hoţilor, ci şi din cauza camioanelor supra-încărcate, de asemenea arborii tăiaţi şi lăsaţi în albia râurilor, rumeguşul din apă şi de pe marginea drumurilor.

Prefectul Gheorghe Feneşer a explicat: „Un camion, periodic, poate transporta potrivit legii o greutate de maximum 42 de tone de material lemnos. Cu toate acestea majoritatea firmelor încarcă maşinile până la refuz. Adică 70-80 de tone. Au existat şi cazuri în care firmele care au achiziţionat lemn şi au cântărit camioanele au recepţionat 100 de tone de lemn într-un singur transport. Sancţionarea celor care nu respectă greutatea maximă este însă în acest caz o adevărată aventură. Pentru că transportatorii contestă în instanţă amenzile primite pe motiv că procesul de cântărire nu se face pe o rampă autorizată. Iar asemenea rampe există doar la Şibot şi la Miraslău”.


 

Taguri: 116.000, metri, cubi, material, lemnos, au disparut, ocol, silvic, muntii, Apuseni, Gheorghe Feneser

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>