#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Raul Aries, cel mai poluat din Romania

Raul Aries, cel mai poluat din Romania

Revista nr. 193 | 08-07-2013 | Alexandru Mitchievici


Arieşul este printre cele mai poluate râuri din România, dacă nu chiar cel mai poluat.

Mai 2013 - Mii de peşti au fost găsiţi morţi pe râul Arieş.

Deşi autorităţile au încercat să explice faptul că peştii au murit asfixiaţi din cauza noroiului adus de ploile puternice, organizaţiile ecologiste cred că acest dezastru s-a întâmplat din cauza omului, a unor deversări de produse reziduale.

Vicepreşedintele Asociaţiei EcoR Partener din Cluj, Tudor Brădăţan, spune că au fost găsite patru tone de peşte mort, iar repopularea Arieşului va dura ani de zile.

Tudor Brădăţan a declarat pentru site-ul www.vice.com că peştii au murit otrăviţi, şi nu asfixiaţi, cum sugerau autorităţile de mediu: „Porţiuni ale râurilor care sunt acoperite temporar cu nămol nu pot afecta un număr atât de mare peşti, apa diluează acest nămol. În plus, în cazul în care apa ar fi venit cu atât de mult noroi de pe dealuri, ar fi afectat întreaga zonă, nu doar râul. Este suspect faptul că atât de mulţi peşti au murit tocmai prin asfixiere într-o zonă înconjurată de halde toxice şi ţevi pline cu acid”.

„Comunicarea cu instituţiile din judeţul Alba este foarte grea - nici o instituţie de mediu nu ne oferă informaţii. Nu a fost făcut nici un raport care să documenteze pericolul biologic din zonă. Ei urmează sistemul comunist, când accidentele de mediu nu sunt investigate atent sau pedepsite. Firma Cupru Min a fost desfiinţată şi băgată în scheme complicate pe care doar politicienii le înţeleg”, a mai spus Brădăţan tot pentru www.vice.com.

Evenimentele din ultimii ani arată că Arieşul a fost grav afectat de poluări accidentale sau intenţionate, cu produse reziduale de la Baia de Arieş, de la Roşia Poieni (Cupru Min Abrud) ş.a.m.d.

Recapitulare:

În 1999 - Mii de metri cubi de apă cu cianură au fost deversate (de la o mină din Baia de Arieş) în râul Arieş, ducând la distrugerea populaţiei piscicole

În 2008 - Mii de peşti morţi găsiţi din cauza Cupru Min-ului, care ar fi avut defecţiuni la câteva centrale electrice

În 2011 - O conductă ruptă a făcut ca o cantitate uriaşă de deşeuri să ajungă în râul Curmătura, înainte de intrarea în râul Arieş.
 

Taguri: raul, Aries, cel mai, poluat, Romania, Baia de Aries, cianura, reziduri, Cupru Min, Abrud

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>