#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
La Alba Iulia, un drum prin padure este pavat cu bune intentii in valoare de 3 milioane de euro

La Alba Iulia, un drum prin padure este pavat cu bune intentii in valoare de 3 milioane de euro

Revista nr. 190 | 19-06-2013 | Alexandru Mitchievici


Primăria Alba Iulia are în derulare un proiect privind realizarea unui drum pavat şi asfaltat prin pădurea oraşului, pornind de la Parcul Dendrologic până spre Căminul de bătrâni.

Lungimea drumului va fi de circa 5,4 km străbătând pădurea de sub Dealul Mamut, pe o lăţime de circa 8-10 m cu un mic spaţiu verde între drumul pavat pentru pietoni şi partea care va fi asfaltată - pentru biciclişti şi maşini. pentru realizarea drumului pădurea a fost defrişată pe o lăţime de circa 20-25 m.

Lucrările pentru realizarea drumului au demarat în decembrie 2011, ele fiind executate de Elis Pavaje, o firmă cu lipici la banul public în Alba Iulia...

Surprinzător sau nu, lucrările sunt finanţate de Uniunea Europeană prin ADR Centru. Deşi iniţial Primăria Alba Iulia semnase un contract de finanţare în valoare de 2,66 milioane euro (adică vreo 11.398.022,8 lei), administraţia a făcut ulterior un alt împrumut care ridică preţul drumului pavat prin pădure la peste 3 milioane euro.

Proiectul se numeşte nici mai mult, nici mai puţin VALORIFICARE RESURSE TURISTICE NATURALE ÎN ZONA MAMUT - PARCUL DENDROLOGIC DR. I.VLAD - VALEA POPII, MUNICIPIUL ALBA IULIA.

Iata ce scrie în proiectul iniţiat de Primăria Alba Iulia, propus spre dezbatere în 2011 pe site-ul instituţiei:

Primăria Municipiului Alba Iulia, invită comunitatea locala să îşi exprime punctul de vedere asupra propunerilor din proiect.

Prin prezentul proiect, dorim să creăm un ansamblu de condiţii de practicare a turismului, prin combinarea a 2 forme de turism – cel memorial/ cultural (Alba Iulia este capitala de suflet a neamului românesc, simbol al unităţii românilor şi românismului de pretutindeni, iar Cetatea Alba Carolină reprezintă un liant viu între secole de istorie, cultură şi civilizaţii europene succesive), cu ecoturismul (crearea structurilor de agrement prin proiectul de faţă, într-o zonă ambientală naturală: parcul dendrologic – vf. Mamut), cu impact direct asupra creşterii cererii de turism pentru municipiu, dar şi pentru România, ca destinaţie turistică europeană, aspect în concordanţă directă cu obiectivul specific al Axei prioritare 5 a REGIO.

Prin promovarea acestui proiect se urmăreşte atingerea următoarelor ţinte:
- CREAREA ŞI EXTINDEREA INFRASTRUCTURII DE AGREMENT, INCLUSIV A UTILITĂŢILOR AFERENTE
- CREAREA TRASEELOR DE CURĂ PE TEREN, A LOCURILOR DE RECREERE ŞI POPAS
- CONSTRUIREA DE PISTE PENTRU CICLOTURISM
CĂILE DE ACCES PERMANENTE, LEGĂTURILE CU CĂILE DE COMUNICAŢIE RUTIERĂ EXISTENTE
Accesele se realizează pe străzile principale Brânduşei, Lalelelor, Valea Popii şi strazile secundare din zona Şeigau, Schit, Terasa Viilor şi Podei.

OBIECTIVE SPECIFICE
1.Amenajarea Parcului Dendrologic „Dr. Ioan Vlad” - Valea Popii din zona Mamut a municipului Alba Iulia, în suprafaţă de 0,66 ha în decurs de 24 luni.
2.Amenajare alee pietonală şi pistă pentru cicloturism în lungime de 5.441 m în zona de recreere, pentru promovarea cicloturismului de agrement ca şi alternativă de petrecere a timpului liber şi promovarea unui stil de viaţă sănătos la toate vârstele.
3.Amenajare Zona de Recreere în zona Mamut în suprafaţă de 0,9 ha, cu o capacitate de 456 persoane în decurs de 24 luni.

Amenajările care se preconizează a se realiza constau în:
- punct de închiriere biciclete
- pavilion central, unde se pot servii produse de primă necesitate în varianta bufet cu suprafaţa de 330 mp
- amenajarea unui mic parc cu fantână arteziană - 288 mp
- spaţiu de joacă pentru copii - 200 mp
- 2 pergole hexagonale 2 x 65 mp
- 12 pergole cu suprafaţa de 15 mp/ buc
- parcare auto - 1.500 mp
- clădire punct pază 4,3m x 6,3m
- depozit lemn de foc - 10 mp
- pichet pentru stingerea incendiilor
- depozit containerizat de gunoi
- amenajare spaţii verzi -6.725 mp.


 


La Alba Iulia, un drum prin padure este pavat cu bune intentii in valoare de 3 milioane de euro La Alba Iulia, un drum prin padure este pavat cu bune intentii in valoare de 3 milioane de euro La Alba Iulia, un drum prin padure este pavat cu bune intentii in valoare de 3 milioane de euro La Alba Iulia, un drum prin padure este pavat cu bune intentii in valoare de 3 milioane de euro La Alba Iulia, un drum prin padure este pavat cu bune intentii in valoare de 3 milioane de euro La Alba Iulia, un drum prin padure este pavat cu bune intentii in valoare de 3 milioane de euro
Taguri: Alba Iulia, drum, padure, pavat, 3 milioane, euro

Ratari

Criticisme (4)

H
21-06-2013
Dupa"modernizarea statului" prestata de Hava si gasca portocalie in anii trecuti, modernizarea parcului Custozza , acum ne modernizeaza si padurea , taind cateva sute bune de copaci, facand un trotuar din pavele( aprox. 15.000 de mp) de peste 5km prin mijlocul padurii totul cu cateva milioane de euro . P.S Intre zona pietonala si cea de biciclete este prevazuta si o zona de un metru latime de "spatiu verde"(in padure) !!! Fac pariu ca va raporta si o crestere a suprafetei de zona verde pe cap de locuitor asa cum a facut-o si cu santurile cetatii !
Raspunde
Matei
21-07-2013
Pretul drumului cadreaza foarte bine cu pretul autostrazilor din Romania, numai ca autostrazile nu se prea fac... In schimb vedem ca se fac sosele inutile prin paduri verzi...
Raspunde
ion
17-11-2013
Invidiosi. aR TREBUI SA VEDETI PARTEA BUNA A PAHARULUI...nu fura tot si mai si fac ceva pentr restu.
Raspunde
klara
25-11-2013
ar fi de dorit ca spatiul dintre zona pietonala si cea de biciclete , sa fie o pista de alergare , ca in toate tarile civilizate , asa se utilizeaza la maxim spatiul defrisat .....
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>