#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Colectionarul din Teius Cristian Florin Bota isi lanseaza o carte la Biblioteca Academiei Romane

Colectionarul din Teius Cristian Florin Bota isi lanseaza o carte la Biblioteca Academiei Romane

Revista nr. 189 | 13-06-2013 | Alexandru Mitchievici


Luni, 17 iunie, ora 12.00, Cristian Florin Bota din Teiuş îşi lansează cel mai recentă carte la Biblioteca Academiei Române: „O cronologie a Caselor de Ajutor Reciproc”.

Lansarea va avea loc la sediul din sectorul 1 din Bucureşti, Calea Victoriei, nr.125, în aula Ion Heliade Rădulescu.

Volumul de faţă a apărut la Editura ALTIP din Alba Iulia, 2013.

Să notăm faptul că pasionatul colecţionar Cristian Florin Bota a realizat până acum 3 monografii: cea a oraşului natal Teiuş, a satelor Vinţu de Jos şi Stremţ.

Despre acest volum, Ioan Drăgan, directorul Arhivelor Naţionale ale României a declarat: „Cristian Florin Bota este un nume deja consacrat pentru cunoscătorii meleagurilor încărcate de istorie ale judeţului Alba. Este binecunoscut arhivelor şi bibliotecilor importante, precum şi cercetătorilor şi oamenilor localităţilor cărora le-a realizat admirabile monografii. Este un colecţionar pasionat de documente istorice. Pasiunea sa pentru trecut se manifestă prin căutarea neobosită, chiar cu sacrificii personale, a informaţiei noi şi prin respectul neabătut pentru adevărul istoric probat cu documente.

Lucrarea de faţă are pentru autorul său o motivaţie în plus: este o istorie adusă până la zi a profesiunii sale. Este vorba de asociaţionismul în scop economic şi financiar, care constituie unul din pilonii progresului economic şi social din evul mediu şi până în zilele noastre. Autorul realizează o sinteză unică, istorică şi cronologică, a activităţii de întrajutorare în cadrul asociaţiilor profesionale şi uniunilor de credit din România şi din lume, între secolele XIV-XX. Sunt prezentate, de asemenea, organizaţiile coordonatoare ale uniunilor caselor de ajutor reciproc din România, Europa şi de pe plan mondial, dovedind cu fapte şi date concludente sincronismul nostru cu evoluţiile de pe plan internaţional.

Această merituoasă lucrare nu este doar una de istorie, menită a-i informa pe contemporani, mai ales pe cei din domeniul cercetat. Ea are un mesaj intrinsec evident pentru noi toţi, anume acela că asociaţionismul afirmat în breslele, ghildele şi confreeriile medievale, nu şi-a epuizat nici azi valenţele, în lumea hipertehnologizată şi globalizată a mileniului trei. Cartea dlui Bota ilustrează cum nu se poate mai elocvent utilitatea istoriei pentru prezent şi pentru viitor”.


 

Taguri: colectionar, Teius, Cristian Florin Bota, lanseaza, carte, biblioteca, academiea, romane, Stremt, Vintu de Jos, monografii

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>