#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Proiectul de la Rosia Montana va demara doar daca se respecta conditiile de mediu, patrimoniu si dezvoltare sustenabila

Proiectul de la Rosia Montana va demara doar daca se respecta conditiile de mediu, patrimoniu si dezvoltare sustenabila

Revista nr. 188 | 09-06-2013 | Alexandru Mitchievici


Prezent la inaugurarea Bosch de la Blaj, ministrul Marilor Proiecte a vorbit despre proiectul minier de la Roşia Montană şi despre noua intreprindere a Statului Român menită să evite datoriile istorice ale vechiului Minvest Deva.

Despre noua companie Minvest de la Roşia Montană, ministrul Dan Şova a declarat: „Deocamdată Ministerul Economiei trebuie să facă mai multe formalităţi pentru divizarea societăţii şi pentru a crea posibilitatea să se ducă eventual câştiguri din dividente într-o companie care să nu aibă în spate, toate sucursalele, cei 70.000 de angajaţi şi minele de la vechea Minvest (din Deva). Ideea era că în ipoteza în care în viitor se va face această exploatare, banii respectivi să fie folosiţi în investiţii şi nu în acoperirea unor găuri sau datorii către diverşi furnizori. Vom avea această întreprindere de stat doar dacă se va face o lege, la ministerul Finanţelor”.

În ceea ce priveşte proiectului minier de la Roşia Montană, ministrul Şova a făcut următoarea declaraţie: „Deciza de a spune DA sau NU în acest proiect nu este o chestiune de curaj, este o chestiune de obligaţie când mergi la muncă. De asta mergem la Guvern, ca să fim capabili să spunem da sau nu. Acum sunt nişte chestiuni simple care sunt legate de respectarea condiţiilor de mediu şi de respectarea condiţiilor impuse de Ministerul Culturii în privinţa conservării siturilor arhelogice.... Dacă din proiect va rezulta că toate acestea pot fi respectate, atunci se va promova cu siguranţă un proiect de lege în Parlament, în aşa fel încât la dezbaterile din cadrul comisilor parlamentare şi în plenul Parlamentului să existe posibilitatea de exprimare a tuturor opiniilor. Se va merge pe transparenţă totală şi va fi o decizie economică sau o decizie asumată de întreaga clasă politică din România cu DA sau NU.

Părerea mea este una foarte simplă: dacă se pot crea locuri de muncă şi dacă se pot face investiţii directe sub condiţia respectării condiţiilor de mediu, a condiţiilor de conservare a siturilor arheologice şi de dezvoltare ulterioareă a zonei după ce se termină exploatările, se poate lua în discuţie acest proiect de la Roşia Montană. Dacă aceste condiţii preliminare nu sunt respectate, nu poate exista nici o discuţie.

Dacă se vor îndeplini condiţiile respective vom introduce o lege în Parlament, ca să fie dezbătută, va fi un moment în care toţi parlamentarii din toate partidele, din toate colţurile ţării îşi vor putea spune părerea despre acest lucru”.


Proiectul Roşia Montană a demarat în 1997, licenţa fiind deţinută de compania canadiană Gabriel Resources (prin RMGC).

RMGC este reprezentată în România de firma de avocatură Nestor Nestor Diculescu Petersen, firmă la care mama adoptivă a lui Dan Şova, Ana Diculescu, este senior partener.


 

Taguri: proiect, Rosia Montana, daca, se respecta, conditii, mediu, patrimoniu, dezvoltare, sustenabila

Ratari

Criticisme (1)

Cornel Vîlcu
09-06-2013
Ultima frază a articolului spune totul. Dan Şova nu e decât încă unul (ce-i drept, ceva mai corupt şi aflat într-o incompatibilitate care sare în ochi) dintre politicienii români care 'trage la jugul' RMGC. Această companie a reuşit, în cei 15 ani de când se chinuie să demareze un proiect catastrofal pentru economia românească, periculos pentru mediu şi patrimoniu şi ilegal în mai toate aspectele sale, să pună în lumină disponibilitatea excepţională a clasei noastre politice de a se prostitua. În fine... probabil că dacă doresc să vadă România mai 'supărată' decât e, astăzi, Turcia, parlamentarii pot să treacă la vot. Că sunt hoţi, ştim cu toţii; să vedem dacă sunt şi sinucigaşi.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>