#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Primarul Josan a stins focul la Metalurgica Aiud

Primarul Josan a stins focul la Metalurgica Aiud

Revista nr. 187 | 01-06-2013 | Alexandru Mitchievici


În cei 23 de ani de democraţie originală pe care, noi românii, i-am trăit am fost alintaţi şi minţiţi totodată, cu tot felul de sloganuri, care de care mai năstruşnice: „Eu fur mai puţin decât ceilalţi” la alegerile parlamentare din 2012 sau „Dormi liniştit, FNI veghează” şi ştim cât de liniştiţi dorm câteva zeci de mii de români deponenţi la Fond. Dar acestea sunt departe de noi.

Ce spuneţi însă despre „Cea mai de succes privatizare la Aiud”? Vă sună cumva cunoscut?

Este afirmaţia Primarului Mihai Horaţiu Josan după vânzarea Societăţii Metalurgica Aiud. „Nu am stins focul de aproape un secol” stă scris pe panourile publicitare instalate în ultimii doi ani în diverse puncte din oraşul Aiud, spre adormirea opiniei publice.

Două sloganuri în spatele cărora s-au ascuns adevăratele intenţii ale celor doi actori (Primăria Aiud în colaborare cu FPS, pe de o parte şi Societatea 16 Februarie din Cluj, pe de alta parte) ai privatizării firmei care, cu onoare, a purtat aproape 100 de ani titlul de „mecanicul şef” al siderurgiei româneşti.

De fapt vorbim despre groparii unuia dintre cele mai vizibile simboluri ale Aiudului, pentru că noi, aiudenii, am fost mereu asociaţi cu Metalurgica. Vorbim despre cei care au vopsit în culori cernite viitorul şi au ucis speranţele a circa 10.000 de aiudeni care, împreună cu familiile lor, reprezintă 75% din populaţia Aiudului.

Cum a fost posibil acest lucru, cum a fost păcălită populaţia Aiudului? Simplu, prin inginerii financiare şi sloganuri sforăitoare.

Ştim bine că acum 5 ani, la privatizare, s-a creat o firma nouă, Metalurgica Transilvana care a preluat, la un preţ derizoriu, întreg patrimoniul SC Metalurgica SA, dar nu a preluat datoriile, care au rămas pe vechea firmă şi ca urmare, aceasta a intrat în insolvenţa şi în final, în lichidare.

Aşadar, o firma nouă, fără datorii, cu un patrimoniu enorm, cu o afacere în derulare, avea toate şansele de reuşită dacă se dorea acest lucru. Dar nu s-a dorit. Prin contractul de privatizare s-a impus păstrarea obiectului de activitate pe o perioada de 5 ani, lucru care s-a întâmplat. În momentul împlinirii celor 5 ani a început dezastrul: s-a declarat insolvenţa firmei şi samsarii de fier vechi au tăbărât începând cu luna decembrie asupra a ceea ce, cândva, era mândria Aiudului. Până în prezent halele au fost aproape integral golite de orice înseamnă metal.

Am sperat în zadar ca toţi cei cărora aiudenii le-au pus în mână destinele oraşului vor interveni şi vor găsi o cale de a opri dispariţia fostei Întreprinderi Metalurgice, că vor găsi o cale de a prelua platforma industrială chiar după devalizarea ei şi în halele existente, să dezvoltăm un parc industrial în care să atragem investitori străini, că despre cei locali nu mai poate fi vorba, sunt în curs de dispariţie prin „grija” administraţiei locale.

Lucrurile nu se opresc aici. Bomba va exploda peste două săptămâni când va începe punerea la pământ a doua hectare de hale, sub înaltul patronaj al d-lui primar Josan care va semna, fără să-i tremure mâna, autorizaţia de demolare a acestor hale. Este apogeul realizărilor celor patru mandate pe care aiudenii vi le-au încredinţat, d-le primar.

Ce se va întâmpla în continuare, după transformarea zonei industriale în loc viran, că despre teren arabil nu poate fi vorba, nu mai prezintă interes pentru aiudean. Cert este că s-a şters din cărţile de geografie semnul de industrie metalurgica ataşat municipiului Aiud şi prea curând nu va fi repus pe hartă. Poate niciodată.

Iar cu aiudenii care şi-au luat lumea în cap şi au plecat la muncă în cele patru zări vă veţi întâlni în timpul deplasărilor pe care le veţi face, ca primar, în Ungaria, Portugalia, Grecia, Croaţia, Germania, Franţa. Că doar trebuie sărbătorită cea mai de succes privatizare. Pentru început, tocmai v-aţi făcut cadou o deplasare în Portugalia.


Grupul de consilieri PDL Aiud


 

Taguri: primarul, Mihai Horatiu Josan, a stins, focul, intreprinderea, metalurgica, Aiud

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>