#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Liber la schi in Muntii Sureanu pe 4 partii noi

Liber la schi in Muntii Sureanu pe 4 partii noi

Revista nr. 15 | 06-01-2010 | Alexandru Mitchievici

*În acest moment se schiază pe 4 pârtii - deservite de un teleschi, iar din acest sfârşit de săptămână alte 3 pârtii vor fi utilizabile prin funcţionarea celui de-al doilea teleschi...

Mai sus de Lacul Oaşa, în Munţii Şureanu funcţionează deja patru pârtii noi, celelalte trei vor fi deschise în curând. Pârtiile sunt situate la circa 80 km de Sebeş, în judeţul Alba, iar pentru a ajunge în Munţii Şureanu se urcă lin pe Valea Sebeşului. Drumul spre Munţii Şureanu mai este cunoscut şi sub denumirea de Transalpina (DN 67C). Dinspre Alba Iulia la Domeniul Schiabil Şureanu se ajunge pe ruta Alba Iulia-Sebeş-Şugag-Oaşa-Luncile Prigoanei. Drumul de la barajul Oaşa urcă spre Domeniul Schiabil prin partea dreaptă a lacului de acumulare.

Cea mai lungă pârtie are 1.700 m, iar cea mai scurtă 600 m. Cele patru pârtii sunt deservite de două teleschiuri - primul, Curmătura, funcţionează din decembrie 2009, iar cel de-al doilea, Şureanu, a trecut de probe, urmând ca în acest weekend să funcţioneze normal, împreună cu celelalte trei pârtii pe care le deserveşte.

O urcare costă 4 lei pentru adulţi şi 3 lei pentru copii. Un abonament pentru adulţi costă 60 lei pe zi, iar pentru copii 45 lei pe zi.

La aproximativ 1,5 km de pârtii se află Cabana Şureanu (fosta cabană a Partidului, dar şi o cabană pentru oameni obişnuiţi), unde schiorii se pot încălzi şi odihni. Doritorii se pot caza la Cabana Şureanu, la Cabana Nuţa (de la Luncile Prigoanei, circa 8 km faţă de pârtii) sau la cantoanele silvice de pe malul Lacului Oaşa.

Din Sebeş până la Oaşa drumul este asfaltat în stare foarte bună, iar de la Oaşa până la pârtii, pe aproximativ 20 km este un drum pietruit, şoferii fiind avertizaţi să aibe maşinile dotate cu pneuri de iarnă şi lanţuri.

Zona e frumoasă, pârtiile constituind un adevărat punct de belvedere, putându-se admira vârful Şureanu, 2.059 m altitudine şi vârful Lui Pătru, 2.130 m altitudine. Cunoscătorii şi practicanţii sporturilor de iarnă spun că ceea ce se întâmplă aici în Şureanu seamănă cu ceea ce se întâmpla la începuturi în zona de schi Straja din judeţul Hunedoara.

Mai multe detalii pe http://www.schisureanu.ro/

Taguri:la schi, Muntii Sureanu, 4 partii, noi, schiat, Valea Sebesului, judetul Alba, Sebes

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>