#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Proiect pentru monitorizarea activitatii STP Alba Iulia

Proiect pentru monitorizarea activitatii STP Alba Iulia

Revista nr. 181 | 17-04-2013 | Alexandru Mitchievici


În ultima şedinţă (15 aprilie) a Consiliului Local Alba Iulia, consilierii liberali şi conducerea STP s-au certat din cauza banilor pe care Societatea de Transport Public îi vor primi în acest an din partea Primăriei. Este vorba de suma de 14.575.471 de lei (peste 3,3 milioane euro) care va fi dată Asociaţiei Intercomunitare de Dezvoltare Alba - Transport Local, sumă pe care consilierii liberali au considerat-o mult prea mare pentru capacitatea bugetului local. Practic, un sfert din bugetul local merge la STP Alba Iulia, pentru finanţarea transportului public local.

Pentru că nu au putut bloca acordarea acestei sume, consilierii liberali (Simone Albani, Gabriel Pleşa, Vasile Petric şi Daniel Zdrânc) au declarat că vor iniţia un proiect de hotărâre prin care activitatea STP să fie atent monitorizată.

Votul din C.L. a trecut cu 12 voturi pentru 7 abţineri (PNL - Albani, Pleşa, Petric, Buglea, PPDD - Dorin Şerdean, PSD - Horaţiu Clepan şi Bogdan Medrea) şi un vot împotrivă (PNL - Daniel Zdrânc). De remarcat că 2 consilieri PSD au votat pentru: Ovidiu Jidveian şi Vasile Crişan. De altfel, după încheierea şedinţei Simone Albani a fost la un pas de bătaie cu PSD-istul Vasile Crişan: Albani l-a acuzat pe crişan că are rude angajate la STP, lucru care l-a scos din minţi pe Crişan.  

Într-o conferinţă de presă a consilierilor PNL, Simone Albani a declarat: „Avem un transport public foarte scump. Suma pe care ne-a cerut-o STP-ul în acest an este de 18 milioane de lei, noi din buget am aprobat mult mai puţin, adică suma de 12 milioane, dintre care 5 milioane i-am plătit pentru că au fost datorie de anul trecut, mai rămân disponibili 7 milioane pentru anul acesta. Asta înseamnă că mai putem acoperi cheltuielile până în luna mai. După luna mai nu mai avem resurse financiare să continuăm cu transportul public. Împreună cu colegii liberali pregătim 4 amendamente, despre care am discutat şi în şedinţa de consiliu. Primul ar fi un existe un supervizor din partea primăriei care să verifice achiziţile pe care le face STP-ul, pentru că avem cheltuieli enorme în achiziţii şi o persoană să verifice combustibilul consumat şi dacă piesele de schimb, ale caror costuri noi le suportăm, trebuie toate folosite. Adică avem aproximativ 2 milioane de lei pentru piese de schimb când aproape toate maşinile sunt noi, este o valoare foarte mare.

Un alt amendament este acela de a verifica toate traseele, lungimea lor, timpul lor cu care se repetă şi eficienţa acestora. Sunt şi astăzi maşini care circulă cu 2-3 călători sau goale, sunt momente în care sunt 3-4 autobuze în aceeaşi staţie.

Al treilea amendament este acela de verificare a amortizări. Vă dau un exemplu: dacă STP cumpără un autobuz de 100.000 euro, acesta vine amortizat în acest moment în 5 ani de zile. Asta înseamnă că noi datorăm STP-ului 20.000 de euro pe an pentru ca să i se scoată lui investiţia făcută. Noi am cerut amortizarea în 8 ani de zile pentru a fi costurile mai mici, dar ei au băgat acest lucru în 5 ani de zile. Legea permite minim patru ani maxim 8 ani pentru amortizări, şi dacă sunt bani publici sunt de părere că trebuie să mergem pe perioada maximă. Numai pe amortizare plătim 6 milioane de lei pe an.

Şi în ultimul rînd trebuie modificat caietul de sarcini care este foarte prost făcut. E adevărat, astăzi STP-ul circulă cum i se cere pe caietul de sarcini, dar acesta se pare că nu e făcut pentru albaiulieni, ci pentru altcineva”.

Cheltuielile STP-ului în 2013 se ridică la suma totală de aproape 24 de milioane de lei, din care administraţia locală subvenţionează 18 milioane lei.

Consilierul local Gabriel Pleşa: „Nu mai suntem de acord să se meargă cu aceste costuri pentru transportul public din Alba Iulia. Trebuie să dăm, bineînţeles, datoria ce o avem acum, dar după aceea trebuie modificat costul acestui transport pe lunile următoare”.


 

Taguri: proiect, monitorizarea, activitatii, STP, Alba Iulia, liberalii, Simone Albani, Gabriel Plesa

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>