#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Interviu cu George Homostean, cel dintai prim-secetar al judetenei de partid Alba

Interviu cu George Homostean, cel dintai prim-secetar al judetenei de partid Alba

Revista nr. 173 | 16-02-2013 | Alexandru Mitchievici


REMEMBER...

La 17 februarie 2008, cu prilejul împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea judeţului Alba, George Homoşteanu a acordat un interviu ziarului Informaţia de Alba.

George Homoştean s-a născut la 19 iunie 1921. A condus judeţul Alba în primii 10 ani de la reorganizarea teritorială din februarie 1968. George Homoştean a părăsit Alba Iulia pentru a deveni ministru de Interne în Guvernul Ilie Verdeţ: a fost ministru de interne în perioada 5 septembrie 1978-5 octombrie 1987.

-Dle Homoşteanu, vă rugăm să faceţi o paralelă, ce a fost atunci, la începuturile judeţului Alba, faţă de ce este acum.
-Foarte pe scurt. Cum am mai spus-o: creerea judeţului a fost o mare favoare pentru aceşti locuitori, judeţ care s-a făcut din 5 regiuni, Braşov, Mureş, Cluj, Hunedoara şi chiar o parte din Bihor. Periferiile acestor regiuni care s-au dezvoltat numai în centrele de regiuni, şi periferiile au rămas fără nici o dezvoltare.
La creerea judeţului Alba, oraşul Alba Iulia a avut 19.000 de locuitori, în 1968, şi după 11 ani a avut peste 60.000. De asemenea, numărul apartamentelor: erau peste 3.000 de apartamente care se construiau anual. S-au făcut spitale, în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, de asemenea s-a dezvoltat reţeaua de hoteluri – numai în Alba Iulia s-au făcut două hoteluri: Transilvania şi Cetate, Casa de Cultură a Sindicatelor, Spitalul Judeţean, Liceul Militar şi o serie întreagă de alte dezvoltări ale industriei vechi.
De asemenea s-au făcut peste 600 km de drumuri, din care 400 drumuri judeţene şi 200 drumuri naţionale. Aş da exemple numai Alba – Câmpeni, Buru – Arieşeni, Blaj – Alba Iulia şi Sebeş – Şugag.
Comparaţie cu ceea ce se întâmplă acum: eu nu pot să spun decât că se construieşte foarte mult, se construieşte în program particular, indiuvidual. Alba s-a dezvoltat şi în continuare, şi organele locale fac tot ce pot ca să creeze condiţii optime pentru oameni. Ce ar trebui să fie clar! – grijă faţă de oameni, înţelegere între cei care sînt la conducere, că ăsta este lucrul care aduce ajutor pentru judeţ, şi nu numai judeţ, chiar şi în comună şi în organe mai mici. Aceasta este ceea ce pot să spun despre Alba Iulia.

-Cum vedeţi rivalităţile dintre diferite partide care uneori dăunează gospodăririi unui judeţ?

-Rivalităţile le văd necorespunzătoare. Oamenii ar trebui să înţeleagă indiferent la ce partid este, trebuie să înţeleagă ei, mai ales atunci când este vorba de ajutorul întregului popor sau a populaţiei judeţului. Nu văd normal intrigile şi-n timpul programului... Politica-i politică, dar activitatea economică e altceva.

-Una din emblemele oraşului şi judeţului este Liceul Militar. Toată lumea ştie că unul din cei care s-au luptat mult pentru aducerea Liceului Militar la Alba Iulia sunteţi dvostră. Cum aţi reuşit?
-Haideţi să vă spun aşa foarte cinstit. Am avut un deputat în Parlament pe Ministrul Apărării, şi am ţinut mult, am avut în vizorul meu ca să fie un liceu militar şi să am un general comndant care să coboare de la Obelisc înspre Centru ca militar, şi pe urmă să creem o generaţie de militari noi, bine pregătiţi. Văd că şi-n zilele de astăzi în liceul militar se desfăşoară activitatea în condiţii corespunzătoare. Eu am insistat pe lângă minister şi s-a aprobat acest lucru.
Sigur că s-au făcut pasarele, s-au făcut multe lucruri. Nu pot să le povestesc acum...

-Dacă astăzi aţi fi printr-o întâmplare conducător al judeţului ce ar fi prioritar pentru dvoastră?
-O dată că nu mai pot să fiu, la vârsta asta nu mai pot să fiu. Singurul lucru l-aş face, ce am făcut şi înainte: să creez condiţii optime pentru toţi locuitorii, condiţii umane; apreciere faţă de munca pe care o face fiecare primărie, fiecare oraş, municipiu de judeţ. Că fiecare să facă după cât poate, că trebuie şi oamenii să fie pregătiţi, oameni cu experienţă în această privinţă. Că numai să te duci într-o funcţie şi nu ai experienţă, atunci nu ai făcut nimica.

-În ce perioadă aţi fost în fruntea judeţului?
-Eu am fost de la creerea judeţului, din ianuarie 1968, chiar cu o lună înainte de înfiinţarea judeţului, până în 1977.

-Au rămas câteva locuri celebre care poartă numele dvoastră. Unul este Izvorul lui Homoşteanu.
-Da.

-Este şi astăzi. Se vorbea chiar şi de bulevardul lui Homoşteanu (este Bdul Transilvania din Alba Iulia).
-Adevărul este că eram în fiecare zi pe şantiere, digul îl făceam minim de două ori pe zi – 7 km, dus şi întors, prin noroi. Ajutam toate utilajele care erau acolo cu tot ce..., cu combustibil, cu cariere de piatră mai aproape, tot ca să-l putem ridica într-un an de zile.
De asemenea, în legătură cu Izvorul, care-i spun a lui Homoşteanu, de la Lancrăm. Din urma unei scrisori... A trimis cineva o scrisoare, că păcat de apa aia care curge acolo şi să nu fie adusă să meargă oamenii care circulă pe drum. M-am deplasat cu Bolog (n.a. – ing. Ion Bolog, directorul Intreprinderea Judeţeană de Construcţii Montaj Alba) la faţa locului şi în două săptămâni am adus apa-n drum.
Acelaşi lucru a fost cu Arieşeniul. Tot datorită unei scrisori, a unui preot din Arieşeni, că Silvicul vrea să taie pădurea, şi în loc să facem agrement şi zonă turistică. Şi uite că din ’72 sau ’73 am început primele cabane şi astăzi e o zonă turistică naţională.

-Aţi revăzut Arieşeniul în ultimii ani?
-Da, acum doi ani am fost?

-Vă place cum arată?
-Da. Se mai poate face încă. Dar oricum s-a dezvoltat enorm. La noi a fost încercare atunci...

-Câteva cuvinte despre marea inundaţie a oraşului.
-Au fost două inundaţii, în 1970 şi în 1975. În 1970 a fost o inundaţie venită prin surprindere. Nimeni nu credea. Sute de ani pe documente nu s-a văzut să ajungă în Alba Iulia până în Centru Mureşul. Şi atunci unii oameni au rămas, au fost inundaţi, nu ascultau când îi rugam să iasă afară. Şi aşa s-a întâmplat că a intrat apa în casele oamenilor, în multe case din Oraşul de Jos. După aceste inundaţii o perioadă de ani a fost interzisă însăşi construcţia în această zonă. După 1975, când am intervenit la conducere (n.a. – conducerea ţării) s-a aprobat peste 300 de milioane din banii de atunci şi a început digul, şi într-un an de zile a fost terminat.

-În 1976 era gata?
-În 1976 era gata, că în 1978 am plecat.

-Din cauza asta toate construcţiile se duceau sus în Cetate?
-Nu numai din cauza asta. Construcţiile în Cetate sus s-au făcut datorită unui proiect de arhitectură a unui arhitect, Mihălţan, din 1935. L-am căutat la arhivă şi l-am găsit acolo şi era trasat încă din 1936, că poate să fie un cartier de construcţii de locuinţe în Cetate. Şi am pus proiectenţii şi au proiectat şi am făcut acelaşi lucru. Acelaşi lucru l-am făcut noi cu proiectul pentru Cetate: e o schiţă de proiect făcută, care am dat eu atunci dispoziţie că deasupra de viile care sînt acolo pe şesul ăla din partea dealului (Mamut) până la Miceşti, să facă 10 sau 20 de blocuri cu 11-12 etaje, cu magazine între ele, să se vadă până în Mediaş toată zona aia. Şi dacă cineva îl va vedea odată, acest proiect, poate se va gândi la cest lucru.

-L-aţi pomenit pe dl. Bolog. Care au fost principalii dvoastră colaboratori în perioada aceea?
-Eu practic să vă spun, colaboratori i-am avut pe toţi. Eu n-am avut unul mai bun şi altul mai prost, fiecare a primit şi critică şi tot felul, cum au muncit. Toţi absolut din conducere au fost colaboratori corespunzători şi n-am avut un om care să nu execute nişte sarcini. Dar nici n-am dat nici o sarcină care să nu se poată face.

-Dle Homoşteanu vă mulţumesc! Şi „La Mulţi Ani”!                        


Interviul a apărut în 21 februarie 2008 în ziarul Informaţia de Alba, semnat de Iulian Brok


 


Interviu cu George Homostean, cel dintai prim-secetar al judetenei de partid Alba Interviu cu George Homostean, cel dintai prim-secetar al judetenei de partid Alba Interviu cu George Homostean, cel dintai prim-secetar al judetenei de partid Alba
Taguri: interviu, George Homostean, prim secetar, judetenei, partid, Alba, PCR, Ion Savu

Ratari

Criticisme (3)

titirca inima rea
16-02-2013
in loc sa ii putrezeasca oasele in puscarie, lui si tuturor care au promovat si sprijinit un sistem care a nenorocit generatii de romani(iar ei au beneficiat de pe urma acestuia), au ajuns sa dea interviuri si sa ne vorbeasca de binefacerile epocii de aur; de ce nu l-ai intrebat si de cozile de la alimente, de teroarea impusa de partid, de cei care au facut pusacrie pe motive politice, de frigul din apartamente, etc, etc ,etc;
Raspunde
Autor
16-02-2013
1.Daca intrebam de crime, de cozi, de frig etc ar fi intrerupt interviul imediat... 2.Am dorit in primul rand sa vad cum judeca acest om al vechiului regim ... si am aflat.Judeca, aproape ca se comporta si are un limbaj ca pe vremea cand conducea judetul Alba...
Raspunde
popescu
18-02-2013
Daca s-ar fi mentinut ritmul de dezvoltare de atunci acum eram departe. Inca functionam pe infrastructura construita in anii saptezeci. Actualii edili nu sunt in stare sa faca ceva de anvergura. PS: situatia din Romania s-a imputit in anii 80
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>