#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Guvernul pregateste un investitor strategic pentru Cupru Min Abrud

Guvernul pregateste un investitor strategic pentru Cupru Min Abrud

Revista nr. 168 | 14-01-2013 | Alexandru Mitchievici


Guvernul Ponta a decis schimbarea strategiei de privatizare a Cupru Min Abrud: aşadar statul român va renunţa la vânzarea către compania care oferă cel mai bun preţ.

Gabriel Dumitraşcu, şeful Oficiului pentru Privatizare (OPSPI), a firmat că vânzarea Cupru Min prin licitaţie către o firmă care oferă cel mai bun preţ s-a dovedit o strategie nepotrivită, astfel existând riscul unor firme-paravan, care oferă un preţ bun, dar pe care să nu-l plătească niciodată. De asemenea, un asemenea investitor ar putea să nu facă investiţiile promise prin contract.

Aşadar, privatizarea Cupru Min se va face prin aducerea unui investitor care vrea să continue activitatea de la Abrud, adică să participe la o majorare de capital, să mărească producţia de la 1,2 milioane de tone de minereu cât este în prezent, până la 3,4-3,5 milioane de tone.

În luna ianuarie 2013 Guvernul va realiza un document oficial prin care se va face schimbarea strategiei de privatizare a Cupru Min.

Reamintim faptul că în 2012 a avut loc o privatizare eşuată a Cupru Min. Firma canadiană care a câştigat licitaţia, Roman Copper Corp., a fost înfiinţată cu doar câteva luni înainte de licitaţie, demonstrând intenţiile de moment ale investitorului. Canadienii au oferit 200,8 milioane de euro în licitaţie, dar banii nu au fost depuşi în termenul legal de 10 zile, licitaţia fiind anulată.

Politica privatizărilor prin investitori strategici a fost aplicată de Guvernul PSD din perioada 2000-2004. Statul a urmărit cu prioritate să continue activităţile economice şi investiţiile, chiar dacă a vândut anumite societăţi comerciale pe sume mici. 

Taguri: guvernul, pregateste, investitor, strategic, Cupru Min, Abrud, Roman Copper, canadieni

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>