#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
La Alba Iulia a fost infiintat Centrul Regional pentru Planificare

La Alba Iulia a fost infiintat Centrul Regional pentru Planificare

Revista nr. 165 | 14-12-2012 | Alexandru Mitchievici


La iniţiativa ADR Centru, la Alba Iulia s-au întâlnit reprezentanţii autorităţilor publice locale, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile din Regiunea Centru pentru a discuta despre domeniile care au nevoie de finanţare, în concordanţă cu direcţiile următoarei perioade de programare financiară a fondurilor Uniunii Europene.

Membrii Comitetului Regional de Evaluare Strategică şi Corelare (CRESC) Centru, care reprezintă organismul consultativ în cadrul căruia sunt analizate priorităţile de investiţii publice la nivel regional, s-au reunit la invitaţia ADR Centru pentru o informare privind stadiul implementării Programului Operaţional Regional 2007-2013 la nivelul Regiunii Centru.

Acum la finalul anului 2012, la Alba Iulia a fost prezentată şi corelarea proiectelor finanţate sau finanţabile din fonduri publice la nivelul Regiunii, astfel încât reprezentanţii autorităţilor publice locale să-şi poata coordona strategiile şi proiectele de dezvoltare.

În calitate de coordonator al Comitetului Regional de Planificare (CRP), ADR Centru a organizat şi o întâlnire a Comitetului, la Alba Iulia, pentru a transmite informaţiile privind activităţile de pregătire a Regiunii Centru pentru noua perioada de programare 2014-2020. S-a discutat despre stadiul elaborării Strategiei Regionale de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020 şi despre graficul de activităţi ce urmează a fi desfăşurate de CRP „Centru” în anul 2013.

„Având în vedere principiul parteneriatului în planificare, la nivelul Regiunii Centru a fost înfiinţat Comitetul Regional pentru Planificare, reprezentând cadrul larg partenerial al Consiliului Dezvoltării Regionale în activitatea de fundamentare a Planului de Dezvoltare Regională pe perioada 2014-2020 şi cuprinde persoane care reprezintă institutţi şi organizaţii la nivel regional, reprezentanţi ai grupurilor de lucru judeţene, precum şi reprezentanţi ai partenerilor economici şi sociali reprezentativi din Regiunea Centru. Acest comitet are rolul de a aviza documentele de planificare elaborate la nivel regional, pe care le supune apoi pentru aprobare CDR Centru. Ulterior activităţii de planificare se întocmesc şi se implementează proiectele. Acum, în Regiunea Centru sunt contractate fonduri nerambursabile de peste 400 milioane euro, dar sunt şi multe cereri de finanţare în evaluare sau în listele de rezervă. Toate aceste priorităţi de investiţii sunt permanent analizate de ADR Centru şi de membrii CRESC, astfel încât să nu apară necorelări sau sincope în procesul de absorbţie a fondurilor. Practic, astfel de întâlniri de lucru au rolul de a fluidiza procesul de absorbţie a fondurilor, iar noi apreciem că, în cadrul Programului REGIO gradul de absorbţie va creste de la circa 33% în prezent, la peste 90% în trei ani”, a declarat Simion Creţu, directorul general ADR Centru.


 

Taguri: Alba Iulia, infiintat, centrul, regional, planificare, Simion Cretu, ADR, CRESC

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>