#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012

Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012

Revista nr. 162 | 27-11-2012 | Alexandru Mitchievici


Asociaţia Modelism Alba (AMA), prima asociaţie de modelism static din România înfiinţată legal, în colaborare cu Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia şi în strânsă colaborare instituţiile locale, a organizat anul acesta cea de-a doua ediţie a Concursului Internaţional de Machete Statice  Cupa „Cetăţii Alba Iulia” 2012.

Evenimentul a avut loc în perioada 24-25 noiembrie 2012 la Muzeul Naţional al Unirii, în avanpremiera deschiderii (în 30 noiembrie) a celei de a VII-a ediţii a Salonului Internaţional de Modelism Alba Iulia 2012.

Trebuie spus că ambele evenimente sunt manifestări tradiţionale, fiind înscrise în calendarul activităţilor muzeale dedicate sărbătoririi Zilei Naţionale a României.

Concursurile de machete statice sunt uzuale în toate ţările lumii, existând chiar un Campionat European şi un altul Mondial. Fiecare eveniment de acest gen contribuie atât la dezvoltarea mişcării modelistice din ţara respectivă, cât şi la schimburile culturale şi chiar economice inter-ţări. Bazându-ne pe această stare de fapt şi pe contactele stabilite de asociaţia noastră cu numeroase  cluburi de profil din Europa, am continuat tradiţia organizării acestor două evenimente.

În acest an, Cupa „Cetăţii Alba Iulia” s-a bucurat de particiarea a 44 de modelişti din Italia, Ungaria şi Romania, care au înscris în concurs 162 de machete statice pe 31 de categorii. Realizate din diverse materiale, lucrările din concurs, adevărate opere de artă, sunt replici la scară redusă de tehnică militară şi civilă, precum şi replici a unor elemente arhitectonice. Toate acestea sunt rodul unei munci asidue de documentare şi de execuţie, înglobând sute de ore de muncă. În urma jurizării lucrărilor, Asociaţia Modelism Alba (AMA) a acordat un total de 77 trofee, dintre care locul I - 30, locul II- 27, locul III - 19, precum şi un trofeu pentru „Best of contest”, respectiv cea mai buna lucrare înscrisa în concurs. Acest ultim premiu a fost atribuit unui modelist din Satul Mare pentru replica Turnului Pompierilor din Satu Mare. Execuţia acestei lucrări a durat un an, fiind realizată din peste 35.000 de cărămizi din lut, fabricate manual şi arse în cuptor, precum şi din alte materiale. Replica are peste 1,5 m înălţime şi o greutate de 15 kg.    

De remarcat participarea la aceasta ediţie a cinci copii înscrişi în trei categorii la grupa de vârsta 0-12 ani. De asemenea au fost prezenţi reprezentanţi ai cluburilor de modelism AMB Brescia şi Gruppo Modellisti Centumcellae din Italia, precum şi DMK din Ungaria. Oaspetele de onoare a acestei ediţii a fost ataşatul militar al Italiei în România, colonelul Giovanni Cazzorla, care în calitate de reprezentant al clubului Gruppo Modellisti Centumcellae din Civittavechia, a acordat 10 medalii. La rândul său, Alberto Cazzavillan a acordat 24 de premii din partea cubului AMB Brescia.

O mare parte din lucrările înscrise în concurs, alături de multe altele, vor putea fi vizionate în cadrul Salonului Internaţional de Modelism - Alba Iulia, ediţia a VII-a, organizat la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, secţiunea expoziţii temporare. Expozitia poate fi vizitată în perioada 30 noiembrie 2012–28 ianuarie 2013.

De notat că printre câştigători se află şi albaiulianul Dan Anghel, şi fetiţa acestuia la categoria de copii.
 


Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012 Concursul International de Machete Statice Cupa Cetatii Alba Iulia 2012
Taguri: concurs, international, machete, statice, cupa, cetatii, Alba Iulia, 2012, muzeul, unirii, Dan Anghel

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>