#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Congresul Spiritualitatii Romanesti, apel catre autoritatile din Alba Iulia si judetul Alba

Congresul Spiritualitatii Romanesti, apel catre autoritatile din Alba Iulia si judetul Alba

Revista nr. 162 | 30-11-2012 | Alexandru Mitchievici


Cu ocazia celei de-a XVI-a ediţii a Congresului Spiritualităţii Româneşti, a fost adresat un Apel către oficialităţile judeţului şi municipiului Alba Iulia, privind viitorul Congresului Spiritualităţii Româneşti.

Textul apelului:

Congresul Spiritualităţii Româneşti a fost creat în 1993 de Liga Culturală pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni pentru a se stabili legăturile între toţi românii, în condiţiile revenirii ţării la adevărata democraţie şi, de atunci, a acţionat consecvent devenind singura organizaţie care a ajuns la 16 întruniri de răsunet internaţional.

Manifestările, la care au participat peste 7.000 de reprezentanţi ai românilor din 45 de ţări şi zone de românitate, elaborându-se strategia acestor raporturi dintre românii din ţară şi cele 13 milioane de români, câţi există dincolo de hotarele de astăzi ale României.

Primele manifestări au avut loc la Băile Herculane, iar din 2002 Congresul îşi desfăşoară activitatea la Alba Iulia, Cetatea Unirii de la 1 Decembrie 1918, tocmai în ideea realizării unităţii naţionale a tuturor românilor. În felul acesta, participanţii se aflau în miezul serbărilor de la Alba Iulia, înnobilaţi de spiritul unităţii prin limbă, credinţă, istorie, tradiţii şi obiceiuri.

Rezultatele Congresului au devenit extraordinare, întrucât, prin acţiunile directe, se înfăptuia acest deziderat, iar documentele emise, ca rezultat al contribuţiei românilor de pretutindeni la elaborarea strategiei interromâneşti.

În ultimii ani, susţinerea Guvernului României prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a scăzut constant, din dorinţa de a se organiza un Forum guvernamental, deci politic, al românilor de pretutindeni. În aceste condiţii, Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Instituţia Prefectului, au sprijinit organizarea Congresului în cadrul manifestărilor prilejuite de Sărbătoarea Naţională a României.

Din păcate, acest sprijin a devenit din ce în ce mai mic, astfel încât, în anul 2012, Congresul a fost ameninţat cu suspendarea activităţii.

Pentru a nu-şi întrerupe activitatea, Congresul al XVI-lea solicită oficialităţilor judeţului şi municipiului următoarele:
1.Stabilirea unui buget local menit a acoperi cheltuielilor de desfăşurare – minimum 200.000 lei
2.Susţinerea, în cadrul noului Parlament, pentru a se obţine instituţionalizarea Congresului
3.Punerea la dispoziţie a unor spaţii de desfăşurare a activităţii, cu mobilierul, personalul, aparatura necesare unei activităţi internaţionale
4.Consolidarea însemnătăţii Congresului, prin participarea lui la alte evenimente culturale locale şi internaţionale, astfel încât să devină implicat în viaţa ştiinţifică, artistică, literară, socială a judeţului Alba. Activitatea sa este extinsă, astfel, pe parcursul unui an, culminând cu 1 Decembrie
5.Organizarea unei întâlniri de lucru la sfârşitul lunii ianuarie cu factorii de răspundere ai oficialităţilor şi ai organizaţiilor, care să decidă activitatea Congresului în viitor. Cu acest prilej se vor stabili direcţiile distincte ale Congresului faţă de Forumul pe care Guvernul doreşte să-l impună în activitatea privind românii de pretutindeni.


Alba Iulia, 30 noiembrie 2012

Sfântul Andrei şi Ziua Românilor de Pretutindeni

*Acest apel vine într-un moment când primarul Mircea Hava şi preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, au absentat de la deschiderea Congresului...

**Foto - arhivă Congresul Spiritualităţii Româneşti 2011


 

Taguri: congresul, spiritualitatii, romanesti, apel, autoritati, Alba Iulia, judet, Alba, salvarea

Ratari

Criticisme (1)

Iulian
03-12-2012
E prima dată când aud de acest congres. Probabil nu am fost interesat să aflu sau poate cele 16 întruniri de răsunet nu au avut ecou în publicațiile prin care mă uit. Ar fi interesant de aflat: 1. Care sunt acțiuni concrete ale acestei organizații? 2. Pentru ce e nevoie un buget atât de mare? 3. Care au fost bugetele din anii trecuți? 4. Conducerea organizației este dispusă să publice lista cu cheltuieli pe anul 2011 și 2012?
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>