#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Colegiul militar albaiulian, o institutie etalon a invatamantului national

Colegiul militar albaiulian, o institutie etalon a invatamantului national

Revista nr. 158 | 01-11-2012 | Alexandru Mitchievici


Colegiul militar albaiulian, o instituţie etalon a învăţământului naţional

Colonelul Marcel Domşa este la conducerea Colegiului Militar Liceal „Mihai Viteazul” din data de 11 august 2010. De precizat că actualul comandant este un fost elev al acestei instituţii; în perioada anilor 1980-1984 a urmat cursurile colegiului albaiulian.

-Dle comandant, ce înseamnă pentru cariera dvs. să conduceţi această instituţie de învăţământ ?
-Pentru mine a conduce această instituţie reprezintă o onoare, iar pentru cariera mea, o încununare a realizărilor profesionale.

-La toate activităţile colegiului, pe lângă absolvenţii din ultimii ani vin şi numeroşi veterani. Cât de importantă este tradiţia acestui colegiu?
-Pentru noi tradiţia are o însemnătate aparte. Tradiţia înseamnă istorie, fapte ce vor rămâne peste eternitate, în cartea de aur a colegiului. Prezenţa, an de an, a veteranilor dă importanţă mai mare tradiţiei.

-Cât de atractivă mai este cariera militară în anul 2012?
-Anul 2012, la fel ca şi anii anteriori, a reprezentat un interes sporit din partea tuturor celor care au optat pentru a urma această instituţie de învăţământ militar şi nutresc o carieră militară. Candidaţii sunt mulţi, iar locurile puţine.

-În ciuda situaţiei actuale, când se înregistrează o scădere a populaţiei şcolare în România şi în judetul Alba, colegiul militar albaiulian rămâne o instituţie de prestigiu. Câţi candidaţi vin an de an să fie admişi la colegiul albaiulian?
-An de an ne putem declara mulţumiţi de prezenţa unui număr însemnat de tineri (peste 756) ce îşi încearcă norocul în instituţia noastră. Sigur că cei mai buni sunt admişi, dar putem concluziona că nu ducem lipsă de candidaţi.

-Ce se întâmplă cu elevii colegiului militar albaiulian după ce încheie cei 4 ani la Alba Iulia? Spre ce se îndreaptă absolvenţii colegiului?
-La finalizarea studiilor liceale militare, după 4 ani, elevii militari optează pentru una din academiile categoriilor de forţe: terestră, aeriană, navală (75%), ceilalţi dorind să devină ingineri militari, medici militari, ofiţeri de informaţii, iar unii dintre ei maiştrii militari. La finele studiilor liceale toţi aceştia susţin examen de admitere, unde ultima promoţie a reuşit în procent de peste 96%.

-Ce personalităţi au studiat în colegiul militar albaiulian?
-Mi-e greu să-i enumer pe toţi corifeii, dar pot să vă spun că unii au ajuns miniştrii în diferite guverne, comandanţi de armate, diplomaţi, medici, profesori etc.
-Vă mulţumim pentru aceste cuvinte şi La Mulţi Ani! Vivat Colegiul Militar Liceal „Mihai Viteazul”!


Interviu preluat din ziarul Informaţia de Alba, publicat în 1 noiembrie 2012


 

Taguri: colegiul, militar, albaiulian, institutie, etalon, invatamant, national, Marcel Domsa, comandant, Dorina Trifon, director

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>