#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator

Ultimele repere morale ale Romaniei

Revista nr. 158 | 29-10-2012 | Alexandru Mitchievici


Ultimele repere morale ale României

Hulit, acuzat, contestat, condamnat, înjurat de duşmani (inclusiv de preşedintele Traian Băsescu), Regele Mihai rămâne singurul, ultimul reper moral al României actuale. El este modelul de decenţă, cumpătare şi patriotism (ce cuvânt desuet, parcă) pe care nu-l mai întâlnim la nici unul din politicienii din ziua de astăzi.

Dacă ar exista o oglindă-oglinjoară ca aceea din poveste, politicienii actuali ai României nu s-ar putea uita în ea, pentru că s-ar vedea aşa cum sunt: impostori, profitori, ipocriţi, compromişi şi compromiţători, goi de conţinut ca împăratul din altă poveste.

În actuala societate bulversată, răsturnată, putem spune fără teama de a greşi că cele mai frumoase, curate şi calde simboluri ale României actuale vin din trecut: ultimul mare simbol al României adevărate, al României nemurdărite de comunism este Regele Mihai I, singurul conducător al Europei din perioada războiului care mai trăieşte încă.

După 1989, România a avut (în ţară, pentru că în exil mai erau unii) câteva repere morale, care chiar dacă au fost contestate în presa post-comunistă de foştii comunişti, au rămas neclintite: Corneliu Coposu, Constantin Ticu Dumitrescu, Elisabeta Rizea, Ion Gavrilă Ogoranu, cardinalul greco-catolic Alexandru Todea, Doina Cornea, Regele Mihai şi încă alţi câţiva, foarte foarte puţini. Pentru că ei au refuzat compromisul, au fost consideraţi nedezirabili de către cea mai mare parte a clasei politice. Marile partide (cu excepţia PNŢCD-ului) nu au dorit să existe asemenea repere care pe cei mai mulţi politicieni îi deranjau. Obişnuiţi cu micile şi marile compromisuri, politicienii români se vedeau singuri ca pe nişte pigmei alături de cei numiţi mai sus…

Astăzi, mai sunt în viaţă, în amurg de viaţă, Doina Cornea şi Regele Mihai. Să ne bucurăm până îi mai avem alături de noi, să ne lumineze prin societatea noastră tulbure şi cenuşie.


Editorial apărut vineri, 26 octombrie 2012, în ziarul Informaţia de Alba, semnat de Iulian Brok


 

Taguri: ultimele, repere, morale, Romaniei, regele, Mihai, Doina Cornea, Corneliu Coposu, Elisabeta Rizea

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>