#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
20 de ani de la moartea artistului albaiulian Eugen Handelsmann

20 de ani de la moartea artistului albaiulian Eugen Handelsmann

Revista nr. 11 | 14-12-2009 | Alexandru Mitchievici

Astăzi, 14 decembrie, se împlinesc 20 de ani de la moartea lui Eugen Handelsmann - figură emblematică a culturii oraşului Alba Iulia în secolul XX şi a vieţii boeme de aici.

Numit Handy de cunoscuţi, artistul s-a născut la Alba Iulia la data de 28 octombrie 1912, provenind dintr-o familie de evrei spanioli (sefarzi), origine de care era tare mândru. A fost căsătorit cu Paraschiva Kamla, provenind dintr-o familie austriacă, împreună cu care a avut o fată, Henrietta Handelsmann (devenită prin căsătorie Mitracu).

Personaj cheie al vieţii boeme albaiuliene în perioada anilor 1930-1989, Handy a realizat mii de picturi şi caricaturi, multe regăsindu-se în proprietatea numeroşilor săi prieteni şi cunoscuţi din Alba Iulia, oraş pe care l-a iubit enorm.

În anul 1999, la 10 ani de la moartea artistului, Muzeul Unirii a organizat o expoziţie retrospectivă, în acelaşi an apărând şi o carte despre viaţa lui Eugen Handelsmann.

Handelsmann a încetat din viaţă la 14 decembrie 1989, ultima dorinţă fiind să fie îngropat la Fântâna Hoţilor, un loc iubit de artist situat în apropierea Schitului. Dorinţa sa nu s-a mai îndeplinit, boemul Handelsmann dormindu-şi somnul de veci alături de evreii săi în cimitirul evreiesc din Alba Iulia.
 

Taguri:20 de ani, de la, moartea, artistului, albaiulian, Eugen Handelsmann, caricatura, desene, boema, caricaturi

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>