#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator

Fara politicieni si fara prostituate nu se poate

Revista nr. 133 | 10-05-2012 | Alexandru Mitchievici


Fără politicieni şi fără prostituate nu se poate

În plină campanie electorală românească, câţiva oameni au venit la Alba Iulia pentru a discuta pe marginea situaţiei romanului românesc contemporan. În plină febră electorală, câţiva pasionaţi au stat şi au dezbătut probleme culturale. E drept, oamenii de care vorbim sunt mai speciali, sunt oameni ai cărţii, scriitori şi istorici literari şi s-au aflat la Alba Iulia pentru Colocviile romanului românesc contemporan, care au avut loc fără iniţiatorul lor, romancierul Nicolae Breban.

Din păcate, „fără politicieni şi fără prostituate nu se poate”, a afirmat Nicolae Manolescu la Alba Iulia. Afirmaţia vine de la un fost politician, şef de partid, liberal cu carnet: Nicolae Manolescu, aşadar trebuie să-l luăm foarte în serios.

Îi dăm dreptate marelui istoric şi critic literar: aşa sunt făcute lucrurile, strâmb şi foarte strâmb, iar în toată încâlceala asta avem nevoie de nişte specialişti (politicieni) care să facă puţină ordine. Chiar dacă cel mai adesea nu fac decât să complice şi mai tare lucrurile, avem nevoie de omuleţii ăştia politici. Că oameni politici nu sunt, au fost câţiva, foarte puţini după 1989: Corneliu Coposu, Ion Raţiu, Ticu Dumitrescu şi încă vreo doi-trei… Restul sunt cel mult nişte omuleţi politici, dar marea majoritate e compusă din politruci, lepre, şmecheri şi băieţi deştepţi, personaje de carton ieftin, fără mare anvergură politică, morală sau intelectuală.

Aşadar, în weekend-ul trecut, o parte dintre albaiulieni, nu mulţi, s-au refugiat, nu în munţi, ci în literatură, la Colocviile romanului românesc contemporan şi la Târgul de Carte Alba Transilvana. Câteodată e mai bine să te refugiezi de politica asta murdară, printre oameni de carte, printre cărţi sau undeva pe un deal, în afara oraşului, printre copaci, pentru că oricum în Alba Iulia nu mai sunt parcuri cu copaci (doar parcuri auto), nu mai sunt locuri de relaxare, verzi, doar locuri cenuşii, ca sufletul celor care au „reabilitat” parcurile din oraş.


Editorial apărut marţi, 8 mai 2012, în ziarul „Informaţia de Alba”, semnat de Iulian Brok


 

Taguri: fara, politicieni, prostituate, nu se poate, Nicolae Manolescu, Alba Iulia, colocviile, romanului, romanesc, contemporan

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>