#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator

Matricea nationala deal-vale

Revista nr. 133 | 08-05-2012 | Alexandru Mitchievici


Matricea naţională deal-vale

Spaţiul mioritic românesc, aşa frumos descris de filozoful naţional Lucian Blaga, se regăseşte foarte bine şi în politica românească. Acest spaţiu idilic, mirific, este guvernarea, unde toţi vor să ajungă, dar puţini reuşesc. Pentru 8 ani, acest spaţiu a fost ocupat de Traian Băsescu şi partidul său de suflet, PDL (fost FSN, fost PD).

Precum ciobănaşul din Mioriţa, Emil Boc a lăsat Clujul şi s-a dus la pieire, la Bucureşti. Emil Boc a acceptat funcţia de premier, ajungând în februarie 2012 la o cotă încredere de 3-4 la sută (unii spun că a ajuns chiar la minus în ceea ce priveşte încrederea din partea populaţiei).

Emil Boc nu mai are loc nici la şefia PDL-ului, un partid pe care l-a aruncat jos în sondajele de opinie. Valea prin care trece Emil Boc e grea şi rece. Boc va rămâne în istoria de după 1989 drept cel mai slab prim ministru, manipulat de preşedintele ţării şi contestat de populaţie. Boc ar trebui să primească, eventual la Universitatea „1 Apriluş”, titlul de doctor honoris causa în generarea unui faliment politico-economic.

Toţi politicienii vor să ajungă în spaţiul mioritic şi ajung din când în când. Acum a venit rândul PDL-ului să coboare în valea plângerii, în Opoziţie aşadar. USL-ul, în schimb, s-a urcat, vrând-nevrând, pe dealurile şi culmile Puterii. Numai că acela care râde pentru că a ajuns la Putere, râde aiurea. Fosta Putere politică (PDL-UNPR-UDMR) a aplicat politica terenului pârjolit. Grupurile de interese din jurul USL-ului vin flămânde la Putere, dar Cămara e goală, nu mai este nimic de împărţit, de furat, de dat la clientela de partid. Dacă nu va adopta rapid nişte măsuri vizibile, cu rezultate efective, sesizabile de către oamenii simpli, noua Putere va deconta şi va ajunge din deal din nou în vale.

Victor Ponta şi ai săi trebuie să ia aminte: populaţia are aşteptări uriaşe şi imediate, aproape imposibil de satisfăcut. Timpul nu mai are răbdare! Cu nimeni.


Editorial apărut luni, 7 mai 2012, în ziarul „Informaţia de Alba”, semnat de Iulian Brok


 

Taguri: matricea, nationala, deal, vale, putere, opozitie, sus, jos, spatiu, mioritic, Miorita, Emil Boc, PDL, USL, Victor Ponta

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>