#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Scriitorul Gheorghe Jurca a publicat o noua carte de dragoste

Scriitorul Gheorghe Jurca a publicat o noua carte de dragoste

Revista nr. 119 | 31-01-2012 | Alexandru Mitchievici


Scriitorul albaiulian Gheorghe Jurcă a scos pe piaţă o nouă carte (o nouă poveste de dragoste): „Un cocor zboară spre asfinţit”, apărută la Ed. Emma Books din Sebeş.

Gheorghe Jurcă s-a născut la 20 ianuarie 1939 în Munţii Apuseni (la Ciuruleasa, lângă oraşul Abrud), aşadar e un moţ hotărât, care spune lucrurilor pe nume, chiar şi atunci când deranjează.

Interviu

Scriitorul Gheorghe Jurcă: 2012 va fi un an bun, un an dezastruos sau Dumnezeu ştie?

- Domnule Jurcă, ne-aţi obişnuit ca la fiecare început de an nou, care coincide şi cu ziua dvs. de naştere, să ne dezvăluiţi unele gânduri, proiecte cu privire la anul în care am intrat şi la activitatea dvs. literară. Cumc redeţi că va fi anul 2012?
- De când mă ştiu, am simţit cum mişună ideile în capul meu, am auzit invariabil că fiecare an nou va fi mai bun decât cel vechi, plecat să se aşeze cuminte pe răbojul timupurilor. Ei bine, niciodată nu a fost pe măsura prezicerilor, conform speranţelor de mai bine ale oamenilor. Aşa că… ipotetic, ar putea fi un an mai bun, dar personal cred că va fi unul dezastruos. Poate pe ici, pe colo, prin părţile neesenţiale, să fie unul acceptabil. Se mai poate întâmpla ca pe plan individual sau de gaşcă, unora să le meargă straşnic de bine, în sensul că-şi vor rotunji averile, vor fi aleşii zeiţei Fortuna, dar în ce priveşte marele public, poporul sau populaţia, cum îi numesc cei din fruntea bucatelor, speranţa lor e de doi lei.

- De ce, domnule Jurcă?
- Pentru că ţara asta pe care Dumnezeu ne-a lăsat-o, bogată, plină de frumuseţi şi locuită de un popor blând, răbdător, tăcut, care nu ştie să-şi asume riscuri, o hăcuiesc başcanii, oamenii puterii, cei care de abia au auzit de verb şi predicat şi cum se acordă între ele. Vin apoi valuri de scumpiri, de tot soiul de biruri, vin, domnul meu, alegerile, vine marele circ electoral, ce mai, vine apocalipsa portocalie. Totul pare sumbru, poate-oi fi şi eu mai pesimist, cine ştie…

- Domnia voastră, ca scriitor, om al condeiului, care priviţi totul printr-un ochean special, cum aţi defini anul 2012?
- Un an famelic, un an costeliv, un an vai de mama lui. Mai scoatem câte o carte, două, pe care nu o citeşte nimeni, ba chiar te înjură. Nici măcar prietenii care zic cam aşa: „Ca să nu mă pun rău cu domnul Geo, când mă întreabă dacă i-am citit cartea şi ce părere am despre ea, îi spun franc: „Nu am citit-o”. Asta e unu la mână. Alţii nu citesc din principiu, iar dacă vor totuşi s-o citească, nu ştiu s-o lectureze, s-o citească printre rânduri. Alunecăm încet-încet spre ignoranţă, spre analfabetism, spre colibe, spre evul mediu. A început să-mi fie frică să-mi lansez vreo carte, căci voi vedea expresii goale, voi vorbi pereţilor, sau pur şi simplu, dacă merg în şcoli, elevilor şi profesorilor le e lehamite de carte.

- Vă ştiu un scriitor prolific, industrios, infatigabil. La ce să ne aşteptăm în acest an de la dvs.?
- Voi scoate anul acesta, dacă voi avea sănătate şi ceva noroc, căci dacă cele două nu se conjugă, nu ai făcut nimic, patru cărţi. Trei romane, toate de dragoste, asta e funcţia fundamentală a scriptologiei mele epice, şi volumul patru din ciclul „Memorii şi confesiuni”, intitulat „Despre nefericire numai de bine”. S-ar părea că va fi un an îmbelşugat. Deja primul roman din seria celor dragi mie, cele epistolare, intitulat „Un cocor zboară spre asfinţit”, a ieşit deja de sub tipar. Vreau să precizez că dacă aş fi mai tânăr, ori n-aş scrie deloc, ori aş scrie mai puţin, aş fi mai parcimonios cu cuvintele. De ce? Pentru a avea mulţi prieteni şi mai puţini inamici. Se ştie că în România literară, ori de câte ori ai un succes, automat îţi vei pierde un prieten.

- Am auzit că aşteptaţi momentul să lansaţi pe piaţa cărţii un volum de pamflete, intitulat oarecum ciudat: „Alba Iulia este cel mai frumos oraş din Austria”. Ne spuneţi câteva cuvinte despre tema acestei cărţi?
- Regret, dar nu vă pot spune nimic. S-ar putea să fiu lapidat, ostracizat, hulit ca un golan şi vreau să amân privirile zavistnice, satanice ale unora şi altora care şi aşa nu mă înghit. Le recomand tuturor „să nu îngrijoreze de ziua de mâine… ajunge zilei răutatea ei”.

- Vă dorim multă sănătate, forţă de muncă, noroc şi cărţi cât mai multe, mai ales că avem destule care ne spun că sunteţi un scriitor apreciat, foarte citit în judeţul nostru.
- Vă doresc şi eu să aveţi parte de câţi mai mulţi cititori fideli, oameni care să creadă în ideea de bine, de justiţie, de frumos, dornici de sanitate morală, mai ales pentru triumful unei idei, a unui ideal, trebuie să lupţi toată viaţa pentru a-l face funcţionabil.

- Vă mulţumesc, domnule Jurcă, pentru aceste câteva destăinuiri.

A consemnat Iulian Brok

Interviu apărut vineri, 20 ianuarie 2012, în ziarul „Informaţia de Alba”


 

Taguri: scriitorul, Gheorghe Jurca, a publicat, noua, carte, dragoste, cocor, zboara, asfintit, Emma Books, interviu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>