#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Marius Ceteras isi lanseaza o noua carte, „Ghid pentru invatarea jocului de sah”

Marius Ceteras isi lanseaza o noua carte, „Ghid pentru invatarea jocului de sah”

Revista nr. 118 | 27-01-2012 | Alexandru Mitchievici


Albaiulianul Marius Ceteraş pregăteşte lansarea unei noi cărţi de şah: este vorba de „Ghid pentru învăţarea jocului de şah”.

Multă lume îl cunoaşte pe Marius Ceteraş pentru pasiunea sa pentru sportul minţii: deşi foarte tânăr, Marius Ceteraş este profesor, antrenor, organizator de competiţii şahistice, preşedinte al Clubului Municipal de Şah din Alba Iulia, un promotor neobosit al acestui sport în judeţul Alba.

Lansarea cărţii va avea loc în 9 februarie la Alba Iulia - amfiteatrul A9 al Universităţii „1 Decembrie 1918” - şi în data de 11 februarie în staţiunea balneară Sărata Monteoru, judeţul Buzău, unde se desfăşoară finala campionatului naţional de seniori la şah. În lunile februarie şi martie vor urma alte lansări în localităţi din judeţul Alba, în oraşele mai mari din Transilvania, iar la începutul lunii aprilie la finalele campionatelor naţionale de juniori. Ulterior, în funcţie de program, autorul cărţii va merge probabil pentru a lansa cartea şi în oraşe din afara Transilvaniei.

Cartea realizată la Ed. Unirea din Alba Iulia se adresează celor care doresc să înveţe jocul de şah

Prefaţa este scrisă de Olimpiu Urcan (un fost elev al antrenorului Marius Ceteraş), stabilit de câţiva ani în Singapore, unul dintre cei mai apreciaţi publicişti din lume pe teme de istoria şahului, având publicate mai multe titluri la prestigioasa editura americană McFarland (www.mcfarlandpub.com); de asemenea este colaborator permanent al site-ului www.chesscafe.com.

Iată ce informaţii ne oferă Marius Ceteraş despre cartea de faţă: „Volumul propune 18 lecţii cuprinse în 6 capitole (1.Tabla şi piesele jocului de şah 2.Mutarea pieselor 3.Scopul jocului de şah 4.Matul împotriva regelui singur 5.Avantajul material 6.Cum trebuie gândit logic).
Fiecare lecţie cuprinde noţiuni ce trebuie însuşite rând pe rând, exemple, un rezumat final, exerciţii cu diagrame şi exerciţii fără diagrame. În mod normal o lecţie poate fi parcursă, în funcţie de vârsta şi răbdarea elevilor, în aproximativ 1-2 ore. Exerciţiile cu diagrame se vor rezolva punând piesele pe tablă. La exerciţiile fără diagrame, ar fi bine să se încerce întâi rezolvarea lor în memorie şi abia apoi punând piesele pe tablă. Acest lucru ajută la dezvoltarea unei “memorii vizuale” şi va fi de mare folos pe viitor celor care doresc să studieze mai serios şahul. Pentru ultimele două capitole, în care sunt prezentate cele mai elementare noţiuni de strategie ale jocului de şah, dar şi modul cum trebuie gândit logic în timpul unei partide de şah, am renunţat la exerciţiile fără diagrame, dublând numărul exerciţiilor cu diagrame.
Fiecare lecţie se încheie cu o poveste sau anecdotă având ca temă subiectul lecţiei. Chiar dacă aparent rolul lor este să îl destindă pe cititor, ele conţin destule elemente instructive. Nici alegerea lui Păcală şi Tândală în rolurile principale şi nici deznodământul poveştilor nu sunt întâmplătoare. Şahul este un joc, dar este un joc pe care îl joacă bine doar cei care îl studiază şi îl tratează în mod serios. Elevul leneş, neatent la lecţii şi superficial în timpul jocului, al cărui prototip este în carte Tândală, nu va obţine niciodată succese la şah.
După soluţiile exerciţiilor, pentru cei interesaţi să participe la competiţii, am adăugat o pagină cu informaţii utile despre activităţi şahiste.
Secţiunea „Jucaţi şah!” conţine mesaje transmise celor care doresc să înveţe jocul de şah de către foştii mei elevi Mihnea Costachi, Adrian Sechereş şi Tudor Sfârlog, multipli campioni naţionali şi medaliaţi în competiţiile europene de juniori. Alături de ei, au scris şi Mugur Costachi şi Simion Sechereş, părinţii lui Mihnea şi Adrian, care i-au susţinut permanent în activitatea şahistă.
Secţiunea „Vizitaţi Alba Iulia şi judeţul Alba!” este o invitaţie lansată cititorilor cărţii pentru a participa la turnee de şah organizate la Alba Iulia şi în judeţul Alba, prilej cu care pot îmbina utilul cu plăcutul. Sunt prezentate principalele obiective turistice din judeţul Alba (clădiri şi monumente istorice, locaşuri de cult, frumuseţi naturale, locuri de agreement etc.) şi festivaluri organizate în judeţ”.

Conţinutul cărţii este complementar cu cel al cărţii publicate anterior de Marius Ceteraş: „Ghidul jocului de şah pentru elevi” (publicată prima dată în anul 2007 sub numele „Lecţii de şah pentru începători”) care este utilizată în majoritatea cluburilor de şah pentru copii din România şi este avizată de MECTS. De acum înainte cele două cărţi vor putea fi utilizate una în continuarea celeilalte, cea publicată anterior în continuarea celei publicate acum, ne asigură Marius Ceteraş.

*Coperta şi caricaturile sunt realizate de Anamaria Benchea (Cugir), fostă elevă a Liceului de Muzică şi Arte Plastice din Alba Iulia, în prezent este stabilită în Bucureşti şi lucrează pentru o companie din Marea Britanie, care produce şi comercializează jocuri pentru copii pe calculator. Tehnoredactarea (grafica) a fost realizată de Gabriela Popa (SC Cromatic Print SRL Alba Iulia)

Cartea va fi promovată şi pe site-ul www.romanianchess.org (care aparţine lui Marius Ceteraş), site care va fi reorganizat în perioada următoare, urmând a mai conţine informaţii despre activitatea şahistă din judeţul Alba şi destinaţii turistice din judeţul Alba.


 

Taguri: Marius Ceteras, isi lanseaza, noua, carte, ghid, invatarea, jocului, sah, antrenor, profesor, promotor, autor

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>