#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Rezolutia celei de-a XV-a editii a Congresului Spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia

Rezolutia celei de-a XV-a editii a Congresului Spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia

Revista nr. 110 | 01-12-2011 | Alexandru Mitchievici


În perioada 28 noiembrie-1 decembrie 2011 la Alba Iulia a avut loc a XV-a ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti.

Acest eveniment al românilor din întreaga lume i-a avut printre participanţi pe Victor Crăciun (preşedintele Ligii pentru Unitatea Românilor de pretutindeni), academicianul Mihai Cimpoi (Basarabia), poetul Nicolae Dabija (Basarabia), Vasile Tărâţeanu (Bucovina), arhitecta şi pictoriţa Ligia Podoreanu Ekstrom (Suedia), Ionela Flood (Marea Britanie), părintele Târziu (Paris), Ilie Cristescu, academicianul Eugen Grebenicov (Rusia), generalul Mircea Chelaru, istoricul Mircea Dogaru, Ivan Alexandrov, Timotei Ursu (Statele Unite), Nicolae Popa (Statele Unite), Ştefan D. Popa, Ion Cismaş (Serbia), Cornelia Salvan (Austria), Radu Rey (Canada), Elena Dumitriu.

Din partea gazdelor au participat poetul Ion Mărgineanu, acad. Ion Brad, Ion Dumitrel – preşedintele CJ Alba, primarul Mircea Hava, prefectul Ştefan Bardan, viceprimarul Ioan Bogăţan, deputatul Clement Negruţ, sculptorul Romi Adam, reprezentanţii Fundaţiei Alba Iulia 1918 pentru Unitatea şi Integritatea României, scriitorul Cornel Nistea, scriitorul Ştefan Dinică ş.a.


Congresul a redactat o rezoluţie şi un apel către Franţa pentru îmbunătăţirea relaţiilor bilaterale, răcite după o serie de „atacuri” la adresa românilor din presa franceză.

Rezoluţia Congresului Spiritualităţii Româneşti (Ediţia a XV-a)

Cea de-a XV-a ediţie a Congresului Spiritualităţii Româneşti, desfăşurată la Alba Iulia în zilele de 28-29 noiembrie şi 1 decembrie 2011, a făcut un bilanţ al activităţii sale timp de 15 ani şi a analizat impactul pe cae l-a avut asupra vieţii culturale a românilor de pretutindeni şi acţiunile de consolidare a unităţii lor. Ideea de forţă a acestei activităţi consecvente a fost stabilirea unor contacte, prin care să se realizeze o comunicare şi informare reciprocă privind problemele cu care se confruntă comunităţile româneşti şi propunerea unor soluţii de rezolvare a lor cu ajutorul Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni şi a unor instituţii guvernamentale, a unor organe ale administraţiei publice locale. S-a menţionat, în special, numărul impresionant de festivaluri, lansări de cărţi, instalări de busturi simpozioane, gazete şi reviste editate, emisiuni radio şi TV, aniversări culturale şi multe altele.

Participanţii la Congres au constatat că şi în condiţiile de azi de criză, instabilitate politică din mai multe ţări, probleme economice grave de o deosebită importanţă rămân acţiunile de promovare a valorilor naţionale, a personalităţilor remarcabile, a imaginii culturale a României. O semnificaţie aparte o au acţiunile comune de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, pe care o concepem ca pe o zi Naţională a tuturor românilor, Ziua Culturii Româneşti care se asociază zilei naşterii marelui Eminescu şi Ziua Limbii Române, adoptată şi ca sărbătoare consemnată în întreaga ţară. Sperăm ca şi toate comunităţile româneşti o vot accepta ca atare.

Ţinând cont de meritele istorice deosebite ale oraşului Alba Iulia, gazdă în ultimul timp şi a manifestărilor noastre, susţinem ca Alba să fie desemnată capitală culturală europeană.
Reiterăm necesitatea de instituţionalizare a Congresului nostru, despre care s-a vorbit şi la alte ediţii. Susţinem ideea românilor din Serbia de a instala un bust al lui Andrei Şaguna la Vârşeţ.
Considerăm necesar să se acorde o deosebită atenţie aniversării de 200 de ani a anexării Basarabiei la Rusia, analizei tuturor aspectelor acestui eveniment, care a marcat profund destinele românilor basarabeni din perspectiva actualităţii.

Participanţii la Congres consideră o datorie sfântă a lor angajarea efectivă în dialogul valoric european şi universal şi continuarea activităţii lor în formele specifice deja încetăţenite şi consfinţite de practică.

Adoptată la Congresul Spiritualităţii Româneşti (ediţia a XV-a)
Alba Iulia, 30 noiembrie 2011Congresul a scris şi un apel către fraţii latini din Franţa:

Mesaj către autorităţile franceze privind legăturile cultural bilaterale

Raporturile româno-franceze au fost, în decursul timpului, o pârghie de bază în dezvoltarea ambelor ţări, şi nu numai în anturajul României, care şi-a găsit imaginea în paginile călătorilor francezi, şi-a dezvoltat spiritul naţional sub idealurile Revoluţiei de la 1848 şi şi-a găsit linia de ascensiune modernă, ades cu sprijinul Franţei. Dar şi Franţa a beneficiat, în decursul istoriei, de contribuţii româneşti şi nu este locul să dăm decât un exemplu, celebrul Turn Eiffel care este o construcţie şi cu spirit, cu material şi cu tehnică românească.

Statornicirea acestor legături pot fi explicate şi analizate, dar nu este locul să o facem aici. Dorim revigorarea lor şi propunem câteva apropieri care vor putea contribui la întărirea legăturilor. Mai întâi, demonstraţia că mari personalităţi ale culturii franceze sunt români, având rol definitiv în istoria românităţii. În acest sens, Constantin Brâncuşi poate fi un mentor de imagine în ansamblul acestor relaţii.

Motiv pentru care solicităm:
Reorganizarea Mormântului Brâncuşi
Aşezarea Monumentului Rugăciunea în faţa Catedralei Bisericii Ortodoxe Române din Paris
Revalorificarea operei sale şi reabilitarea personalităţii în istoria artei
Înfăptuirea Centrului Internaţional Brâncuşi în localitatea Dieuze, unde se află cel mai însemnat cimitir al militarilor români. Acest centru va promova arta nouă şi în primul rând a creaţiei din ţările romanice, refăcându-se, prin contribuţii româno-franceze, vechea tradiţie a gintei latine.

Pe baza acestui mesaj cultural se vor face toate demersurile în vederea întăririi relaţiilor cu oficialităţile franceze.Rezolutia celei de-a XV-a editii a Congresului Spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia Rezolutia celei de-a XV-a editii a Congresului Spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia Rezolutia celei de-a XV-a editii a Congresului Spiritualitatii Romanesti de la Alba Iulia
Taguri: rezolutia, a XV-a, editie, Congresul, Spiritualitatii, Romanesti, Alba Iulia, 2011, liga, culturala, romanii, pretutindeni

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>