#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 

Neo-austro-ungarii din Cetatea Alba Iulia

Revista nr. 110 | 30-11-2011 | Alexandru Mitchievici


Neo-austro-ungarii din Cetatea Alba Iulia


Un profesor de istorie din Alba Iulia m-a anunţat că defilarea de Ziua Naţională de la Alba Iulia va începe cu marşul gărzii austriece din Cetate. Nu am nimic cu Garda Cetăţii, este o frumoasă pată de culoare, mai ales pentru turişti.

Numai că e o problemă aici: sărbătorim eliberarea Transilvaniei de sub stăpânirea Imperiului Austro-Ungar (lucru petrecut în anul 1918), dar începem manifestările cu defilarea gărzii austriece. Suntem de râsul lumii, aşa ceva nu s-a mai pomenit în istorie. E ca şi cum panzerele germane ar defila de Ziua Israelului pe străzile din Ierusalim.

De Ziua Naţională a României trebuie să defileze iobagii lui Horea, Cloşca şi Crişan, răsculaţii lui Avram Iancu, oştile lui Mihai Viteazul intrat triumfător în Alba Iulia, Regii Întregitori Ferdinand şi Maria.

Cred că garda austriacă îşi are rolul (şi locul său) în alte momente ale anului, la alte sărbători ale Oraşului, dar nu în Ziua Unirii, care înseamnă practic ziua dezrobirii Transilvaniei din jugul celor nouă secole de ocupaţie (ungurească şi austriacă). Nu putem sărbători eliberarea Transilvaniei şi unirea cu Ţara Mamă prin defilarea gărzii austriece – care simbolizează vrând-nevrând ocupaţia Imperiului Habsburgic, care simbolizează tragerea pe roată a lui Horea şi Cloşca; e prea dureroasă amintirea acelei zile de 28 februarie în care cei doi capi ai răscoalei au fost torturaţi, rupţi în bucăţi şi lăsaţi în văzul lumii pentru a înspăimânta miile de români aduşi cu forţa din tot Ardealul.

Chiar dacă neo-austro-ungarii au pus mâna pe o treime din Cetatea Alba Iulia, albaiulienii nu trebuie să se lase transformaţi în neo-iobagi. Dacă vor demnitate, albaiulienii trebuie să se ridice, aşa cum au făcut-o înaintaşii lor. Conştiinţa civică este redusă la Alba Iulia, în mod evident, dar oamenii nu trebuie să se lase minţiţi, călcaţi în picioare de neo-austro-ungari. Nu trebuie să devenim neo-iobagi!

PS: Pericolul mare nu este că se comportă ei ca neo-asupritori, neo-stăpâni, neo-grofi, marele pericole este că ne transformăm noi, oamenii simpli, în neo-iobagi !!!

Editorial apărut marţi, 29 noiembrie 2011, în ziarul „Informaţia de Alba”, semnat de Iulian Brok


 

Taguri: neo-austro-ungarii, Cetatea, Alba Iulia, neo-stapani, neo-asupritori, neo-iobagi, au ocupat, stapanire

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>