#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Fotograful Unirii, Samoila Marza, a fost uitat la Alba Iulia

Fotograful Unirii, Samoila Marza, a fost uitat la Alba Iulia

Revista nr. 110 | 29-11-2011 | Alexandru Mitchievici


Poate acesta este destinul eroilor noştri: să-i uităm mereu, să ne aducem aminte doar când interesul ne-o cere.

Samoilă Mârza pare un personaj uitat ca şi istoria frumoasă pe care o reprezintă, cu punctul culminant la 1 decembrie 1918.


Cum a ajuns Samoilă Mârza fotograf al Unirii?

Organizatorii Marii Adunări de la 1 decembrie 1918 au angajat pe un anume Bach, care nu s-a prezentat la evenimentele fierbinţi de la Alba Iulia, de teamă sau poate nefiind de acord cu evenimentele. Teoretic nu mai era nimeni pentru a face poze. Întâmplător Samoilă Mârza din Galtiu era în mulţime şi a făcut câteva instantanee fotografice, 5 la număr, la Alba Iulia.

Astăzi, în cimitirul oraşului Alba Iulia sunt multe morminte ale unor oameni care au scris istoria, unul dintre ei fiind celebrul Samoilă Mârza, cel supranumit „fotograful Unirii”.

În urmă cu 2-3 ani, mormântul lui Mârza era să dispară... din uitare. Un regulament al cimitirului spune că dacă timp de 7 ani nu se plăteşte o anumită taxă pe mormânt, se face o notificare (se pune un afiş pe cruce spre eventualii aparţinători, urmaşi etc), se consideră că mormântul respectiv nu este revendicat. Apoi mormântul se eliberează, urmând să fie pus în el un alt mort.

Spre sfârşitul vieţii, în anii 60 ai sec. XX, Samoilă Mârza a trăit în sărăcie, nepăsare şi uitare. Istoricul albaiulian Gheorghe Anghel i-a cumpărat câteva clişee fotografice, salvându-le. I-a păstrat astfel vie memoria şi activitatea. Fotograful Marii Uniri s-a stins la data de 19 decembrie 1967 din cauza unei boli incurabile.

 

Taguri: fotograful, Unirii, Samoila Marza, Galtiu, a fost, uitat, Alba Iulia, mormant, disparitie

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>