#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
O dezvoltare a sectorului masinilor electrice ar insemna milioane de someri in industria petroliera, constructii de masini

O dezvoltare a sectorului masinilor electrice ar insemna milioane de someri in industria petroliera, constructii de masini

Revista nr. 102 | 05-10-2011 | Alexandru Mitchievici


În perioada 1-2 octombrie 2011 la Alba Iulia a avut loc Târgul de soluţii verzi ALEA. Cu acest prilej la Alba Iulia s-au aflat câţiva inventatori de marcă: prahoveanul Iustin Capră, Corneliu Birtok Băneasa din Deva, prof. Ioan I. Pop din Cluj, Eduard Pascal, Marius şi Marian Velcea.

Celebrul inventator Iustin Capră a venit la Alba Iulia cu o maşinuţă electrică - care seamănă cu o motocicletă, nu are caroserie, aşadar oferă o mare senzaţie de libertate.

Cu acest prilej inventatorul Iustin Capră (foto-stânga, alături de Corneliu Birtok Băneasa) a acordat un interviu pentru ziarul „Informaţia de Alba”.


Interviu cu Iustin Capră

-Se va putea trece vreodată la producţia de serie a acestor maşinuţe electrice?
-Chiar venise un american şi un chinez la mine să colaborm. Ei ştiu că aplicarea unui sistem din ăsta ar însemna milioane de şomeri în industria petrolieră, infrastructură, construcţii de maşini. De aceea lucrurile astea nu se aplică imediat, din motive şi de istorie. Dar lumea va fi nevoită, pentru că nu mai avem alte soluţii să trecem pe natural; şi naturalul e mult mai economic, mult mai avantajos şi mult mai sănătos decât cu benzină şi alte...

-Pe criza asta economică soluţiile astea ale dvs. şi ale altor inventatori ar fi foarte utile.
-Există o pilă realizată de Lucaci şi Apolzan la Timişoara la care nu se încarcă la plită, ci pur şi simplu la 300 km torni altă apă, încarci cu apă şi bagi nişte prafuri. Autonomia este de 9.000 km, bine schimbând apa la fiecare 300 km.

-Când vom vedea maşini electrice la scară mare pe şosele?
-Mi-e teamă că mai durează câţiva ani.

-Decenii?
-Decenii nu, dar câţiva ani buni. Fier-litiu polimer care vor fi pe viitor la maşini, deocamdată sunt foarte scumpe, nu pentru că litiu ar fi foarte scump, dar pentru că se fac în serii mici, deocamdată.
Dar japonezii au ajuns la maşini cu 700 km autonomie electrică şi cu încărcare în 20 minute, nu în 8-10 ore.

-Din punct de vedere material merită să fii inventator în România?
-Nicăieri nu merită, nu numai în România. Oriunde ai o invenţie plăteşti, nu primeşti, numai dacă se găseşte un beneficiar care o doreşte. Şi ideea cu capra vecinului nu e o treabă românească, e o treabă generală: cunosc nişte nemţi care au emigrat în America pentru că nu şi-au putut realiza la ei... Nu ştiu cine ne-a băgat în cap prostiile cu istoria asta, care istoria noastră se reduce la Becali şi Andreea Esca.

-Ştiu că nu sunteţi economist sau finanţist, dar ce soluţii ar avea să iasă din criza asta economică?
-Nu mai există soluţii! Să ne vedem de treabă. Confucius cu 400 de ani înainte de Christos spune că există o singură soluţie: să ne constituim modele demne de urmat.

-Mai avem modele în ziua de astăzi?
-Nu prea mai avem modele. Aici e problema, pentru că sunt deteriorate din cauza goanei materiale, goanei după materie. Toată lumea se plânge că-i rău: dacă vă duceţi la supermarket nu aveţi loc de cumpărători, dar toată lumea se plânge că mai rău nu se poate. Nu cumva e o distorsiune a gândirii noastre!?

-Atunci nu e criza chiar aşa cum credem?
-Dar nu e criză deloc. Cele mai mari valori ale istoriei le-am obţinut în criză, nu în dolce far niente. Ce putem să facem? Să ne vedem de treaburile noastre, să nu ne uităm în curtea altuia. Să ne uităm numai în curtea noastră, aşa spune neamţul.


*Interviu apărut luni, 3 octombrie 2011, în ziarul „Informaţia de Alba” din Alba Iulia

 

Taguri: dezvoltare, masini, electrice, milioane, someri, industria, petroliera, constructii, masini, Iustin Capra, Alba Iulia

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>