#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Interviu cu prof. Silvia Pop, presedinta Despartamantului din Blaj la implinirea a 150 de ani de la infiintarea ASTREI

Interviu cu prof. Silvia Pop, presedinta Despartamantului din Blaj la implinirea a 150 de ani de la infiintarea ASTREI

Revista nr. 100 | 15-09-2011 | Alexandru Mitchievici

Prof. Silvia Pop conduce Despărţământul ASTRA „Timotei Cipariu” din Blaj, coordonează activitatea revistei „Astra Blăjeană”, organizează numeroase evenimente culturale în Mica Romă...


-Vă rugăm să ne spuneţi ce înseamnă ASTRA-150 de ani?
-Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român fondată la la Sibiu în anul 1861 sărbătoreşte în curând 150 de ani de la înfiinţare. Este un eveniment cu totul special pe care îl organizează Despărţământul ASTRA „Timotei Cipariu” Blaj cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba şi Municipiul Blaj. Avem colaboratori şi parteneri de mare nădejde, sunt invitaţi membri ai Astrei, delegaţii despărţămintelor şi cercurilor din ţară şi din afara ţării, din Serbia, Bulgaria, Ucraina, Republica Moldova sau Basarabia noastră.
Manifestările debutează vineri, 16 septembrie, cu primire la sediul Astrei, unde se vor bucura de expoziţii de documente, de carte, privind istoria şi evoluţia Asociaţiunii, precum şi evoluţia Despărţământului Blaj. Însoţiţi de echipa de organizare a Despărţământului (alcătuită din cel puţin 30 de membri din conducerea Astrei), vor vizita locurile şi monumentele emblematice care asigură Blajului un loc special în istoria şi spiritualitatea românească.
Sâmbătă, 17 septembrie, zi plină, începe cu depunerea de jerbe şi coroane la monumentele de pe Câmpul Libertăţii, monumentele eroilor paşoptişti.
La scurtă vreme, în toate bisericile Blajului se desfăşoară Te Deum pentru întemeietorii şi slujitorii Asociaţiunii ASTRA.
Începe apoi Sesiunea Jubiliară „ASTRA-150”; participă invitaţi deosebiţi: academicieni, profesori universitari, personalităţi ale vieţii politice, Parlament, Guvern, toate instituţiile, dar nu în ultimul rând reprezentanţii, înalţii ierarhi ai bisericilor surori şi soboruri de preoţi care susţin Te Deum în bisericile amintite. Sesiunea Jubiliară începe la ora 11.00, în sala mare a Centrului Cultural „Iacob Mureşianu” Blaj, cu intonarea Imnului Naţional şi a Imnului Astrei, apoi salutul de bun venit din partea Despărţământului Blaj, cuvântul d-lui primar a municipiului Blaj, cuvântul preşedintelui Astrei – dl. prof. univ. Dumitru Acu, cuvântul d-lui Ion Dumitrel, preşedintele CJ Alba, care în acelaşi timp este şi membru de onoare al Astrei, care susţine de fiecare dată manifestările noastre cu multă dăruire, cu mult suflet. Urmează invitaţii de onoare din partea Academiei, din partea bisericilor, Guvernului, Parlamentului, invitaţi din partea despărţămintelor din ţară şi din afara graniţelor.
Programul este extrem de bogat şi în continuare. Vor fi vernisate expoziţii de documente ale Astrei, expoziţia etnografică, expoziţia de pictură, cu prezenţa pictorilor deosebiţi ai Blajului.
Va fi dezvelită şi sfinţită o placă comemorativă cu prilejul împlinirii a 150 de ani, acum, la serbările jubiliare de la Blaj, 16-18 septembrie 2011.
Seara va fi un concert de muzică clasică, iar oaspeţii Astrei se vor bucura de o cină astristă, o agapă astristă, împreună cu invitaţii de onoare, organizată într-un salon special de la Staţiunea Viti-vinicolă Blaj.
Duminică, 18 septembrie, începem, aşa cum este în spiritul Astrei, cu o participare la Sfânta Liturghie în bisericile Blajului, apoi în jurul orei 13.00 o paradă a portului popular şi a delegaţiilor Astrei care se va desfăşura pe B-dul Republicii şi va coborî pe Câmpia Libertăţii, unde se desfăşoară un spectacol folcloric cu participarea oaspeţilor Astrei, dar şi a vedetelor noastre îndrăgite: Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu şi Dumitru Fărcaş. Sperăm să fie zile memorabile pe care le vor păstra în suflet astriştii şi oaspeţii noştri.

-Ştim că în primele decenii de la fondare, rolul Astrei în ceea ce priveşte păstrarea românităţii a fost extrem de important, dacă nu capital. Care este scopul, care sunt obiectivele Asociaţiunii acum, la acest început de nou mileniu?
-Întrebarea mă bucură foarte mult. Asociaţiunea are un ideal, are şi oameni care să-l slujească cu toată dăruirea: solidaritatea românilor de pretutindeni prin cultură pentru păstrarea valorilor sacre: limba, istoria, portul, cântecul, credinţa, care ţin ca notă specială şi unică românismului, apără cu toate puterile fiinţa neamului, şi în momentul în care noi ne îndepărtăm de aceste valori, ne îndepărtăm de propria noastră fiinţă.

-Putem spune că în perioada 16-18 septembrie 2011 la Blaj se va reuni românitatea de pretutindeni?
-Va fi o sărbătoare de suflet, o sărbătoare a românilor de pretutindeni. De fapt, Blajul a organizat datorită prestigiului istoric, datorită gestului de a organiza cele trei adunări din anul 1848, culminând cu cea din 3-15 mai, a organizat 5 adunări naţionale, dintre care 3 jubiliare. A fost aici adunarea jubiliară de 25 de ani, adunarea de 50 de ani din 1911, cu zborul deasupra Câmpiei Libertăţii a aviatorului Aurel Vlaicu, cu participarea înalţilor ierarhi, împăcare absolută, a scriitorilor şi floarea românităţii. În 1936, la 75 de ani, a participat Regele Carol II, voievodul Mihai, Academia, Parlamentul, elită intelectuală care a privit cu nădejde, cu încredere la Asociaţiunea ASTRA, care şi-a asumat acest rol de a păstra şi de a cultiva dragostea faţă de fiinţa naţională, faţă de toate creaţiile acestui neam fără pereche. Suntem un neam fără pereche!

-Doamna Silvia Pop, vă rugăm un mesaj pentru toţi astriştii şi pentru românii în acest început de secol XXI.
-Mesajul Astrei cel dintotdeauna, din trecut şi de astăzi, este mereu acelaşi: suntem un neam binecuvântat de Dumnezeu, şi idealul şi mesajul nostru este să ne iubim cu toată puterea neamul şi să credem în capacitatea şi zestrea pe care i-a dat-o Dumnezeu. Să ne iubim ca fraţii!

-Dna ASTRA, doamna Silvia Pop, mulţumim, foarte multă sănătate şi mult succes în înfăptuirea acestei sărbători!

Interviu acordat ziarului „Informaţia de Alba”, apărut joi, 15 septembrie 2011, sub semnătura lui Iulian Brok


 

Taguri: interviu, profesor, Silvia Pop, presedinte, Despartamant, Blaj, implinirea, 150 de ani, infiintare, ASTRA

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>