#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine

A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine

Revista nr. 6 | 12-11-2009 | Alexandru Mitchievici

*Prima seară - vineri, 13 noiembrie - a festivalului este pe cât de diversă ca stiluri pe atât de plăcută, şi nu trebuie ratată sub nici un chip: vraja muzicală a trupei Poesis (Marius Baţu şi Eugen Baboi), Mircea Florian cu muzica lui rafinată şi aducătorul de veselie Mihai Mărgineanu...

Alba Iulia a devenit în anii din urmă un loc bun pentru iubitorii şi pentru interpreţii - mai noi sau cei experimentaţi - ai muzicii folk. Gândită de Vali Şerban, această manifestare muzicală (una din mărcile de calitate ale Consiliul Judeţean Alba) a ajuns la prima cifră semi-rotundă: 5, ediţia cu numărul 5. A fost în aceşti ani o oportunitate fericită de a-i vedea pe toţi marii folkişti ai României. Singurul pe care doar soarta ni l-a refuzat a fost Moţul Florian Pittiş. Un al doilea nume uriaş care încă nu a sosit pe meleagurile Albei la „Ziua de Mâine” este Alexandru Andrieş - care oricum acceptă greu invitaţiile la festivaluri. Un alt absent de la festival a fost Florin Chilian.

În 2008 am avut imensa bucurie de a-l vedea la Alba Iulia şi pe Doru Stănculescu, iar anul ăsta îl vom auzi pe Mircea Florian (celebrul Florian din Transilvania).

Pe scena Zilei de Mâine au urcat aproape toţi folkiştii români.

În 2005: A-Cord, Vali Şerban, Hans Knall, Adrian Ivaniţchi, Ada Milea, Victor Socaciu, Ducu Bertzi, Marius Baţu, Florin Săsărman, Alexandru Filip, Mircea Bodolan, Maria Gheorghiu, Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru şi Vladi Cnejevici.

În 2006: Nu Acum, Vali Şerban & Hans Knall, Margarita Drumeva, Dan Vamă, Sorin Minghiatm Adrian Ivaniţchi, Mircea Vintilă, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu & Band, Ducu Bertzi, Vasile Mardare, Cristian Buică, Florin Săsărman, Tatiana Stepa, Marius Baţu şi Nicu Alifantis.

În 2007: Ţapinarii, Silvan Stâncel, Vali Şerban, Gashkademia de Folk, Ada Milea, Maria Gheorghiu, Poesis, Florin Săsărman, Ducu Bertzi, Mircea Baniciu & Vladi Cnejevici, Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Victor Socaiu & Biroul Executiv.

În 2008: Silvan Stâncel, Florin Săsărman, Zoia Alecu, Adrian Ivaniţchi, Ţapinarii, Gashkademia de folk, Vasile Şeicaru şi Mircea Baniciu & Vladi Cnejevici, Grupul “Litua”, Doru Stănculescu & Sorin Minghinat, Dinu Olăraşu, Poesis, Tatiana Stepa, Victor Socaciu şi Ducu Bertzi, Vali Şerban, Maria Gheorghiu, Cristian Buică, Mircea Vintilă şi Nicu Alifantis & ZAN.

Acum, în a cincea toamnă de folk, sub genericul Zilei de Mâine îi vom vedea şi auzi la Alba Iulia pe următorii:

Vineri, 13 noiembrie, ora 19.00: după concursul tinerilor folkişti - Poesis (Marius Baţu şi Eugen Baboi), Mircea Florian şi Mihai Mărgineanu.

Sâmbătă, 14 noiembrie, 19.00: după concurs - Vali Şerban şi Pasărea Colibri (Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Marius Baţu, Vladi Cnejevici).

Duminică, 15 noiembrie 19.00: după Gala Laureaţilor: Daniel Avram, Florin Săsărman, Narcisa Suciu, Vasile Şeicaru, Ducu Bertzi.

Dar festivalul este conceput şi ca o căutare de tinere talente ale folkului. Concursul festivalului a fost câştigat de nume care astăzi concertează prin ţară, iar un nume aparţine oraşului Alba Iulia: 2005 - Nu Acum (din Iaşi), 2006 - Silvan Stâncel (Alba Iulia), 2007 - Litua (Tg. Jiu), 2008 - Alina Zaharia (Bucureşti). Ca o recunoaştere a evoluţiei sale muzicale, trebuie spus că albaiulianul Silvan Stâncel a ajuns astăzi în juriul Festivalului-Concurs „Ziua de Mâine”.

Dar să ne pregătim de ediţia a V-a ce începe peste câteva ore doar: ne aşteaptă trei zile de folk, toamnă, poezie, muzică...


A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine A V-a toamna de folk la Alba Iulia sub genericul Zilei de Maine
Taguri:Ziua de Maine, toamna, folk, Alba Iulia, editia V, Vali Serban

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>