#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Contracte cu dedicatie de la Primaria Alba Iulia pentru Grup Corint (I)

Contracte cu dedicatie de la Primaria Alba Iulia pentru Grup Corint (I)

Revista nr. 89 | 27-06-2011 | Alexandru Mitchievici


Alte dezvăluiri făcute de avocatul Radu Octavian într-o conferinţă specială de presă. Acesta a vorbit din nou despre situaţia ciudată a lucrărilor de „reabilitare” din Cetatea Alba Iulia.

„Este un proiect aşa-zis de reabilitare. De fapt, este un proiect de remodelare, de transformare a centrului Cetăţii. În primul rând o să ne ocupăm de licitaţia dirijată, ceea ce constituie o încălcare gravă a procedurilor europene. Dirijarea licitaţiilor către anumite persoane este un lucru grav, a fost motivul pentru care Comisia Europeană a suspendat plăţile în cadrul programului Regio Axa 2, respectiv 124 de contracte din întreaga ţară, dintre care două sunt în judeţul Alba (unul la Zlatna). În momentul în care se va constata că aceleaşi dirijări ale licitaţiilor s-au făcut şi în cadrul Axei 1, axa în baza căreia s-a finanţat programul la care mă refer, cu siguranţă se va ajunge la sancţiuni. Şi am să mă refer la caietul de sarcini, documentaţia de atribuire: portivit cerinţelor minime obligatorii, cifra medie de afaceri pe ultimii 3 ani a ofertantului trebuie să fie de minim 22 milioane lei. Dacă ne uităm în bilanţul simplificat (de pe site-ul Ministerului Finanţelor), Grup Corint a avut în 2007 o cifră de afaceri de 7.027.975 lei, în 2008 – 9.955.500 lei, în 2009 – 16.550.766 lei; în trei ani un total al cifrei de afaceri de 33.534.241 lei, media fiind de 11.178.000 lei.
La prima vedere s-ar părea că nu se încadrează în condiţiile caietului de sarcini, pentru că acesta spune 22 milioane lei şi nu 11 milioane lei, dar mai există o literă la aceste condiţii în care se spune că în cazul ofertanţilor din categoria Întreprinderi Mici şi Mijlocii, valoarea se acceptă în procent la 50% din cuantumul precizat în documentaţia de atribuire. Pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, din care face parte şi Grup Corint, ar trebui să îndeplinească minim 11 milioane cifră medie de afaceri pe ultimii 3 ani, şi vă reamintesc, cum v-am spus, cifra medie de afaceri a acestui Grup a fost de 11.178.000 lei. Adică nu s-a urmărit o cifră de afaceri anume bazată pe o evoluţie economică care să garanteze o experienţă economică suficientă pentru dezvoltarea proiectului, ci prin caietul de sarcini s-a urmărit să fie favorizată Grup Corint SA”, a declarat avocatul Radu Octavian.

Acesta a mai atras atenţia asupra unei alte condiţii puse în caietul de sarcini: ofertantul să fi finalizat în ultimii 5 ani maxim 5 contracte lucrări de restaurare-conservare de monumente istorice.
„Nu ştiu de ce s-a pus acest maxim 5, şi nu minim 5, pentru că cine face mai mult de 5 lucrări se presupune că are o experienţă mai mare; se limitează la maxim 5 contracte de restaurare-conservare monumente istorice, pe care o îndeplinea Grup Corint. Din păcate pentru Grup Corint, la licitaţie a participat şi firma SINECOM din Sibiu şi o firmă din Maramureş, o firmă care comercializează carburanţi, care nu avea nimic în comun cu restaurările. Probabil că era o firmă care a participat formal la licitaţie. Grup Corint a fost puţin sub preţul SINECOM”, a spus avocatul Radu Octavian.

„Mai putem vorbi de o neîndeplinire a condiţiilor de acordare a contractului, respectiv ofertantul să nu aibă datorii la stat, la Bugetul Consolidat al Statului, sau la bugetul local. La bugetul local la data respectivă nu avea datorii, cel puţin publicate pe site-ul apulum.ro în schimb Grup Corint are datorii de 190.929 lei, datorii pentru care s-a început procedura executarea silită: această procedură şi debitorul sunt nominalizaţi pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Or, odată ce s-a început procedura de executare silită, asta înseamnă că la data licitaţiei şi la data atribuirii contractului, foarte probabil această datorie exista. Pentru că până să se ajungă la procedura de executare silită există nişte paşi de îndeplinit şi la data de 27 noiembrie 2010, în momentul în care s-a desfăşurat licitaţia, precum şi în 27 februarie 2011, data la care s-a atribuit contractul, Grup Corint datora acest impozit pe profit către Bugetul Statului pentru care s-a început procedura de executarea silită. Şi după câte mai ştiu eu, mai există datorii şi la Casa de Asigurări de Sănătate”, a precizat Radu Octavian.

Oameni buni, aşadar nu trebuie să cautaţi prea mult, trebuie doar să deschideţi ochii şi să vedeţi... În Alba Iulia există un singur proiectant - Gheorghe Lăncrănjan Franchini - şi un singur antreprenor care se pricepe la restaurare: Dan Sabău şi Grup Corint. La un moment dat oamenii ăştia, plus Mircea Hava, primarul care acordă contractele, toţi vor trebui să dea cu subsemnatul pe la DNA. Acest lucru va fi posbil însă abia după ce PDL va pleca de la guvernare...

(va urma)
 

Taguri: contracte, cu dedicatie, primaria, Alba Iulia, Grup Corint, Radu Octavian, avocat, reabilitare, restaurare, Mircea Hava, Lancra

Ratari

Criticisme (2)

malpensa
04-07-2011
cred ca totusi hava-lancrajan-sabau vor trece pe la dna destul de curind, nu se va mai astepta caderea PDL de la guvernare
Raspunde
Gerula
03-08-2011
Fie-ti graiul aurit...
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>