#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
  Aniversarea episcopului Batthyany, trecuta cu vederea de autoritatile din Alba Iulia

Aniversarea episcopului Batthyany, trecuta cu vederea de autoritatile din Alba Iulia

Revista nr. 88 | 24-06-2011 | Alexandru Mitchievici


Dacă sărbătoarea împlinirii a 270 de ani de la naşterea episcopului Batthyany era organizată de maghiari, oraşul era neîncăpător... chiar şi „satul cu blocuri” Alba Iulia. Întemeietorul Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia a fost uitat de Oraşul Alba Iulia.

Dar aşa, a fost organizat de români: au fost doar câţiva istorici, muzeografi, câţiva preoţi maghiari. Marea presă de Alba Iulia a fost prezentă prin doi ziarişti, doar doi ziarişti: de la Alba TV şi de la ziarul Informaţia de Alba... În rest, pauză! Să trăiască ignoranţa naţională anti-minoritară!

La eveniment a participat şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor (preşedintele UDMR), întâmpinat de criticul de artă Doina Hendre Biro, profesorul Iacob Mârza - fostul rector al Universităţii Alba Iulia, Gianfranco Fraccarollo - directorul Centrului Cultural Italian „Giovanni Morando Visconti” din Alba Iulia, Dan Crecan - preşedintele UAP Alba, Szász János - directorul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Horaţiu Josan - primarul municipiului Aiud, Adalbert Krecsak - viceprimarul municipiului Aiud. Invitatul special a fost dna Dominique Batthyány-Bastianello, o descendentă a episcopului Batthyány.

Cu acest prilej a fost dezvelit bustul epicopului Batthyány, realizat de artistul albaiulian Narcis Dumitru Borteş.

 

Taguri: aniversarea, episcop, Batthyany, trecuta, vederea, autoritatile, Alba Iulia, Kelemen Hunor, Doina Biro

Ratari

Criticisme (2)

sorin
25-06-2011
nu l-qm vazut pe Crecan la Horea ,la Mihai , la ai "nostrii". Păcat!
Raspunde
mer
26-06-2011
Aceasta Biblioteca are brusc valoare, doar atunci cand delegatii la nivel inalt din tara sau strainatate trebuie sa vada ce valori avem noi romanii. Oficialitatile locale trec astfel pe la Batthyaneum, doar cand au interese politice, sau cand vor sa ii impresioneze pe oaspetii lor. De exemplu cu ocazia vizitei Dlui Ministru de Externe T. Baconschi, a Dlui Stolojan insotit de consilieri presidentiali sau daca Ministru al Culturii era dl. Paleologu. Uitand ca sarbatoritul este Ignatius Batthyàny. Tocmai de aceea ar fi putut macar intr-un moment aniversar sa fie ei insisi diplomati, sa treaca peste orgoliile politice si sa mearga sa salute daca nu un Om universal, macar efortul si munca celor cativa salariati, care au organizat totul singuri.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>