#454
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Preturi de criza la Alba Iulia. Restaurarea Portii a V-a a Cetatii a costat 600.000 euro

Preturi de criza la Alba Iulia. Restaurarea Portii a V-a a Cetatii a costat 600.000 euro

Revista nr. 86 | 10-06-2011 | Alexandru Mitchievici


Îi felicităm pe colegii de la Alba24 pentru că au povestit pe larg povestea restaurării Porţii a II-a a Cetăţii Alba Iulia. Cunoşteam din momentul restaurării preţul Porţii a II-a, dar nu ne-am gândit ce s-ar putea face cu banii de restaurare: 520.000 euro, sumă cu care s-ar putea construi un bloc cu 4 etaje, după cum apreciază colegii noştri. Care este „preţul corect”? Nu ştim.

Le propunem colegilor noştri o sumă şi mai ciudată. Cu această ocazie îi anunţăm pe toţi cei interesaţi că Poarta a V-a, care are doar un arc de piatră cu ancadrament, o boltă de cărămizi şi un pod de lemn, a costat 2.546.874,92 lei (sau aprox. 600.000 euro). Ei bine, preţul de restaurare l-am aflat oficial chiar de la cei implicaţi: un comunicat cu antetul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, comunicat care a fost dat jurnaliştilor albaiulieni în 6 aprilie 2011, în momentul venirii ambasadorului Norvegiei, E.S. Oystein Hovdkinn, pentru recepţia lucrării de restaurare a Porţii a V-a – Regatul Norvegiei asigurând o parte semnificativă din finanţare.

Iată ce scrie în document:

„Proiectul „Restaurarea Porţii V, Fortificaţie în Alba Iulia”, implementat de către Unitatea de Management a Proiectului din cadrul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional a avut un buget total de 891.665 euro, cuantumul de co-finanţare fiind de 18,87% şi revenind autorităţii centrale.
Lucrările de restaurare a Porţii V au fost executate de către antrepriza S.C. GRUP CORINT S.A. - Sântimbru, Jud. Alba, autorizată în domeniul restaurării de către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, valoarea contractului de execuţie fiind de aproximativ 600.000 Euro”.


Aşadar: un studiu, câţiva bolţari de piatră, câteva zeci de cărămizi, un drum de câţiva metri pavat cu pavele din Turcia şi un pod mic de lemn: toate astea au costat 600.000 !!! Poarta a V-a e destul de simplă, nu are decoraţiuni, iar restaurarea a vizat înlocuirea pietrei vechi sau punerea ei acolo unde era lipsă. De unde preţul ăsta de 600.000 de euro? Nu ştim. Cu banii ăştia se putea construi un bloc cu 6 etaje. Nu suntem ipocriţi, e bine că s-a restaurat Poarta a V-a... dar de ce a costat aşa de mult? Cine ne explică de ce a costat aşa de mult?

Din bugetul total al proiectului de 891.665 euro, autorităţile româneşti au plătit 18,87%. O altă întrebare ar fi ce s-a întâmplat cu diferenţa de la 600.000 euro la 891.665? Ce se întâmplă cu restul de 291.665 euro? Ştim că au fost şcoliţi 25 de tineri (cu sprijinul PNUD România), aigurându-li-se temporar un loc de muncă pentru o parte din ei la şantierul de restaurare al Porţii a V-a. Totuşi este vorba de o diferenţă de 291.665 euro.

Preţul oficial, public al restaurărilor:
Poarta a II-a – 520.000 euro
Poarta a IV-a – 600.000 euro


În perioada următoare, vom încerca să aflăm cât a costat restaurarea celorlalte Porţi. „Băieţii deştepţi” se descurcă bine şi la Alba Iulia: bani buni se pot face şi din restaurări ciudat de scumpe!

 

Taguri: preturi, de criza, Alba Iulia, restaurare, Poarta V, a costat, 600.000 euro, Grup Corint, Dan Sabau, Mircea Hava, Cetatea

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>