#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Dupa 72 de ani de la demolare, Poarta a II-a a Cetatii din Alba Iulia a fost restaurata integral

Dupa 72 de ani de la demolare, Poarta a II-a a Cetatii din Alba Iulia a fost restaurata integral

Revista nr. 5 | 07-11-2009 | Alexandru Mitchievici

*În anul următor, 2010, va fi restaurată şi Poarta a V-a, iar mai apoi şi Poarta a VI-a *În 3 ani se vor finaliza lucrările în faţa Catedralei ortodoxe, lucrări prin care se vor reface şanţurile şi zidurile cetăţii, iar accesul spre Catedrală urmând a fi făcut pe poduri speciale...

Sâmbătă, 31 octombrie, a fost inaugurată şi ultima – din cele patru porţi de pe latura estică a Cetăţii bastionare de la Alba Iulia – întregindu-se astfel circuitul porţilor monumentale care reprezintă principala intrare în cetate. Lucrările au fost realizate de Grup Corint, după planurile arhitectului Gheorghe Lăncrănjan Franchini. Grup Corint este o societate condusă de restauratorul Dan Sabău, care este în acelaşi timp vicepreşedinte al UNRMI – Grup Corint este aceeaşi societate care a efectuat restaurările la celelalte trei porţi, a I-a (2006), a IV-a (2007) şi a III-a (2008), iar acum în octombrie 2009 s-a finalizat şi Poarta a II-a.

La eveniment au luat parte numeroşi restauratori prezenţi la o conferinţă de profil găzduită la Hotelul Medieval de la Traseul Celor 3 Fortificaţii. Alături de colegii săi a fost inclusiv preşedintele Uniunii Naţionale a Restauratorilor de Monumente Istorice (UNRMI), arhitectul Călin Hoinărescu – care a lăudat ceea ce se întâmplă cu restaurarea Cetăţii din Alba Iulia, curajul autorităţilor locale, Primăria Alba Iulia, care a concesionat o mare parte a Cetăţii unei firme de restaurare, Grup Corint. De asemenea au fost prezenţi universitari – printre aceştia şi rectorul Moise Achim, oameni de cultură, artişti plastici, istorici şi restauratori albaiulieni (inclusiv restauratorul Toma Goronea), precum şi oficialităţile locale: primarul Mircea Hava – primăria fiind beneficiar, partener şi colaborator al activităţilor efectuate de Grup Corint, prefectul Ştefan Bardan, senatorul Alexandru Pereş.

Pentru restaurarea Porţii a II-a finanţarea a venit de la Ministerul Culturii şi Cultelor – 18 miliarde lei vechi, Primăria Alba Iulia – 4 miliarde lei vechi (aproximativ jumătate de milion de euro). Lucările de restaurare au demarat în noiembrie 2008 cu restaurarea elementelor decorative în atelierele Grup Corint, dar ridicarea Porţii s-a făcut în trei luni de zile – punerea fundaţiei, ridicarea celor 4 stâlpi şi ataşarea elementelor decorative. Poarta a II-a a fost demolată în anul 1937, când s-a construit obeliscul – autorităţile vremii doreau astfel să lărgească drumul de acces între cele două părţi ale oraşului.

În anul următor Grup Corint va realiza restuararea Porţii a V-a (de pe latura vestică a Cetăţii, la intrarea în Galeriile Trinity), o poartă de mai mici dimensiuni, care va avea şi un mic pod mobil. Tot aici va fi restaurată în acelaşi proiect Poarta a VI-a. Există o altă poartă, pe latura de nord a fortificaţiei, numită de unii chiar Poarta a VII-a, dar care nu face parte din traseul porţilor cetăţii (după cum a explicat restauratorul Dan Sabău, este o poartă de acces, făcea accesul de aprovizionare pe şanţuri pentru armata austriacă).

Restaurarea Porţii a V-a va începe cel târziu în luna martie 2010, va dura maxim 12 luni. După cum a declarat Mircea Staicu, secretar al Ministerului Culturii şi Cultelor, costurile restaurării Porţii a V-a se ridică la aproximativ 900.000 euro, cea mai mare parte din sumă provenind dintr-o finanţare nerambursabilă (fonduri norvegiene câştigate printr-un proiect al ministerului, dar derulat îmreună cu Primăria Alba Iulia). Restauratorul porţilor, Dan Sabău, a propus realizarea unui Consiliul al Cetăţii – format din reprezentanţii artiştilor plastici, istorici, restauratori, Primărie etc – este un consiliu consultativ condus de un guvernator periodic; este un proiect care face parte din spectacolul menit să aducă viaţa în Cetate şi turişti câţi mai mulţi.

Cu această ocazie a fost vizionat şi un film 3D care a prezentat Cetatea bastionară  cu schimbările majore care vor fi făcute în următorii 3 ani: în faţa Catedralei ortodoxe vor fi refăcute (nu însă în proporţie de 100%) şanţurile şi zidurile Cetăţii distruse în anul 1921 (pentru a face loc noii catedrale ortodoxe), accesul spre catedrală urmând să se facă pe poduri, şi nu prin Parcul Unirii, care va fi diminuat ca suprafaţă, creându-se însă spaţii în şanţurile Cetăţii.

Călin Hoinărescu, preşedintele UNRMI, a concluzionat: „Vreau să evidenţiez un fapt care nu s-a luat în discuţie aici: aportul educativ a ceea ce se întâmplă aici: suntem într-o perioadă – nu trebuie să ne ascundem după deget – când habitatul nostru este agresat de intervenţii cu totul nepotrivite, iar Alba Iulia nu face excepţie din punctul ăsta de vedere. Ceea ce se întâmplă prin punerea în valoare, prin faptul că se deschide publicului un complex extrapordinar de spaţii, cel mai important câştig este terapia culturală pe care aceste spaţii o produc celor care o parcurg. Gândiţi-vă: suntem câţiva care vizităm această minunată realizare. Când viaţa va pulsa şi tinerii vor parcurge aceste spaţii – la o cafenea, la o discotecă, la o expoziţie – în subconştientul lor va intra un fapt de care avem mare nevoie: ce înseamnă valoarea habitatului, şi ce înseamnă să ai în bătătură, cum are Alba Iulia, o comoară educativă din punctul ăsta de vedere”, aşadar Cetatea restaurată.
 


Dupa 72 de ani de la demolare, Poarta a II-a a Cetatii din Alba Iulia a fost restaurata integral Dupa 72 de ani de la demolare, Poarta a II-a a Cetatii din Alba Iulia a fost restaurata integral Dupa 72 de ani de la demolare, Poarta a II-a a Cetatii din Alba Iulia a fost restaurata integral Dupa 72 de ani de la demolare, Poarta a II-a a Cetatii din Alba Iulia a fost restaurata integral Dupa 72 de ani de la demolare, Poarta a II-a a Cetatii din Alba Iulia a fost restaurata integral Dupa 72 de ani de la demolare, Poarta a II-a a Cetatii din Alba Iulia a fost restaurata integral
Taguri:Poarta II, Cetatea, Alba Iulia, Grup Corint, Dan Sabau, Lancranjan Franchini

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>