#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Eroul Ion Gavrila Ogoranu nu a fost uitat la Alba Iulia

Eroul Ion Gavrila Ogoranu nu a fost uitat la Alba Iulia

Revista nr. 82 | 10-05-2011 | Alexandru Mitchievici


Întâmplarea fericită face ca prima ediţie a simpozionului dedicat lui Ion Ogoranu să aibă loc în ziua de 10 mai, zi emblematică pentru poporul român: Ziua monarhiei româneşti (anul 1881), Ziua Independenţei (anul 1878), Ziua urcării pe tron a regelui Carol I (1866). Marele luptător anticomunist s-a stins în urmă cu 5 ani - era ziua de 1 mai 2006, fiind înmormântat la Galtiu, comuna Sântimbru, judeţul Alba.

Simpozionul a avut loc la Sala Unirii, la ea asistând elevi şi studenţi, istorici, reprezentanţi ai unor instituţii publice: Centrul Cultural Italian din Alba Iulia - Gianfranco Fraccarollo, Jandarmeria, Direcţia pentru Cultură Alba - Matei Drîmbărean ş.a.m.d.

Au vorbit publicului câţiva oameni care au avut şansa să-l întâlnească pe Ion Gavrilă Ogoranu, unul din ultimii luptători anti-comunişti din Munţii Făgăraşului: Gabriel Rustoiu – directorul muzeului albaiulian, scriitorul Aurel Pantea, istoricul Laura Stanciu, Coriolan Baciu – preşedintele Fundaţiei „Ion Gavrilă Ogoranu”, istoricul Valer Moga, Rareş Buglea.

Istoricul Tudor Roşu a prezentat filmul „Portretul unui luptător la tinereţe”, apărut de curând în regia Cristian Popescu. Coriolan Baciu şi ceilalţi vorbitori au amintit de cartea de referinţă a lui Gavrilă Ogoranu: „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”.

Gabriel Rustoiu l-a întâlnit din studenţie pe Gavrilă Ogoranu care şi-a lansat celebra carte „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”  la o întâlnire cu studenţii albaiulieni.

Aurel Pantea (l-a cunoscut timp de 20 de ani pe Ion Gavrilă Ogoranu): „Dialogurile cu Ion Gavrilă Ogoranu pentru mine au fost reveletoare. Încă o dată se dovedeşte că a judeca un om după ideologia pe care o respectă, căreia îi face faţă cu onoare este o eroare; a cataloga un om numai după după ideologia pe care o respectă e o reducţie nepermisă şi falsificatoare. Dl. Ion Gavrilă mi-a spus odată: ziarele vremii erau ziarele anilor 90 când neocomunismul era extrem de activ, mai activ decât acum: „Mie mi s-a făcut o onoare prea mare! Mi s-a spus că am fost legionar. N-am ajuns la acea onoare. Am fost doar în Frăţiile de Cruce”. Nu o dată mi-a spus că spiritul patriotic, moralitatea şi demnitatea le-a învăţat în primul rând de la părinţii săi, din familie, din comunitatea satului şi din acea organizaţie (n.a. - Frăţia de Cruce)”.

Laura Stanciu (l-a cunoscut pe Gavrilă Ogoranu studentă fiind): „Am avut impresia că, dincolo de faptul că este un model şi un tezaur de memorie colectivă, omul acesta a ştiut că trebuie să facă ceea ce ştia să facă: avea o conştiinţă de sine şi o simplitate care era proprie generaţiei lui”.

Coriolan Baciu (l-a cunoscut pe Gavrilă Ogoranu după 1990, fiindu-i un fiu sufletesc): „Ion Gavrilă avea conştiinţa poziţiei sale cu totul speciale, avea conştiinţa unei persoane care are obligaţii faţă neamul românesc: are obligaţie de luptător, are obligaţie de memorialist, are obligaţie de scriitor, şi a ştiut acest lucru până la sfârşitul vieţii sale”.

Tudor Roşu: „La Alba Iulia nu există un monument dedicat lui Ion Gavrilă Ogoranu, dar există un monument al eroului necunoscut din sec. XVIII. Nicăieri în Europa nu există un monument al eroului necunoscut din sec. XVIII”.

Valer Moga era istoric deja când l-a cunoscut pe Gavrilă Ogoranu.

Rareş Buglea era un foarte tânăr pasionat de istorie când l-a întâlnit pe Ogoranu. Ceva mai târziu, Rareş Buglea a făcut cu colegii săi liberali o Diplomă de Merit pentru Ion Gavrilă Ogoranu. Din păcate timpul nu a mai avut răbdare, iar Ogoranu s-a stins în 2006, înainte de a primi respectiva diplomă.

După 1989, Ion Gavrilă Ogoranu s-a opus neocomunismului şi exponentului său major: FSN-ul. Din păcate, din 1990 încoace, FSN-ul a condus România aproape permanent, prin cele două partide care s-au născut din Front: PSD şi PD(L). Urmaş al FSN-ului, Partidul Democrat Liberal conduce România şi astăzi...

 


Eroul Ion Gavrila Ogoranu nu a fost uitat la Alba Iulia Eroul Ion Gavrila Ogoranu nu a fost uitat la Alba Iulia Eroul Ion Gavrila Ogoranu nu a fost uitat la Alba Iulia Eroul Ion Gavrila Ogoranu nu a fost uitat la Alba Iulia
Taguri: erou, Ion Gavrila Ogoranu, nu a fost uitat, Alba Iulia, simpozion, Sala Unirii, muzeu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>