#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Muzeul albaiulian isi asteapta vizitatorii pentru o noapte alba la Noaptea Muzeelor

Muzeul albaiulian isi asteapta vizitatorii pentru o noapte alba la Noaptea Muzeelor

Revista nr. 82 | 09-05-2011 | Alexandru Mitchievici


Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia pregăteşte un nou eveniment: este vorba de „Noaptea Muzeelor”, organizat pentru a patra oară la Alba Iulia. Proiectul „Noaptea Muzeelor” a fost lansat în Franţa în anul 2004, iar muzeul albaiulian a aderat la acesta în 2008.

Începând din 2010, muzeul albaiulian a îmbogăţit conceptul muzeului deschis publicului pe timpul nopţii. Aşadar noul eveniment original (în România) al muzeului albaiulian se intitulează „Noaptea Muzeelor. Noaptea în care istoria prinde viaţă”. Denumirea vine de la faptul că în mijlocul vizitatorilor în „Noaptea Muzeelor” vor apărea aproximativ 30 de personaje istorice  - care sunt interpretate de muzeografi şi cercetători ai muzeului). Printre vizitatori vor apărea împăratul roman Traian, Mihai Viteazul, eroii moţilor Horea şi Avram Iancu, regii întregitori Ferdinand şi Maria, cei sub sceptrul cărora s-a realizat România Mare. De asemenea, apar tot felul de personaje simbolice din diferite epoci istorice: un om preistoric, un dac, un senator roman, un legionar roman, un cavaler medieval, nobili din Secolul Luminilor, o domniţă din Belle Epoque sau un lider politic român din perioada interbelică.

Evenimentul a fost prezentat azi, 9 mai 2011, în cadrul unei conferinţe de presă la care au luat parte Gabriel Rustoiu - directorul muzeului, Liviu Zgârciu, Tudor Roşu, Ovidiu Şeulean - director Ambient.

Noaptea Muzeelor va cuprinde în acest an şi două momente artistice:
Ora 19.00 - trupa de teatru Skepsis va interpreta piesa „Cerere în căsătorie”, de A.P.Cehov
Ora 20.00 - trupa White City Band va susţine un concert de jazz (piese de jazz clasic şi prelucrări ale unor teme autentice din folclorul românesc).

Intrarea este liberă! Programul oficial este de la ora 19.00 până la ora 24.00, însă dacă vor fi vizitatori, programul se va prelungi atâta timp cât e necesar...

Alături de organizatorii tradiţionali ai evenimentelor muzeului, evenimentul „Noaptea Muzeelor” este realizat cu sprijinul Ambient şi Alba Mall. De asemenea, Societatea de Transport Public va aduce vizitatori la muzeu: vor circula câteva curse speciale între orele 21.00-24.30 pentru a-i aduce pe doritori la muzeu, şi pentru a-i duce apoi spre casă.

Evenimentul beneficiază de un afiş de artă, special realizat de către graficianul albaiulian Ionuţ Baic. Afişul se numeşte „Maşina Timpului” şi cuprinde 3 elemente speciale: un mamut venit din preistorie, un senator roman căţărat pe Maşina Timpului pe care o declanşează şi muzeul propriu-zis, peste care tronează Luna (o lună în jurul căreia zboară vrăjitoare din alte epoci istorice).

 *În cadrul proiectului „Noaptea Muzeelor” participă aproximativ 3.000 de muzee din Europa şi 30 instituţii similare din România...

Taguri: muzeu, Alba Iulia, asteapta, vizitatori, noapte alba, muzeelor, istoria, prinde, viata, eroi, personaje, 14 mai 2011

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>