#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Restitutio Ion Gavrila Ogoranu... la muzeul din Alba Iulia

Restitutio Ion Gavrila Ogoranu... la muzeul din Alba Iulia

Revista nr. 82 | 06-05-2011 | Alexandru Mitchievici


Marţi, 10 mai 2011, începând ora 12.00, Sala Unirii găzduieşte simpozionul „In Memoriam: Ion Gavrilă Ogoranu (1923-2006)”.

Evenimentul marchează împlinirea a 5 ani de la moartea luptătorului anticomunist Ion Gavrilă Ogoranu, care a trăit în apropiere de Alba Iulia, la Galtiu, comuna Sântimbru. Manifestarea va cuprinde prezentări biografice de carte şi film, dar şi mărturii orale a celor care l-au cunoscut personal.

La simpozion vor participa elevii Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” Alba Iulia şi studenţii de istorie ai universităţii albaiuliene, însoţiţi de prof. Daniela Cetean şi conf. univ. dr. Valer Moga.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Alba, Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici - filiala Alba, Fundaţia „Ion Gavrilă Ogoranu”, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Departamentul de Istorie, Arheologie şi Muzeologie şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Să nu uităm, Ion Gavrilă Ogoranu este singurul luptător anti-comunist din munţi care a fost prins de Securitate târziu, după 27 de ani, un om care a supravieţuit în munţi, fugar fiind. Destinul său, salvarea sa a ţinut de o negociere între Statele Unite ale Americii (sub preşedintele Nixon, care a intervenit personal în chestiune) şi regmimul comunist din România.

Ion Gavrilă, zis Ogoranu, a scris tulburătoarea carte „Brazii se frâng, dar nu se îndoiesc”, carte despre modul cum a rezistat ascuns în munţi, hăituit de Securitate.

 

Taguri: restitutio, Ion Gavrila Ogoranu, muzeul, Unirii, Alba Iulia, brazii, se frang, nu se indoiesc, Mihalt, Securitate

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>