#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 

Salutari de la Abrud, de la Csibi Barna

Revista nr. 76 | 23-03-2011 | Alexandru Mitchievici


Din ciclul „Aţi fost vreodată la Abrud ?”, revista electronică Plaiu Luminatu vă prezintă o scrisoare găsită... pe mail, foarte faină, motiv pentru care v-o reproducem aici. Autor este celebrul Csibi Barna, finanţistul din Secuime care era cât pe ce să fie detaşat la Abrud, definitiv... din cauză că l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu, eroul moţilor, la o manifestare de 15 martie, Ziua Ungariei, în Secuime. Iată ce scrie Csibi Bacsi:

„Draghe mama,

Se ştii că io estem bine, lucrez aicea la Abrud, la Ţara Moţilor, nu la Ţara Secuiasche. Sunt sanatos, numai un ochi vinet am la mine, albastru, che am chezut pe scara de la birou. Es am şi nişte dungi pe gât, m-a strâns de la cravata. Şi mai am o mina în gips, che mi-am prins-o la uşa de la casa unde stau, care nu are geamuri. In rest estem bine.

Motzii e buni cu mine, invatza la io romaneşte. Am invaţat imnul la ei „Treiasche duhul lui Iancu”. L-am invaţat pe tot. Greu. Forte greu. Mi-au spus colegii de birou să ştiu la imn pe de rost şi noaptea ca pe Tatel nostru. Nu ştiu cine e tatăl la ei, dar am inveţat la imn tot. O se îl chint şi la ţie chind ajung acase la Harghita… Dache mai ajung…

Am inveţat şi alt chintec, e obligatoriu dimineaţa aicea la ei, „Iancule mare”. Plecut la mine se chintem cu toţii la masa, chind bem palinka. Mult palinka bem noi. De pruni. Şi io şi ei. Şi chintem şi inveţem romaneşte. Ei pe mine, mai ales. Place la mine la Abrud. Nu ca la Băile Balvanyos sau ca la Szovata, dar e bine.

Place la mine, mai ales che de trei zile poci minca mai bine. Che nu mai am doi dinţi. I-am pierdut undeva. Chind am chezut pe scaun de la birou. Birou mic. Am martori, che mai ierau acolo Nelu, Avram, Todor, Mihai, Horică, Radu şi popa din Abrud. Care a citit din Biblia şi avea şi o luminare. Che era intuneric. Popa nu o dat. Nu, iel nu. Iel spunea la ei „nu la fatza che se vede, la oase”. Es am luat apoi scaunul in dintzi. Şi Toma era la birou şi avea un furcă la iel. Simpaticus ember. Ascuţit furcă. Il plimba pe la ochii la mine. Bun popa asta cu io. Citit Biblia pentru mine. Chind am deschis ochii o zis che nu mai trebe la luminare. Dar nu o arunche, che cine ştie.

Draghe mama,

In rest e bine. M-am obişnuit aicea, cum zicea vecinul Onofrei, ca magarul. Nu ştiu al cui e magarul. „Apă, paie şi bătaie”. Mai am cinci luni şi jumetate şi vin acase, mama. Repede trece. Dupe ce am ieşit de la urgenţe a fost mai bine la mine. Nu dureau toate oasele. De la reumatism, zicea medicu. La munte e mai frig.

Treiasche Avram Iancu! (Aşe trebuie se strig de trei ori pe zi) Avram Iancu prieten la mine e.

Pusilok,

Csibi Bacsi”*Acest text este un pamflet şi se tratează ca atare... cu zâmbetul pe buze
**Revista electronică Plaiu Luminatu îi apreciază foarte mult pe locuitorii din secuime, hotărârea, încăpăţânarea, chiar răutatea cu care îşi apără tradiiţile, istoria. De asemenea, revista electronica Plaiu Luminatu respectă cultura maghiară care s-a impregnant pentru totdeauna, în mod fericit, în Ardeal. Însă, noi cei de la revista electronică Plaiu Luminatu nu credem că Csibi Barna este citav.

 

Taguri: salutari, Abrud, Csibi Barna, Secuime, pamflet, email, Avram Iancu

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>