#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Daca se vor desfasura corect, lucrarile arheologice din Parcul Custozza vor dura minim 5 sau 6 ani, spun cei de la Universitate

Daca se vor desfasura corect, lucrarile arheologice din Parcul Custozza vor dura minim 5 sau 6 ani, spun cei de la Universitate

Revista nr. 74 | 14-03-2011 | Alexandru Mitchievici


În perioada următoare cei care desfăşoară lucrările de reabilitare din Cetatea Alba Iulia – pe strada Mihai Viteazul, în jurul Muzeului Naţional al Unirii – şi care doresc în plus raderea Parcului Custozza vor căuta tot felul de puncte de vedere „avizate”, adică de la tot felul de opinii de la specialişti.

Din această perspectivă, sigur punctul de vedere al Universităţii a fost dat la insistenţele celor de la Primărie, tocmai pentru a găsi o justificare cât de cât ştiinţifică, arheologică sau de altă natură, pentru graba cu care Primăria vrea să radă Parcul Custozza.

Numai că... surpriză! Universitatea a spus în punctul său de vedere că dacă lucrurile se desfăşoară cuşer – adică după norme arheologice corecte – lucrările vor dura 5 sau 6 ani. Este un răspuns pe care Primăria nu l-ar fi dorit.
 
„Demararea proiectului arheologic trebuie să fie condiţionată de asigurarea surselor de finanţare pentru fiecare etapă a cercetărilor, începând cu prospecţiile nedistructive, continuând cu săpăturile sistematice şi având drept finalitate conservarea „in situ” a vestigiilor descoperite. Un atare proces ar putea dura, dacă este corect realizat, 5-6 ani” (spune un comunicat de la Universitate)

De ce durează aşa mult? Pentru că sub Parcul Custozza, pe o suprafaţă mai mare de jumătate de hectar, sunt straturi arheologice care vin din epoca romană până în sec. XIX-XX. Sunt straturi arheologice care acoperă o perioadă foarte mare de timp: perioada romană (a oraşului Apulum), perioada post-romană (Bălgradul), perioada medievală a oraşului (căruia ungurii i-au spus Gyulafehérvár), perioada modernă a oraşului căruia austriecii i-au spus Karlsburg, iar nemţii Weissenburg, până spre perioada contemporană.

După un asemenea răspuns nesatisfăcător cu cei 5-6 ani de cercetări, „specialiştii” de la Primărie vor căuta argumente cvasi-ştiinţifice în altă parte: la muzeu, probabil la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi în altă parte.

Dacă îmi aduc aminte şi „specialiştii” în alimentaţie care lucrau pentru Ceauşescu încercau să găsească „argumente” pentru înfometarea populaţiei în anii 80. Acum, specialiştii Primăriei vor să identifice nişte argumente care să le justifice abuzul în Parcul Custozza.

În aceste zile am vorbit cu câţiva arheologi albaiulieni – care au refuzat să-şi prezinte public punctul personal de vedere, şi îi înţelegem, pentru că ar avea de suferit – arheologi care ne-au spus că ceea ce se întâmplă în zona Parcului Custozza este un abuz grosolan: se excavează cu maşinăriile până la stratul roman, dar sunt ignorate şi distruse straturile arheologice medievale (de la sec. XI până la XVII) şi cele care corespund secolelor următoare.

Cel puţin până acum, săpăturile arheologice nu s-au desfăşurat corect, fiind excavate efectiv straturi arheologice care ţin de sec. XI-XX şi de epoca medievală. În ritmul acesta, cu excavatoarele şi buldozerele, se vor pierde numeroase informaţii ştiinţifice... iar arheologii albaiulieni ar vrea să se delimiteze de o asemenea sumbră perspectivă - care nu le-ar face cinste nici lor, nici Oraşului Alba Iulia.

E o şmecherie aici, pe care puţini au observat-o: în 2009 când s-a lansat ideea reabilitării laturii de vest a Cetăţii Alba Iulia, proiect în care a fost inclus şi Parcul Custozza, nu a fost vorba de o cercetare arheologică. Partea cu cercetarea a fost lansată acum, după începerea protestelor publice. Este o mişcare abilă, prin care Primăria vrea să paseze responsabilitatea în cârca arheologilor: ar urma ca arheologii să fie de vină pentru săpăturile arheologice şi pentru tăierea copacilor din Parcul Custozza.

Totul pare o poveste foarte prost ticluită de „specialiştii” în P.R. de la Primărie şi, de aceea, Primăria are nevoie de o justificare solidă, care să dea credibilitate pentru graba cu care se vor tăia copacii şi pentru graba cu care se vor face cercetările arheologice.

Trebuie neapărat ca arheologi (specialişti pe epocă romană şi medievală) – din Alba Iulia şi din ţară – să intervină în aceast caz, pentru că dacă arheologii şi istoricii tac, vor vorbi doar drujbele şi excavatoarele. Iar când vorbesc drujbele şi excavatoarele, ele nu distrug doar parcuri şi copaci, ci şi conştiinţele unora şi un patrimoniu cultural nemăsurabil.


 

Taguri: se vor desfasura, corect, lucrari, arheologice, Parcul Custozza, vor dura, minim, 5-6 ani, specialistii, Universitate

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>