#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Simpozion dedicat lui Ion Berciu, al doilea intemeietor al muzeului albaiulian

Simpozion dedicat lui Ion Berciu, al doilea intemeietor al muzeului albaiulian

Revista nr. 68 | 06-02-2011 | Alexandru Mitchievici

Luni, 7 februarie 2011, începând cu ora 11.00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia va avea loc simpozionul In Memoriam Ion Berciu (1904-1986).
Acest eveniment doreşte să marcheze 25 de ani de la moartea lui Ion Berciu, un important arheolog şi destoinic director al muzeului albaiulian. De altfel, Ion Berciu este considerat al doilea întemeietor al muzeului albaiulian – primul fiind la sfârşitul sec. XIX, ungurul Bela Cserni.

Prin activitatea sa, Ion Berciu a redefinit muzeul albaiulian, subliniind aspectele româneşti ale acestor locuri pline de Istorie. Ion Berciu a condus muzeul din Alba Iulia  în perioada 1938-1949, perioadă în care a mărit, a dezvoltat patrimoniul muzeului; în perioada respectivă, muzeul a achiziţionat diverse colecţii arheologice şi numismatice – printre care şi tezaurul roman de la Tibru, compus din valoroase monede republicane de argint, sau depozitul de brăţări şi topoare din epoca bronzului, descoperit la Ighiel.

Tot de numele lui Ion Berciu se leagă şi fondarea, în 1942, a publicaţiei ştiinţifice a muzeului, periodicul Apulum.

Destinul lui Ion Berciu (un fost membru al PNŢ-ului) urmăreşte din nefericire destinul României Mari: la instaurarea regimului comunist în România, Ion Berciu a fost îndepărtat de la conducerea muzeului, ulterior fiind condamnat din motive politice şi închis (1952-1955). În anul 1958 a putut să se întoarcă la muzeul albaiulian, lucrând aici până la pensionarea sa în 1976.

În cadrul simpozionului, câţiva din cei care l-au cunoscut personal pe Ion Berciu vor vorbi despre acest mare arheolog: este vorba de Gheorghe Anghel, Vasile Moga, Ioan Aldea, sau fostul ziarist Ioan Bâscă, care vor evoca personalitatea celui care a fost Ion Berciu. Vasile Moga şi Ion Berciu au fost colegi de şantier la celebrul sit arheologic de la Piatra Craivii (Apoulon).

Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

 

Taguri: simpozion, stiintific, dedicat, Ion Berciu, al doilea, intemeietor, muzeul, albaiulian, Muzeul National al Unirii, arheolog, is

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>