#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior    
Ziarul „Unirea”, un brand furat greco-catolicilor din Blaj

Ziarul „Unirea”, un brand furat greco-catolicilor din Blaj

Revista nr. 67 | 28-01-2011 | Alexandru Mitchievici


Ziarul „Unirea” editat de Biserica Greco-Catolică Unită cu Roma din Blaj a fost primul ziar în limba română cu caractere latine care apărea periodic în zona Albei.
Înainte de ziarul Unirea” au mai apărut ziare în limba română cu litere chirilice, dar şi cu litere latine, ziare care însă nu au avut continuitate.

Ziarul „Unirea” avea un subtitlu: „foaie bisericească-politică”. A ziarul care a ajutat la dezvoltarea gândirii politice unioniste a românilor ardeleni din zonă; ziarul a pregătit spiritual, moral, unirea naţiunii ce avea să vină la 1918.
Primul număr este din 3 ianuarie 1891. Ziarul era săptămânal practic, apărea sâmbăta.

Ziarul „Unirea” din Blaj a apărut la 1891, ca un ziar al conştiinţei naţionale româneşti. Unirea se referea evident – în acel moment – la actul de unire al românilor ardeleni cu Biserica Romei. Mai târziu a căpătat şi semnificaţia unirii Ardealului cu Ţara Mamă – Regatul României.

Primul număr poate fi văzut la sediul Arhivelor din Alba Iulia în cadrul expoziţiei „120 de ani de presă românească în judeţul Alba: Unirea de la Blaj”.
Expoziţia a fost realizată de Victoria Tudor, consilier în cadrul Serviciului Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale, cu suportul unui muzeograf de la Muzeul Naţional al Unirii, Alexandru Ştirban.

În expoziţie pot fi văzute aproape 40 de numere diferite din ziarul „Unirea” de la Blaj. Printre numerele expuse se numără şi numărul aniversar, la împlinirea a 50 de ani de la apariţia ziarului (28 decembrie 1940) şi ultimul număr (24 martie 1945) înainte de desfiinţarea de către comunişti a publicaţiei Bisericii Greco-Catolice.

Din păcate ziarul a fost desfiinţat în martie 1945 de autorităţile comuniste. În 1967 la Alba Iulia a apărut un ziar care a uzurpat ziarul de la Blaj: se numea ziarul „Unirea”, editat de Comitetul Judeţean al PCR Alba şi al Consiliului Popular Judeţean.

Uzurparea, frauda, a continuat şi după 1989 prin existenţa unui ziar cu numele „Unirea” la Alba Iulia. 


Ziarul „Unirea”, un brand furat greco-catolicilor din Blaj Ziarul „Unirea”, un brand furat greco-catolicilor din Blaj Ziarul „Unirea”, un brand furat greco-catolicilor din Blaj
Taguri: ziarul, „Unirea”, brand, furat, Biserica, Greco-Catolica, Blaj, romani, Unita cu Roma

Ratari

Criticisme (2)

anonim
03-12-2014
Este adevarat ca multe s-au furat din biserica noastra dar ,ca sa distrugi demnitatea unui preot corect fara nici o vina numai ca a cerut sa i se dea voiei sa se casatoreasca dupa 3 ani de vaduvie .Mai marii biserici nu invita omul necajit sa-i asculte dolntele si sa-i ofere sprijinul ci apleaca urechea la barfele celorlati codosi care se dau bine pe langa ei cu cele mai marsave minciuni.Se tot plang de prigoana la care au fost supusi domniile lor dar, ca ei prigonesc preotii in propria lor biserica.Imaginativa o iarna grea la -31v de grade cand acest preot a fost scos din casa parohiala pe care el a facut-o.Insabata lui Lazar al anului urmator fara sa fie anuntat este scos din biserica ca cel mai rau element.Oare de ce nimeni nu a intrebat cum traieste acest preot vaduv cu un copil orfan de mama fara nici un leu?Obligat sa-si de-a dimisia ca preot si sa stea cu un salr de cantor de 300 de lei.S-a interesat cineva cum o duce acest copil care acum este licean cu rezultate bune si foarte bune la invatatura.I-a trimis Cardinalul Lucian un cadou de mos caraciun de 5 ani de cand este orfan ca doar face parte din acest rit greco-catolic? Ma intreb unde este credinta in dumnezeu a acestor prelati?
Raspunde
 
Mihai
09-12-2015
Nu mai vorbi fara sa sti cu adevarat despre ce vorbesti!Mii de preoti greco-catolici au fost umiliti, batuti si omorati!Nu uita ca mari personalitati au fost greco-catolici, cum ar fi Iuliu Maniu!!!Situatia de care vorbesti e deja rezolvata si nu e intocmai cum ai zis:300 de lei!!!???P.S.:Ai scris Dumnezeu cu d mic!
anonim
03-12-2014
Oare Cardinalul Luian si adeptii dansului nu stiu ca Dumnezeu exista si pentru cei loviti de soarta ?Nu crede ca daca acest preot a suferit cumplit in urma celor intamplate.Chear sfintia sa p l-a uns ca preot prin punerea mainilor in 25 -10 -1998 si a fost unul dintre cei mai buni studenti.
Raspunde

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>