#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare

Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare

Revista nr. 67 | 26-01-2011 | Alexandru Mitchievici

La Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a avut loc astăzi vernisajul expoziţiei „Ţăranii şi comunismul”, curator fiind scriitorul Romulus Rusan, originar din Alba Iulia, care în momentul de faţă conduce Memorialul victimelor comunismului de la Sighet. Romulus Rusan se află, de asemenea, în conducerea Fundaţiei Academia Civică (instituţia sub egida căreia s-a realizat expoziţia de faţă, instituţie condusă de Ana Blandiana).

Alături de curatorul expoziţiei s-au aflat Gabriel Rustoiu - directorul general al muzeului albaiulian, Andrei Andreicuţ - arhiepiscop ortodox de Alba Iulia, Ion Dumitrel - preşedintele CJ Alba.

În public s-au aflat şi istoricul Valer Moga, profesorul Nicolae Afrapt - istoricul din Sebeş care a scris despre deportarea saşilor în Bărăgan, Coriolan Baciu - cel care a reeditat cărţile lui Ion Gavrilă Ogoranu (unul dintre puţinii luptători anticomunişti care nu a fost prins), Matei Drîmbăreanu - directorul DJCPN Alba, istorici, arhivişti, muzeografi etc.
Expoziţia a fost completată şi cu câteva date şi imagini din presa judeţului Alba privitoare la „înfăptuirea” colectivizării (din care nu puteau lipsi „fruntaşii”, „codaşii”, „trântori” etc).

În deschiderea vernisajului au vorbit arhiepiscopul Andrei Andreicuţ şi Ion Dumitrel. Cuvântul arhiepiscopului a mirat pe unii, prin sinceritate, prin atitudinea (să-i spunem) anti-comunistă:
„Marele filozof Blaga vorbea de veşnicia satului românesc. Veşnicia vieţii spirituale de la sat era legată de multe - de pământ, de economia agrară, de tradiţiile frumoase ce erau la ţară, şi toate acestea au fost dislocate, zgâlţâite de această situaţie tristă pe care a provocat-o colectivizarea agriculturii. Li s-a luat bieţilor oameni suportul care îi lega de aceste plaiuri, de acest pământ, şi atunci a fost mult mai uşor să uite oamenii şi de veşnicie, şi de credinţă, şi de tradiţii. Să nu aibă nici o viaţă, să se târască!... În acele vremuri unii dintre noi eram tineri, şi am trăit şi clipe minunate, ale tinereţii, dar trebuie să nu uităm că această tragedie pe care a adus-o cloectivizarea agriculturii, pe care au făcut-o cu mijloace opresive. N-a făcut-o nimeni din convingere. Bunicii şi părinţii noştri au fost obligaţi să facă pasul acesta. Mulţi dintre ei au plătit curajul de a nu vrea să intre în C.A.P, cu temniţă, cu alte necazuri”.

Ion Dumitrel şi-a adus aminte de ziua de 26 ianuarie şi ce sărbătoream înainte de 1990 în această zi: ziua de naştere a lui Nicolae Ceauşescu, dictator al României în perioada 1965-1989.

Romulus Rusan - curatorul expoziţiei şi invitat special al oraşului - a făcut o scurtă istorie a colectivizării:
„V-aş ruga să vă uitaţi la afişul de la intrare: afişul este o frescă de la Mănăstirea Voroneţ, care-l înfăţişează pe Adam arând - este o întruchipare populară a Vechiului Testament care ne-a dat convingerea că ţăranul este o legătură între Dumnezeu şi pământ. Tocmai de aceea ţăranul în această componentă spirituală, duhovnicească, a stat ca un ghimpe în ochii celor care au făcut comunismul - întâi în Rusia şi apoi în ţările satelit. Stalin este actul I al acestei tragedii. Ceauşescu apare abia în actul III, deci într-o fază mai blândă. Gheorghiu Dej şi Ana Pauker au fost cei care au instrumentat planul diabolic de deposedare a ţăranului de pământul lui şi de a-l lega de alţii într-un sistem dominat de corupţie. Corupţia de astăzi nu e de acum. Corupţia exista şi atunci în gospodăriile colective, unde preşedintele îşi favoriza neamurile(...)
Colectivizarea forţată a generat peste 100 de răscoale ţărăneşti, iar ca răspuns a urmat o represiune dură, multe crime şi deportarea a numeroase familii de ţărani. În anul 1962, Gheorghe Gheorghiu-Dej (n.a. - conducătorul comunist al României din acea vreme) a declarat colectivizarea întregii ţări, adică 97% din teritoriul ţării.
Ţăranii au rezistat mai mult decât orăşenii în faţa comunismului, pentru că naţionalizarea fabricilor şi intreprinderilor s-a făcut într-o oră, în timp ce colectivizarea s-a făcut în ani de zile. Avem o secţiune dedicată calului, pentru că acest animal l-a ajutat pe ţăran să supravieţuiască.
Prin colectivizare, ţăranul şi-a pierdut rădăcinile, şi-a pierdut raţiunea de a fi: s-a mutat la oraş, a devenit navetist, lucra la oraş, locuia la ţară. Satele au rămas pe mâna bătrânilor. Recoltele erau culese de elevi şi militari... Ţăranul a dispărut! Asta este marea crimă a colectivizării, că a distrus ţăranul român!
Cu toate acestea, gospodăriile ţărăneşti - aşa cât erau ele, micite, restrânse - produceau 15% din producţia de ouă, legume, carne, alte alimente. Astăzi importăm toate aceste lucruri!
Naţionalizarea a durat o zi. Colectivizarea a început în 1949 şi a durat 13 ani, tocmai pentru că ţăranii erau legaţi de proprietate, de modul lui de viaţă, şi nu se supunea în ruptul capului...”.

La final, a avut loc un scurt simpozion la care au luat parte Romulus Rusan, istoricii Dorin Giurgiu şi Liviu Zgârciu, Nicolae Afrapt, Coriolan Baciu, preotul Jan Nicolae, profesoara de istorie Andreea Rotche împreună cu una din clasele de a XI-a de la Colegiul Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” (unde a învăţat cu ani în urmă şi Romulus Rusan, pe vremea când instituţia se numea Liceul „Mihai Viteazul”).


*Practic, expoziţia de faţă este o reeditare a unei expoziţii prezentate prima dată în data de 18 martie 2009 - se împlineau 60 de ani de la plenarea Partidului Muncitoresc Român (precursorul PCR-ului) în care se hotărâse colectivizarea totală *Expoziţia din 2009 s-a numit „Recviem pentru ţăranul român” şi a avut loc la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti (expoziţia fiind itinerată pe la mai multe muzee din ţară).

 


Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare Romulus Rusan, IPS Andrei si Ion Dumitrel la vernisajul unei expozitii despre colectivizare
Taguri: Romulus Rusan, IPS Andrei, Ion Dumitrel, vernisaj, expozitie, colectivizare, Muzeu, Unirii, Alba Iulia,

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>