#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Corigenţi la patrimoniu: Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, primăria Rimetea şi primăria Şona

Corigenţi la patrimoniu: Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, primăria Rimetea şi primăria Şona

Revista nr. 3 | 21-10-2009 | Alexandru Mitchievici

*Deşi conform legii, monumentele istorice trebuie semnalizate, sunt instituţii sau primării care refuză, din diferite considerente, să aplice siglele care semnalizează prezenţa unui Monument Istoric


În luna martie a acestui an, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Alba în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba a început un program (amplu) de marcare a monumentelor istorice prin aplicarea unor sigle care să semnalizeze prezenţa unor obiective (monumente, clădiri, situri etc.) cu valoare de patrimoniu cultural naţional. Acţiunea IPJ Alba a avut mai multe obiective: realizarea unei baze de date cu monumentele din judeţ; întocmirea unui catalog cât mai cuprinzător al monumentelor din judeţ; realizarea a 455 de plăcuţe (sigle) aferente tuturor monumentelor din judeţ.

Siglele sunt realizate din comatex - un material care nu e casant, care e plastic, nu se deteriorează, rezistă în timp la intemperii şi diferenţe de temperatură.

Reprezentanţii IPJ Alba au luat legătura cu primarii din judeţ sau cu secretarii responsabili cu problemele de patrimoniu. Pe lângă siglele de Monument Istoric au fost date şi câteva repere legislative privind bunurile de patrimoniu cultural (de exemplu Ordinul Ministerului Culturii şi Cultelor nr. 223/ 27.04.2005 care priveşte normele metodologice de semnalizare a monumentelor istorice).

Au refuzat sau au amânat deliberat aplicarea respectivelor sigle mai multe primării şi instituţii majore care deţin monumente istorice: Primăria Rimetea, arhiepiscopia ortodoxă de Alba Iulia, Primăria Şona etc.

La polul celălalt, au acordat atenţie majoră acestui demers mai multe primării: Jidvei, Meteş, municipiul Sebeş (unde au fost distribuite 60 de sigle de identificare a monumentelor istorice, demers realizat împreună cu specialiştii de la Muzeul Municipal „Ion Raica”), Gârbova de Sebeş etc. În Alba Iulia, acţiunea a fost derulată cu sprijinul DJCCPCN Alba, Dan Mazălu.

„Experienţele noastre sunt din cele mai diverse în perioada distribuirii acestor sigle - situaţii în care primarii sau directorii de instituţii au înţeles pe deplin semnificaţia acestor simboluri şi au fost chiar încântaţi să le primească şi să le aplice pe monumente, însă am întâlnit şi situaţii de ordinul penibilului în care primarii nu ştiau că au monumente istorice sau care au refuzat să le pună, să le aplice pe monumente... Noi ne-am propus ca până la sfârşitul anului să încheiem această acţiune de distribuire a siglelor pentru monumentele istorice, iar acolo unde e cazul vom aplica sancţiuni contravenţionale”, ne-a declarat subcomisarul Marius Ciută din cadrul compartimentului pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Naţional din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Alba.

Taguri:patrimoniu, IPJ Alba, Marius Ciuta, cultura

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>