#
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Merită să vă luaţi concediul! Începe Festivalul Internaţional de Teatru Alba Iulia 2009

Merită să vă luaţi concediul! Începe Festivalul Internaţional de Teatru Alba Iulia 2009

Revista nr. 3 | 07-10-2009 | Alexandru Mitchievici

*Evenimentul cultural a ajuns la ediţia a IV-a *Festivalul a fost gândit ca punct culminant al anului cultural în judeţul Alba


Organizatorii au pregătit 44 de spectacole de teatru, expoziţii şi manifestări adiacente, plus 5 ateliere care au loc zilnic. De asemenea, şi conferinţele de presă zilnice au fost gândite ca întâlniri culturale cu actori, regizori, scenarişti sau critici de teatru.

„Viaţa culturală pe care noi încercăm să o facem, nu o facem pentru o instituţie anume, o facem pentru locuitorii judeţului Alba. Spun că trebuie să-i învăţăm să se bucure de un eveniment cultural, indiferent care este acela. Am spus-o întotdeauna: nu avem atâţia bani câţi ne-am dori să cheltuim pentru cultură în judeţ, şi mai ales de câtă viaţă culturală e nevoie în judeţul Alba pentru a ajunge acolo unde ne dorim. Pentru că ne întrebăm de atâtea ori „de ce nu rămân tinerii în Alba Iulia şi în judeţul Alba?”. Iar răspunsul e acela că viaţa culturală în judeţul Alba, cel puţin în aproape cei 40 de ani de existenţă, nu a existat în modul organizat în care trebuia să se desfăşoare”, a declarat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, instituţia care finanţează festivalul. „De-a lungul anului mai sunt şi alte evenimente culturale, le considerăm pe toate importante, dar acesta este momentul de vârf al anului”, a mai precizat Ion Dumitrel.

„De schimbarea de imagine am mai povestit, de ce ne numim Festivalul Internaţional de Teatru Alba Iulia: pentru că avem şi foarte multe trupe din străinătate şi cred că logo-ul acesta ne reprezintă, este un pic mai modern şi mai contemporan - dacă pot spune aşa - şi cred că se potriveşte foarte mult cu genul de spectacole care sunt anul acesta şi care vor fi pe viitor; am depăşit bariera acelor spectacole clasice, cu care sunt obişnuiţi albaiulienii, dar ei au dovedit că le plac şi provocările, cum au fost şi cele de anul trecut, şi sperăm să fim pe gustul lor cu spectacolele pe care le-am adus. E cazul să nu ne mai plângem că în Alba nu se întâmplă ceva; numai ce se întâmplă organizat de Consiliul Judeţean este deja foarte mult: şi festivalul folk, Festivalul Cetăţilor Dacice, Festivalul de Muzică Populară „Strugurele de Aur”. Ideea e că nu ar trebui să ne mai plângem că în Alba nu se întâmplă ceva. Ar mai trebui un festival de muzică uşoară, şi le avem pe toate”, a declarat Ioana Bogăţan, directorul festivalului.

Festivalul a costat 550.000 lei, o sumă mai mică faţă de anul precedent - o situaţie generată de criza economică.

Promovarea evenimentului s-a făcut din timp, însă mai sunt bilete la aproape toate spectacolele. „Cu afişajul am eu o problemă, care ţine de primărie - că nu-mi dau voie să afişez unde aş vrea. Este un eveniment al oraşului şi cred că ar trebui să fie o bucurie. Probabil fiind un eveniment organizat de mine, mă gândesc că toată lumea ar trebui să vorbească numai de el, dar chiar este un eveniment foarte mare, care nu se întâmplă în foarte multe oraşe din ţara asta. Sunt oraşe, cum este Clujul şi Tg. Mureş, care au teatre naţionale şi nu fac un asemenea festival. Noi facem un festival fără să avem un teatru dramatic, şi pentru noi este foarte greu să nu ai măcar o sală accesorizată tehnic, şi pe parte de sunet şi pe parte de lumini. Pentru noi este foarte greu şi totuşi reuşim să facem acest festival”, explică Ioana Bogăţan.

Au fost făcute aproximativ 80 de abonamente, care permit prezenţa la toate spectacolele pentru adulţi - mai puţin 3 spectacole care au fost gândite în spaţii neconvenţionale, cu acces restrâns pentru public: „Candid”, „Oo!” şi „Campionatul de improvizaţie”.

Spectacolele vor avea loc la Teatrul Prichindel, Casa de Cultură a Studenţilor, Casa de Cultură a Sindicatelor şi Galeriile Trinity. Două spectacole nu sunt recomandate tinerilor sub 15 ani: „Oo!” şi „Animale de hârtie”.

Taguri:Festival, teatru, Prichindel, Ioana Bogatan, Ion Dumitrel, CJ Alba

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>