#455
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul anterior     Articolul urmator
Incepe restaurarea laturii de vest a Cetatii Alba Iulia, finalizarea lucrarilor inainte de 1 mai 2012

Incepe restaurarea laturii de vest a Cetatii Alba Iulia, finalizarea lucrarilor inainte de 1 mai 2012

Revista nr. 60 | 09-12-2010 | Alexandru Mitchievici

La Traseul celor Trei Fortificaţii a fost semnat astăzi un proiect foarte valoros ca sumă: aproximativ 16 milioane euro. Proiectul a fost semnat de secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale, Răzvan Murgeanu, de către primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, şi directorul ADR Centru, Simion Creţu.

Valoarea proiectului de reabilitare a laturii de vest a Cetăţii Alba Carolina este de aproximativ 16 milioane de euro şi face parte dintr-un total de şapte proiecte realizate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU) cifrate la 57 milioane de euro.
Prin semnarea acestui proiect, Alba Iulia devine al doilea municipiu din ţară (după Suceava) care are toate contractele prevăzute în PIDU semnate în acest moment. Este vorba despre 7 contracte semnate, demarate, începând cu data de 1 mai 2010 şi până astăzi – adică mai puţin de 8 luni.

„Prin contractarea proiectului de „Reconstituire şi punere în valoare acces latura de vest Cetatea Alba Carolina, fortificaţia de tip Vauban, municipiul Alba Iulia”, se vor finanţa lucrări de modernizare a infrastructurii cultural–istorice aferente cetăţii albaiuliene şi restaurarea, protecţia, conservarea patrimoniului cu potenţial turistic aferent, în vederea valorificării sale, pe criterii durabile şi competitive, în circuite turistice naţionale sau internaţionale, pentru sprijinirea creşterii economice a Regiunii de Dezvoltare Centru. Acest proiect este legat de alte două iniţiative ale administraţiei publice din Alba Iulia de a reabilita Centrul istoric din cadrul fortificaţiei de tip Vauban, în special pe traseele estic, sudic şi nordic. Aceste proiecte complementare sunt finanţate tot prin programul REGIO, prin DMI 5.2 destinat investiţiilor în infrastructura de turism, precum şi prin DMI 1.1. Pe de altă parte, în scurt timp se va finaliza proiectul „Reabilitare Centru istoric Traseul estic, Traseul sudic, Traseul nordic Fortificaţia de tip Vauban – Alba Iulia, căi de acces, iluminat şi mobilier urban specific”, depus la sediul ADR Centru de catre Consiliul Local Alba Iulia, prin absorbţia a peste 30 milioane lei, destinaţi imbunătăţirii infrastructurii de turism în cea mai mare cetate de tip Vauban din sud-estul Europei”, după cum se arată într-un comunicat al ADR Centru.

„Anul viitor pe vremea asta lucrările pe latura de vest a Cetăţii Alba Iulia vor fi finalizate în proporţie de 90%, iar pe 1 mai 2012, şadar de Zilele Oraşului Alba Iulia, vom putea intra în cetate pe unul din podurile (două sau trei) de pe latura de vest a Cetăţii bastionare”, ne-a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava.

Prin acest proiect va dispărea o parte din Parcul Cetate, iar Catedrala Ortodoxă va beneficia de o piaţă mare în faţă. Intrarea în Cetate se va face pe latura de vest prin două sau trei poduri.

*Revista electronică Plaiu Luminatu îşi permite o mică profeţie, chiar dacă primarul Mircea Hava a spus că nu contează cine va câştiga licitaţiile pentru restaurarea laturii de Vest a Cetăţii bastionare de la Alba Iulia. Lucrările vor fi câştigate de firma... pam, pam, pam, bat tobele mărind suspansul... surpriză... Grup Corint din Alba Iulia! Prietenii ştiu de ce...

Taguri:incepe, restaurarea, latura, vest, Cetatea, Alba Iulia, finalizare, lucrari, inainte, 1 mai 2012

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>