#451
Revista de stiri, cultura si umor...
 
Informarea este importanta,
dar amuzamentul este sanatos!
 
Articolul urmator
Libertatea prin teatru... cu detinutii de la Penitenciarul Codlea

Libertatea prin teatru... cu detinutii de la Penitenciarul Codlea

Revista nr. 60 | 07-12-2010 | Alexandru Mitchievici

Actorii de la Penitenciarul Codlea au prezentat la Aiud piesa „Ciclopul”, după autorul grec Euripide - în regia şi cu sprijinul actorului/ regizorului Gabriel Costea de la Teatrul Sică Alexandrescu din Braşov.

În sala Casei de Cultură „Liviu Rebreanu”, spectatori au fost câţiva aiudeni (cam puţini, din păcate) şi mai multe persoane private de libertate de la Penitenciarul Aiud.
Lecţia pe care o dau aceşti oameni e imensă: îşi câştigă un dram de libertate (care pentru ei contează enorm) prin artă - prin teatru, mai exact.

La finalul piesei am schimbat câteva cuvinte cu Dan Marius Savin, interpretul impetuos al lui Odiseu, cel care vine să-i scape pe oameni de teroarea Ciclopului. Savin este unul din liderii trupei de teatru de la Penitenciarul Codlea:

-Ce înseamnă teatrul pentru voi?
-Teatrul este o posibilitate de a ne simţi puţin mai liberi. E al doilea an în care particip eu - unii colegi sunt pentru primul an - la festivalul de teatru pentru deţinuţi care a fost luna trecută la Teatrul Nottara din Bucureşti. Ne-am pregătit 4 luni pentru această piesă. Ne bucurăm că am putut veni şi aici şi am putut să le prezentăm şi colegilor de la Penitenciarul Aiud piesa noastră.

-Vă interesează pe careva o carieră în domeniul teatrului la terminarea perioadei de detenţie?
-A fost o provocare şi pentru mine şi pentru colegii mei să încercăm această joacă cu actoria, şi de ce nu?, poate şi pe viitor...

-Piesa cine a ales-o?
-Avem un actor şi un regizor de la Teatrul „Sică Alexandrescu” din Braşov, Gabriel Costea, cel care ne-a îndrumat şi ne-a ajutat în tot ce am făcut până acum.

-Mergeţi la Sibiu, ei sunt pretenţioşi: au un mare festival de teatru acolo.
-Păi, noi cred că o să facem faţă.

-Pe noi ne-aţi convins. Deşi, din păcate, sala nu a fost prea plină.
-Nu contează! Noi am fost încurajaţi de actorul nostru. Ne-a zis că actorii mari joacă şi cu sala goală.Distribuţia actorilor piesei „Ciclopul”: Vasile Voivod - Ciclopul, Marius Dan Savin - Odiseu, Ştefan Cioancă - Corifeu, Mihai Codreanu - vâslaş, Gabriel Langaş - vâslaş. Grupul de satiri: Nicolae Neagu, Lucian Matei, Costel Iordache, Răzvan Gheorghe, Alexandru Blaga, Ovidiu Teleanu. Regia: Gabriel Costea.

Actorii au fost însoţiţi la Alba Iulia de psihologul Claudiu Staier, iar din partea Penitenciarului Aiud partener a fost Ciprian Sabău, director adjunct pentru educaţie şi asistenţă psiho-socială.
 


Libertatea prin teatru... cu detinutii de la Penitenciarul Codlea Libertatea prin teatru... cu detinutii de la Penitenciarul Codlea Libertatea prin teatru... cu detinutii de la Penitenciarul Codlea
Taguri:libertatea, teatru, detinuti, penitenciar, Codlea, Ciclopul, Euripide, Marius Savin, Gabriel Costea

Ratari

Criticisme (0)

Criticati si dumneavoastra

*
*
<Campurile marcate cu * sunt obligatorii>